CSIZMADIA ISTVÁN (MDF)

Full text search

CSIZMADIA ISTVÁN (MDF)
CSIZMADIA ISTVÁN (MDF) Én is köszönöm, hogy miniszter úr foglalkozott ezzel a kérdéssel, és remélem, hogy előbb-utóbb egy mindannyiunk számára elfogadható megoldás fog születni belőle. Bár nem túlságosan biztató, hogy ilyeneket mondott miniszter úr, hogy folyamatban van, tisztázni kell a fejlesztés irányait. S hadd idézzek egy újságcikkből, amelyik a Balatoni Regionális Tanács megalakulásáról tudósít. Ebben azt írják, hogy csak most derül ki például, hogy 100 millió dolláros világbanki kedvezményes hitel és segélyajánlat fekszik immár két éve a Környezetvédelmi Minisztériumban, amely többek között a balatoni rendezési terv végrehajtására is felvehető lenne. De remélem, hogyha lassan is, de most már fokozottabb tempóban el fog indulni egy olyan folyamat, ami megoldást hoz.
Mielőtt képviselőtársaim eldöntik, hogy igennel vagy nemmel szavaznak a kérdésről, hadd ismertessem meg önöket egy-két ténnyel.
Az Alkotmánybíróság több határozatában kifejtette már, hogy a tulajdonjog alkotmányos alapjog, melyet ugyan törvényben korlátozni lehet, de az alapvető jog lényeges tartalma még törvény által sem korlátozható. A korlátozás nem alkotmányellenes akkor, ha elkerülhetetlen, s ha arra kényszerítő ok szolgáltat alapot.
Örültem volna, ha a miniszter úr alaposabban megvizsgálja azt, hogy valóban elkerülhetetlen-e ez a korlátozás, milyen súlyú a kényszerítő ok.
Örültem volna, hogyha arról is beszél, hogy alapvető jogot csak törvényben lehet korlátozni, jelen pillanatban pedig miniszteri rendelet korlátozza a tulajdonhoz fűződő alkotmányos jogainkat.
Az is megfontolandó, hogy ez a tiltás nem egységes mindenkire, mert egyik településen nyitva hagyja a lehetőséget, mondván, hogy az távolabb van a Balatontól, más településen egyértelműen tiltja, holott nem lehet azt mondani, hogy az távolabb lenne, hiszen Balatonederics pont egy olyan terület, ahol a szőlőhegy a Balaton-parttól jókora távolságra fekszik, több kilométerre. Tehát nem értem, miért maradt ki ebből a listából, hogyha már olyan településeket fölvettek, amelyek tényleg távol vannak.
További zavaró körülmény az, hogy gazdasági társaság, ha építési engedélyt kér például pincére, megkapja. Magánszemélynek nem adnak építési engedélyt. A versenysemlegesség elvét ez sérti, s véleményem szerint nem fenntartható ez az állapot.
Az is problémát okoz számomra, hogy egy ilyen építési tilalommal csak azt éri el a kormányzat, hogy az emberek elkezdenek engedély nélkül építkezni, kontroll nélkül építkeznek. Ennek az a következménye, hogy olyan házakat, olyan épületeket húznak fel, amelyek esetleg sértik a körzet tájjellegét, vagy olyan eklektikus Balaton-parti kép alakul ki, ami semmiképpen sem a környezet szépségét és épülését szolgálja. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelez.)
További nehézség az, hogy megváltoztak az életkörülmények, nagyon sok a munkanélküli. Örülnünk kellene, hogy vannak emberek, akiknek ott a lehetőség, hogy a Balatonparton bortermelésből próbálják kiegészíteni a keresetüket, illetve abból próbáljanak megélni.
(15.20)
Mi viszont akadályozzuk őket ebben a munkájukban, hiszen a szőlőhöz szükségszerű egy pince is.
Én egy részleges dolgot kértem a miniszter úrtól. Nem az egész Balaton-parti építési tilalom felülvizsgálását kértem, nem azt kértem, hogy családi házakat építhessenek azok az emberek, akik telekkel rendelkeznek . (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) .a Balaton-parton. Pusztán azt kértem, hogy a Balaton-parton lakó, általában ott lakó és ott szőlővel rendelkező emberek olyan pincét építhessenek föl, amelyik normális munkakörülményeket biztosít számukra.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir