SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt hangsúlyozni szeretném, hogy a világkiállításig hátralévő néhány év nagyon rövid idő ahhoz, hogy egy ilyen időigényes beruházást - még hogyha pénz lenne - megkövetelő fejlesztést végre lehessen hajtani. Éppen ezért azt mondhatom, mint ahogy azt a közlekedéspolitikai célkitűzéseinkben, illetve az egyes közúthálózat és vasúthálózat tízéves fejlesztési terveiben megfogalmaztuk, hogy első lépésben a dél-dunántúli régióból három év múlva is lényegében ugyanazokon az út- és vasútvonalakon keresztül lehet majd eljutni Budapestre vagy Európa más tájaira - és itt nemcsak nyugatot hangsúlyoznám, hanem a déli, keleti irányokat is -, amelyek jelenleg is megvannak, de célkitűzésünk az, hogy egy jobb kiépítettséggel és korszerűbb üzemeltetéssel lehessen mindezt majd megtenni.
Az idő rövid, de ugyanakkor elég arra, hogy pénzügyi lehetőségeinket koncentrálva a legfontosabb irányokban ezeknek a meglévő utaknak a programszerű rehabilitációjával, vasútvonalak fejlesztésével és átépítésével a közlekedési feltételeket a jelentkező igények szintjére emeljük.
Közúti vonatkozásban a térséget a fővárossal összekapcsoló 6-os számú főút, valamint az alternatív lehetőségeket biztosító Kaposvár-Dunaföldvár irányú, továbbá a Pécs-Dombóvár közötti főutak fejlesztésének adunk prioritást.
A 6-os számú főúton ebben az évben Paksnál, majd tulajdonképpen említést érdemlően az érdi elkerülő útszakasz építésének folytatása, valamint a szigetvári tehermentesítő szakasz építésének ez évi megkezdése a jelentősebb fejlesztés.
Igen jelentősnek ítélem meg a Szekszárd-térségi Duna-híd építését, a hozzá csatlakozó mintegy 20 km-es közúttal, amely 1996-ban kerülhet átadásra az ez évi sikeres koncesszióba adást követően.
Az elkövetkezendő időszak vasúti fejlesztési terveiben a Budapest-Dombóvár-Gyékényes vasútvonal pályasebességének a növelése szerepel, valamint a világkiállítás idejéig a Budapest- Pécs vonalon intercity kapcsolatot létesítünk, amely valóban európai műszaki színvonalú kocsik közlekedtetésével egy kedvezőbb eljutási lehetőséget biztosít.
Vasúti vonatkozásban fontos előrelépést jelent, hogy Pécs és Zágráb között gyorsvonati összeköttetés létesül a következőkben.
El kell végül azt is mondanom, hogy, sajnos, a dél-dunántúli térség sincs kedvezőtlenebb helyzetben, mint az ország több területe, hiszen a lemaradásunk hatalmas, a fejlesztési igények nagyon nagyok, ugyanakkor a pénzügyi lehetőségeink nagyon mérsékeltek.
Kérem tisztelt képviselő urat válaszom elfogadására. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir