DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót. Tekintettel arra, hogy olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy - igen komoly odafigyeléssel - megváltoztattam a gazdasági bizottságban elfoglalt álláspontomat, mintegy hajlok a pótköltségvetés elfogadásának a javaslatára. Tettem ezt azért, mert amikor a pénzügyminiszter úr a másfél mondatos valutaalapi és világbanki üzenetet a Parlament számára egy bombasztikus beszédben elmondotta, akkor én rögtön a pótköltségvetés ellen nyertem indíttatást érzelmeimben - és így is viselkedtem a gazdasági bizottságban.
Azonban az azóta elhangzott felszólalások meggyőztek; meggyőztek arról, hogy ok és okozat között szoros összefüggés van. Magyarul: az okozatot nem lehet az ok elé helyezni. Végső soron a kormányzati munka sokéves tevékenysége okozta azt, hogy ebbe az állapotba kerültünk, amiben vagyunk.
A magyar Kormány, a Magyar Köztársaság Kormánya megbízatását az 1990-es választásoktól kapta, a szóban forgó legitimitás alapján, amelyet a választás értelmében a koalícióban részt vevő pártokra bízott a magyar társadalom és a magyar nép. Ekkor még harmadik útról beszéltünk, és antikatasztrófa-programot hirdetett meg a győztes párt - és ehhez nyert partnereket a koalíciós pártokban.
Mi történt az elmúlt két és fél, három év alatt? A Kormány elfelejtette az 1956 örökségéből eredő harmadik út kötelezettségét, elvetette a harmadik út meghirdetésében jelzett programot, és most ott tartunk, hogy viaskodunk "magyar út" címmel és egyéb kínlódások közepette, és jutunk el oda, ahol most, a jelenlegi állapotban vagyunk.
Ebből a jelenlegi állapotból akkor van kiút, ha a tisztelt Ház arra a bölcsességre helyezkedik, hogy a társadalom, a gazdaság működtetése és folyamatossága érdekében ezt a diktátumszerű pótköltségvetést - módosításokkal, javításokkal, de - elfogadja, és az alapkérdést veti föl - az alapkérdés pedig a kormányzás kérdése. Tehát a költségvetési vitából mind a Parlamentnek, mind a kormányzatnak azt a konzekvenciát, azt a kérdést kell fölvetnie, és el kell határoznia, hogy minek tesz eleget: cinkosságnak vagy a választás szentségének.
Ebből következik, hogy a következő időszakban a Kormánynak és a kormányzati szerveknek el kell döntenie, hogy képes-e visszatérni ahhoz a választási megbízatáshoz, amelynek létét, működését, legitimitását köszönheti. Ebben az esetben a Parlament felelőssége még nagyobb, mint a Kormányé, hiszen a Parlament a gazdája a Kormánynak; és erre kell ráhökkenni, amit elmulasztottunk, hogy a Parlament valóban gazdaként, a választási akarat megtestesítőjeként rákényszerítse a Kormányt arra a munkára, amire a Parlament a választási megbízatását a választóktól kapta.
Én ennek alapján a tisztelt Országgyűlés bármelyik oldalához, bármelyik szegmenséhez tartozó képviselőtársamnak azt ajánlom figyelmébe, hogy működjön közre, vegyen részt ennek a pótköltségvetésnek a megjavításában, és a tisztelt Ház - módosításokkal - végső soron tegye lehetővé, hogy ez a költségvetés a kényszerítő körülmények közepette megszavazható legyen. Van egy csodálatos nyári időszakunk, nyaralni megyünk, és ekkor döbbenjünk rá arra, hogy már a nyárutónak azzal a tisztázott szándékkal kell nekimenni, hogy hogyan tovább.
Ami a tisztelt Házban itt elhangzott kifogásokként, különféle oldalról - én a magam részéről egy kétnapos konferencián vettem részt Bonnban, ahol. (Szórványos taps a szabaddemokraták padsoraiból.) - Köszönöm a nagyszerű elismerést, ez különösen a fiatalok szájából esik jól (Közbeszólások.) igen, a tapsából is. Az ábra a következő: meghökkentő, hogy Szudántól Bulgáriáig és a világ különféle pontjain ugyanezek a panaszok merültek föl. Valahol a dolgoknak azonos eredője van. Ez az azonos eredő pedig, kérem, az a fantasztikus recesszió, ami tulajdonképpen lassan már a világra kiterjed, és ennek a nyomai végső soron a nagy malomkőhöz, a Valutaalaphoz és a Világbankhoz vezetnek.
A magyar Kormány, a Magyar Köztársaság Kormánya és annak különösképpen bank- és pénzügyi szakemberei elkövették azt a hibát, hogy abban az erkölcsi helyzetben, amelybe az 1990-es választások következtében jutottak - amelynek alapja az 1956-os igazságrobbanás, amely a világ számára leleplezte a fennálló állapotok tarthatatlanságát -, ezzel az erkölcsi pozícióval nem élt.
(17.50)
És akkor az első három hónapban nem használta ki azt a lehetőséget, hogy az adósságteher kezelésére, amelyet még a bukott rendszer cinkosként vett fel a rosszhiszemű hitelezőtől, nem teremtette meg annak lehetőségét, hogy az adósságkötelezettséget elismerve, de annak egy törlesztési enyhítését, 3-5 évre szóló törlesztési moratóriumot kérjen, illetve erre az időszakra kamatmentességet.
Az a kérdés, a történtek után van-e erre lehetőség? A költségvetés, pontosabban a pótköltségvetés kényszerű elfogadása után mind a Kormánynak, mind a pénzügyminiszter úrnak, mind az őket szolgáló szakembergárdának és szakmának, beleértve a teljes magyar pénzügyi apparátust, bankéletet, mindent, arra kell segítség, hogy fölmérje a Kormány, hogy milyen lehetősége van az elmulasztott három év után, hogy a jövőben hogyan tudja valamiképpen úgy kezelni ezt a rázúduló adósságtömeget, amelyre ha nem talál megoldást, akkor tulajdonképpen nemcsak Magyarországot, államtérségünket is veszélyezteti.
Tessék körülnézni a világban! Például hogyan lépnek fel bizonyára más pozícióban, más körülmények között a Valutaalappal és a Világbankkal más adósok? Körül kell nézni a világban! Meg kell állapítani, kiszolgáltatottságunk ellenére mik a lehetőségeink. Hiszen elképzelhetetlen, hogy a Valutaalap, a Világbank fő tanácsadói idejönnek kis szűkebb hazánkba, és nem a termelés mezsgyéjén keresik a lehetőséget, hanem az APEH vendégei, és az adóvirgács suhogtatására adnak tanácsot.
Én úgy gondolom, hogy a nemzeti jövedelmet nem adóvirgáccsal lehet előállítani. Ellenben nemzeti jövedelemből lehet adóra szert tenni.
A magam részéről köszönöm a türelmüket és az elismerésüket, hogy meghallgattak. Ezek után bölcsességükre bízom, hogy milyen álláspontot foglalnak el a pótköltségvetés kérdésében. Elnök úr! Köszönöm a szót.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir