KOVÁCS PÁL, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Full text search

KOVÁCS PÁL, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:
KOVÁCS PÁL, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A szociális bizottságban e törvénymódosítás tárgyalásakor az SZDSZ és a Szocialista Párt képviselői alkották a kisebbséget. A kisebbség ellene szavazott a törvény általános vitára bocsátásának, mégpedig a következő okokból:
Mi elfogadjuk, érvényesnek tekintjük a május 21-én lezajlott választásokat, amelyek két törvényre alapozódtak: egyrészt az 1991. évben megalkotott és az önkormányzatokra vonatkozó törvényre; másrészt pedig a választásra vonatkozó törvényre. E két törvény megmondja, hogyan állnak össze az önkormányzatok és milyen összetételűek lesznek. A választások után néhány héttel megváltoztatni az összetételét ezeknek a testületeknek, ezt nem tartjuk elfogadhatónak, nem tartjuk indokoltnak, egyenesen az önkormányzatiság elvét sértőnek tartjuk.
A szociális bizottság határozatban kérte fel a jelenleg még működő felügyelő bizottságokat, de ha nem kérte volna, a törvényben előírt kötelességük akkor is arra késztette volna őket, hogy hívják össze az alakuló ülését a május 21-ei választással létrehozott és a munkáltatói delegálással létrehozott önkormányzatoknak. Ez megtörtént, június 18-án összeülnek ezek a testületek. A kisebbség úgy gondolta, hogy ezeknek a testületeknek az összeállását, az alakuló közgyűlésen való megalakulását hátráltatja ez a törvényjavaslat. Ezért sem tartottuk alkalmasnak az általános vitára.
Itt az első számú probléma tehát az, hogy a választások után kívánja ez a módosítás megváltoztatni a testületek összetételét. Fontos probléma az is, hogy milyen módon kívánja az összetételt megváltoztatni. Itt ma már elhangzott, hogy olyan szereplőket kíván a testületekbe delegálni, amelyek vagy akik nem igazán költségérzékenyek, nem igazán érzékenyek a társadalombiztosítás helyzetére vonatkozóan; de még hozzá lehet ehhez azt is tenni, hogy olyan szereplőket, amelyek egyrészt a társadalombiztosítás által vásárolt szolgáltatások nyújtása szempontjából sem azonosak, mint a többi szereplő. Tudniillik intézménytulajdonos önkormányzatokról is szó van itt.
Nagyon fontos az, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatokban konszenzuskényszernek kell létrejönnie. E konszenzuskényszerben azonban ellenérdekeltségű szereplők is megjelennek, ha ezt a törvényt elfogadjuk.
A kisebbségnek is az a véleménye, hogy a tb.-önkormányzatokra vonatkozó törvény rengeteg hibával terhelt, ezeket ki kell javítani, ezek törvénymódosítást igényelnek, de csak úgy, ha a tb.-önkormányzat már összeállt, és maga is részt vesz a rá vonatkozó törvény korrigálásában. Ma már nem fogadható el semmi sem, semmiféle változtatás a tb. területén olyan - vagy olyan módon -, hogy a tb. önkormányzatai ne vegyenek ebben részt.
Mindezek alapján nem javasolta általános vitára a szociális bizottság kisebbsége ezt a törvényt. És megkísérelünk természetesen - mivel az általános vitára mégis sor került - módosító indítványokat benyújtani, hogy változzék ennek a törvénynek a tartalma. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir