KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Full text search

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az elmúlt héten állampolgárok százai álltak sorba az Andrássy út 93. - ismertebb nevén az útlevélosztály - előtt. Valamennyien arra vártak, hogy tervezett vagy váratlanul sürgőssé vált külföldi utazásuk előtt kicserélhessék útlevelüket. Volt, aki nem először állt itt, korábban már bent járt a hivatalban és visszarendelték. Hiába hivatkozott azonban erre, a kovácsoltvas kertkaput lánccal zárták le, a kapu előtt álló rendőr pedig arra kapott parancsot, hogy senkit se engedjen be. Nem idézhetem, nem is szándékozom idézni, miket mondtak a tömegben az útlevélcsere kitalálójára, az útlevélosztályra, a kapuban posztoló rendőrre és a belügyminiszterre, de a legenyhébb megjegyzés is kimeríti a hivatalos személy megsértésének vétségét. Bent a hivatalban eközben elgyötört, hetek óta túlórázásra kényszerülő és az ügyfelek érthető idegességétől ugyancsak felborzolt idegzetű tisztviselők próbálták elvégezni hirtelen megsokszorozódott munkájukat. Pedig az útlevélcsere korántsem érte váratlanul a Belügyminisztériumot. A tárca költségvetésében 600 millió forintot állított be a technikai költségekre, elsősorban az új útlevelek előállítására. Az útlevélcsere illetékbevétele legalább hárommilliárd forint lesz. Ha egyébért nem, csupán ennyi pénzért is elvárhatnák az állampolgárok, hogy az útlevélcsere ne stressz és idegroham legyen, hanem kényelmesen lebonyolítható hivatalos eljárás. A rohamot két tényező magyarázza. Az egyik - s a minisztérium ezzel kalkulált - az, hogy az utolsó pártállami, - idézőjelben mondom: "útlevél-liberalizálás" nyomán igen sokan kapták meg az öt évre érvényes világútlevelet 1988-ban, ezek idén járnak le. A másik - s ez sűrítette össze a csereigényeket - az, hogy a Kormány jelezte: az útlevélilleték jelentős mértékű emelését tervezi. Elmulasztotta ellenben, hogy időben és kellő hatékonysággal figyelmeztesse az állampolgárokat az esedékes cserére.
Konstruktív ellenzékiként néhány javaslatot szeretnék tenni, amelyek enyhíthetik mind az állampolgárok, mind az útlevelekkel foglalkozó tisztviselők terheit.
Először is a Kormánynak világosan, hivatalos súlyán ki kellene jelentenie, meddig nem fogják emelni az illetékeket. A jelenlegi nyilatkozatok nem egyértelműek. Részint a külföldre utazásról készülő új törvényről hallunk, részint az illetéktörvény áprilisra tervezett módosításáról. Azt gondolom, egy hivatalos nyilatkozatnak azt kellene tartalmaznia, hogy az útlevélilletéket, mondjuk, június 30. előtt biztosan nem fogják emelni.
Másodszor: teljesen értelmetlen, hogy az új útlevél iránti igény benyújtásakor a régi, még érvényes útlevelet bevonják. Ez az intézkedés - amelyet a hatályos végrehajtási rendelet nem is ír elő - az ügykezelési eljárás céljából egy alapjogától, a külföldre utazás jogától fosztja meg az állampolgárt, és 30 napra mintegy bezárja az országba. Úgy vélem, hogy az útlevéllel való esetleges visszaélés megelőzése céljából tökéletesen elegendő lenne, ha az állampolgár az új útlevél átvételekor adná le a régit a polgármesteri hivatalban, vagy más, erre a célra kijelölt hatóságnál. Sőt, tekintettel a kialakult helyzetre, tekintettel arra, hogy az iskolákban most van síszünet, és igen sok diák, aki az említett törvényerejű rendelet értelmében '88 februárjában kapta meg első útlevelét, készül például a Tátrába, horribile dictu még azt is javasolnám: tegye lehetővé a Kormány a most lejárt útlevelek használatát további két hónapra.
A hatályos végrehajtási rendelet értelmében a Belügyminisztérium az útlevélkérelmek átvételére állandó ügyeletet tart. A polgármesteri hivatalokban az igénylőknek azt tanácsolják, menjenek az Andrássy úti útlevélosztályra, akkor 30 napnál hamarább megkapják az útlevelüket. Időközben azonban kiderült, hogy az útlevélosztály ennek az igénynek nem tud megfelelni, hiszen a beérkezett kérelmek száma tudomásom szerint már eddig meghaladta az egymilliót. A késő délutánig tartó sorbanállást a hivatal úgy vélte megszüntethetőnek, hogy a tegnapi naptól csökkentette a félfogadási időt. Azt gondolom, hogy ennek az ellenkezőjére lenne szükség. Arra, hogy a minisztérium ideiglenesen átcsoportosítással növelje az ügykezelők számát, és az ügyintézésre további hivatali helyiségeket jelöljön ki.
Végezetül pedig jó lenne, ha ez a rutinszerű ügykezelési eljárás nem kellene, hogy parlamenti kérdés tárgyát képezze, hanem fennakadás nélkül folyna magától is.
Miniszter Úr! Az elmondott szöveget eredetileg napirend előtti felszólalásnak terveztem a tegnapi napra, Szabad György házelnök úr kérésére azonban - frakciómmal egyetértésben - azért, hogy a tegnapi ügyrendünket maradéktalanul el tudjuk végezni, átminősítettem kérdéssé, ezért az eredeti megfogalmazásból hiányzanak a kérdések, most pótlólag felteszem ezeket, ami úgy hangzik: lát-e a Kormány valami lehetőséget arra, hogy az itt jelzett javaslatokat magáévá tegye, illetve van-e valamilyen elképzelése arra, hogy a jelenleg kialakult helyzetet hogyan tudja megoldani? Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir