BALOGH GÁBOR, DR. (független)

Full text search

BALOGH GÁBOR, DR. (független)
BALOGH GÁBOR, DR. (független) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Köszönöm, hogy lábizomgyakorlattal megmenekítettek az esti tornától.
Úgy gondolom, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatokkal egy olyan etap kezdődik, amely nagyon hasonlít - legalább is engem nagyon emlékeztet - a médiaügyre. Nagyon félnék attól, ha netalántán a ködösítés magasiskolájában a társadalombiztosítás önkormányzatisága háttérbe szorulna és a valós értékét elveszítené. Éppen ezért én nem ilyen magasiskolai szinten, hanem alacsonyabb szinten próbálok hozzászólni ehhez a törvényjavaslathoz.
Mint ahogy annyiszor elmondtam, teljesen más önkormányzati struktúrában gondolkodtam és ezeket mind előadtam a plenáris vitákon. Mivel azok, amiket elindított a három képviselőtársam, kezd már hasonlítani - igaz még távolról - ahhoz a konstrukcióhoz, amit annak idején igyekeztünk néhányan elérni, én - megmondom őszintén - támogatni tudom a jövőre vonatkozó módosításokat.
(18.50)
Azért tudom támogatni, mert ha figyelembe vesszük a társadalombiztosítás alapvető célját és alapvető feladatkörét, akkor azt tapasztaljuk, hogy elsődleges feladatát nem a munka világában látja el, hanem a szociális biztonság terén.
Annak idején is mondtam, hogy az önkormányzatokat egységes elv alapján kellene létrehozni. A választás és a delegálás megkülönböztetése a későbbiek során problémákat fog okozni - különösen, hogy egy duális rendszer építése irányába indult el az Országgyűlés, és különösen azért, mert éppen a Kormány szándékával ellentétben próbálta ezt megvalósítani. Mert a Kormány szándéka egy tripartit rendszerre irányult, amit bizonyos kormánypárti képviselők változtattak át duális rendszerré.
Ezáltal természetesnek vehető, hogy a jogbiztonság sérülni fog. Én úgy gondolom, hogy a Kormány magatartása épp a jogbiztonság stabilitását szolgálta és szolgálja, hiszen azért terjesztette be azt az elvi állásfoglalást, hogy ezáltal a törvényjavaslatot, amennyire csak lehet, háttérbe szorítsa.
A szándékot nem vizsgálom, azt sem, hogy tudatosan vagy nem tudatosan történt ez a megoldási módozat, de mindenképpen pozitív vonásnak tartom, hogy nem törvényjavaslat szinten állt az önkormányzati kérdéshez.
Egy biztos a számomra: 18-án, amennyiben még az ország meglesz, az önkormányzatok föl fognak állni, létre fognak jönni. Ezt semmiféle törvényjavaslattal nem lehet befolyásolni, hiszen az eredeti törvényjavaslat is úgy szólt, hogy a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba, és én bízom abban, hogy a köztársasági elnök úrnak van olyan elfoglaltsága, ami alapján nem tudja aláírni rögtön kedden, ha netán a holnapi nap folyamán fogadjuk el ezt a törvényjavaslatot. Nagyon komoly aggodalmakat kelt, és ezt komoly mértékben meg kell vizsgálni.
Mielőtt Kupa Mihály képviselőtársammal beterjesztettük a tb. törzsvagyonhoz jutásáról szóló törvényjavaslatot, ez ügyben is egyeztettem az önkormányzatok képviselőivel, és számunkra is egyértelmű volt, hogy a jövőre vonatkozó változtatásokat ők is el tudják fogadni, de a jelenlegi struktúrának a megváltoztatását - éppen a jogbizonytalanság miatt, a jogbiztonság sérelme miatt - nem tudják.
Elhangzott, hogy érdek-képviseleti szervek többes tagsággal rendelkeznek. Ez természetes, nyugaton bevett szokás - a pártok esetében is: valaki nem csak egy pártnak, hanem több pártnak tagja. Magyarországon ilyen verzió még nem fordul elő.
Elvileg én nem ebben látom a problémát. Az igazi probéma, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatok felállása után ki mekkora befolyásra tegyen szert. Tudniillik, a jelenlegi szisztéma szerint egy kettős hatalmi rendszer jön létre, és ez a kettős hatalmi rendszer duálisan valósul meg: egyrészt az Érdekegyeztető Tanácsban, másrészt pedig a társadalombiztosítási önkormányzatokban. Ez, magyarra lefordítva azt jelenti: ha az Érdekegyeztető Tanácsban nem sikerül megállapodni a Kormánnyal, és a szociális biztonságot - konkrétan: társadalombiztosítást - érintő témáról van szó, a Kormány mindaddig nem adhat ki rendeletet, amíg a társadalombiztosítási önkormányzat hozzá nem járul. Ha vétójogával él, az egyértelműen azt jelenti, hogy a kormányrendelet nem születhet meg.
Én ebben látom a legnagyobb problémát, és ennek tulajdonítom azt, hogy sürgősséggel át akarják erőltetni ezt a törvényjavaslatot.
Ha a társadalombiztosítás jövőjét nézem, azt a felosztási módot, azt az önkormányzati struktúrát, ami jelen pillanatban van, mindenképpen elhibázottnak tartom - ugyanakkor, ha már elfogadta az Országgyűlés, én is javaslom: engedjük meg, hogy az önkormányzatok minél hamarabb létrejöjjenek, minél hamarabb elkezdjék működésüket, hiszen nem sokára be kell terjeszteni az 1994. évi költségvetést, és egyéb olyan törvényeket is, amelyek a társadalombiztosítás jövőjét érdemben befolyásolják. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir