GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által fölvetett kérdés igen időszerű. A Balaton állapotával, a teendőkkel több szerv is foglalkozik. A Magyar Tudományos Akadémia készített egy előterjesztést a Kormány számára a Balaton ökológiai állapotáról és a vízminőségi mérőszámok felülvizsgálatáról, illetőleg az ehhez szükséges intézkedésekről.
A tárcánál a Területfejlesztési Hivatal balatoni törvény kidolgozásán munkálkodik. Létrejött a Balatoni Regionális Tanács, és a minisztérium megbízást adott a balatoni regionális rendezési terv fölülvizsgálatára is.
Mindezek egy újabb közmegegyezés, illetőleg az ennek megfelelő jogi szabályozás megszületését szolgálják, hogy tisztázzuk mindazokat a szükséges lépéseket, amelyek páratlan természeti kincsünk tartós fennmaradásához szükségesek. Itt tisztázni kell az építőtevékenység feltételeit, a fejlesztések lehetséges irányait, illetőleg távlatait. Ezek az előkészítő munkálatok folynak, és reményeink szerint '94-re jutnak döntési stádiumba.
Az ön által hivatkozott 1989-es, illetőleg 1990-es miniszteri rendeletek módosításakor az Ön interpellációjában is elismert módon elsősorban azokon a településeken enyhítettek az építési korlátozásokon, amelyek a tótól távolabb fekszenek, és így hatásuk a vízminőségre közvetlenül kevésbé veszélyes.
A jogszabály másik módosítása a foghíjtelkekre vonatkozott, illetőleg az építés feltételeinek a megteremtésére, tehát a szennyvízcsatorna kiépítettségére, illetőleg a szennyvízcsatornát társulatban létrehozókra.
A KPM építésügyi igazgatási főosztálya a tárgyban tavaly augusztusban részletesen megírta önnek egy levélben azt, hogy a tulajdoni formák közti építési szabadságfok különbségtételének megszüntetése, valamint a szennyvíztisztító-kapacitás problémái miatt a csatornával ellátott területek újbóli korlátozása vízminőségvédelmi problémák miatt csak a további szigorítás lehetne, s ez nyilván az ön által fölvetett társadalmi feszültséget csak növelné.
Tehát részletes vizsgálat nélkül egy személyben én ezt nem tudom megítélni és eldönteni. A problémakör összetettsége miatt, tekintettel a miniszteri rendelet módosításának előkészítésére, csak a megalapozó regionális tervi felülvizsgálata után születhet meg egy kellően körültekintő szabályozás. Az előkészítő munka folyik, és úgy van ütemezve, hogy ez év decemberére kell befejezni ezt a megalapozó, tulajdonképpen tudományos jellegű munkát, amelynek alapján az újraszabályozást el lehet végezni. Tehát így egy-egy településsel külön nem lehet foglalkozni, az egész régiót együttesen kell vizsgálni, mert az ottani önkormányzatok, gazdasági szereplők, ottani lakosok önkorlátozó tevékenysége nélkül a tó hosszabb távon nem őrizhető meg. Ez pedig elsősorban az ott élőknek az érdeke, hogy hosszabb távon fönnmaradjon az idegenforgalom, mert gondolom, hogy profitálnak belőle. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir