IZSÓ MIHÁLY (Független Kisgazdapárt)

Full text search

IZSÓ MIHÁLY (Független Kisgazdapárt)
IZSÓ MIHÁLY (FKgP) (A mikrofonja halkan szól.) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselőtársak! Engedjék meg képviselőtársaim. (Közbeszólások: Nem halljuk! - Rossz helyre tetted.) Elnézést. (A mikrofonját igazítja.)
Elnézést kérek. Engedjék meg képviselőtársaim, hogy a hatpárti parlament egyik pártjának, a Független Kisgazdapárt nevében véleményt és javaslatot tegyek a 10731-es számon benyújtott, A Magyar Köztársaság 1993. évi pótköltségvetése című törvényjavaslathoz.
A médiákon keresztül értesültünk arról, hogy az említett törvényjavaslatot a parlamenti hat párt megtárgyalta, pedig a hatodikat, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártot meg sem hívták.
Megtárgyalta a költségvetést a koalíció is, amely két tagból áll: a Magyar Demokrata Fórumból és a Kereszténydemokrata Néppártból, valamint a hozzá csapódott képviselőkből. (Derültség.)
Ha néven nevezzük őket, akkor történelmi, demokratikus, radikális, köztársasági kisgazdák vettek ott részt, a frakciótárgyaláson, bár ilyen pártok az 1990. évi választáson nem is szerepeltek.
Ezek után a koalíciót nyugodtan nevezhetjük hatpártinak is. Mint említettem, a hatpárti megbeszélésen nem vettünk részt, a koalícióból pedig 1992. év elején kiléptünk, ezért így vagyok kénytelen elmondani véleményünket a pótköltségvetésről.
A pótköltségvetés elkészítését a Kormány három éve folytatott hibás gazdaságpolitikája tette szükségessé. A gazdasági folyamatok téves vagy felszínes értelmezése negatív tendenciák megindulását tette lehetővé. A gazdasági vezetés kezdetben a hatalom lehetőségeiben bízva nem vette komolyan a gazdasági degresszió jegyeit, mert megítélése szerint elegendő erőforrás áll a Kormány rendelkezésére a helyzet stabilizálására.
Az 1992. évi költségvetés már tartalmazta az idei elcsúszás elemeit. A gondot az jelentette, hogy a Kormány 1992-ben és ezt követően 1993-ban indokolatlanul optimista költségvetést terjesztett presztízsokokból a törvényhozás elé. A gazdasági szakértők egyöntetű véleménye szerint csökkenő termelés, csökkenő hazai bruttótömeg, terméktömeg és csökkenő hazai fogyasztás mellett nem lehet növekedést feltételezni.
A költségvetés módosítását előkészítő, az államháztartás deficitjének növelését alapvetően két területre látja koncentrálni.
1. Nem realizálhatók az előirányzatokban foglalt privatizációs bevételek és az osztalékfizetés kötelezettségei.
2. A pénzintézetek társasági adója és osztaléka a tervezet egynegyedét sem éri el előreláthatóan. A kieső bevételek kompenzálására a Kormány a lakosság terheinek további növelését látja egyedül célravezetőnek. Erre mutat az is, hogy a korábbi és fedezetlen költségek csökkentése helyett a hiányt elhalasztható beruházási, illetve felújítási munkák finanszírozásával növeli.
Vitatható az az intézkedés is, amelynek során a költségvetési szervek béralapját emelik a tartalék terhére. A költségvetés általános vitájában elmondásra javasolható észrevételeink:
A Kormány által előterjesztett 1993. évi pótköltségvetés nem fogadható el a következő indokok alapján:
1. A pótköltségvetés indoklása szerint az államháztartás hiányának növekedése két területre koncentrálódik. Nevezetesen a privatizációs bevételek és a pénzintézetek bevételeinek körére. Mindkét területen elmaradt a bevétel a tervezettől. Jelen esetben nem elmaradásról kell beszélni, hanem hibás tervezésről. A privatizációs bevételek csökkenése természetes folyamat, mert a jól működő privatizálható objektumok fogynak, és ez már a múlt évben bemérhető volt.
A pénzintézeti tevékenység csökkenése a beruházások tendenciózus csökkenésével párhuzamosan előre látható volt.
(18.00)
Az eredeti költségvetés beterjesztői tudatosan figyelmen kívül hagyták a bevételkiesés lehetőségét, és mivel semmit sem tettek a deficit növekedésének megelőzésére, vétkesek az országot s az egész lakosságot sújtó helyzet kialakításában.
2. A pénzügyi kormányzat a deficit növekedésének megállítására a lakosság terheinek növelését és belső eladósodásának fokozását látja járható útnak. A javasolt megoldás, az az adóemelés és a kötvénykibocsátás a terheket azokra hárítja, kívánja hárítani, akik a negatív helyzet kialakulásában vétlenek.
Kérdés: a Kormánynak mennyiben van joga a hibás gazdasági cselekvéseinek korrigálására igénybe venni a lakosság zsebét? Morálisan semmiképpen sem.
3. A pótköltségvetés nem ad gazdasági perspektívát, hanem csak a jelentkező problémát igyekszik a legolcsóbban, a nép zsebére megoldani.
Miután a Kormány gazdaságpolitikáját megtestesítő 1993. évi költségvetés megbukott, nem fogadható el pótköltségvetés mindaddig, amíg nincs mellette egy, legalább a gazdasági év végéig szóló gazdasági elképzelés. Az állam hibás működése az állami költségvetés lefaragásával, beruházási és bérstoppal, és más megszorító intézkedésekkel korrigálható. Ezek helyett a lakosság további nyomorítása nem lehet alternatíva.
Nem kívánom a táblázatot felolvasni, ami ehhez a beszámolóhoz csatlakozik, tekintettel arra, hogy a zömét már a képviselőtársak említették. Továbbá pedig: a gazdasági előrelépésre vonatkozó konkrét javaslatunkat a részletes vitánál kívánjuk kifejteni. Köszönöm szépen. (Gyér taps középről.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir