KŐRÖSI IMRE, DR. (független)

Full text search

KŐRÖSI IMRE, DR. (független)
KŐRÖSI IMRE, DR. (független) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A háztartási tüzelőolaj adózási ügyeinek rendbetétele régóta húzódik, ezért csak üdvözölni lehet kormányom tudomásomra jutott intézkedési tervezeteit.
Nem célszerű ugyanis, hogy egyes termelők, csoportok lakossági preferenciákat élvezzenek, míg mások, akik szabályosan járnak el, súlyos adóterheket viselnek a szabályokat kijátszókkal szemben.
Meg kell vizsgálni ebben az esetben nemcsak azoknak a magatartását, akik visszaélnek helyzetükkel, hanem a Kormány intézkedéseit is, amely intézkedések esetleg pregnánsan megrövidítik az agrárvállalkozókat.
A tények: Fejlett környezetünkben általában 85-92% között mozog az adóvisszatérítés az olyan országokban, ahol a gázolaj adótartalma eléri az ár kétharmadát. A szakemberek évek óta jelezték ezt a problémát, és azt hiszem, hogy a Kormány a fölvetett kérdést már komolyabban vette, mert bizonyos intézkedések már megtörténtek az utóbbi időben.
Tény továbbá az is, hogy a fogyasztási adóból a növénytermesztési célra fölhasznált tüzelőolajnál 33%-os a visszatérítési arány; ugyanez másképp van a gázolajnál, amikor útalapból térítünk, 62%-os tüzelőolajnál 100%-os; tehát az összes adótartalom visszatérítése az állattenyésztésben 39%-os, a növénytermelésben pedig 50% körül mozog.
Ebben az a veszély, hogy az egyébként is nagyon-nagyon támogatott nyugat-európai mezőgazdasággal szemben még az adótartalom visszatérítése miatt is további hátrányok érik a magyar agrárvállalkozókat, hisz 39% az összvonatkozásban az adótartalom visszatérítése.
Emellett - ahogy felsoroltam - különböző ágazatoknál különböző a szabályozás rendszere: egyik helyen adótartalomként igazolással téríthető vissza - itt a földművelési hivatalok szerepe emelkedett ki -, de ezek az adminisztratív intézkedések behatárolják az agrártermelést és az agrárszereplők jellegét.
Ugyancsak átgondolatlannak tűnik a visszatérítési rendszerben, hogy a továbbiakban az útalap és a fogyasztóiadó-tartalom visszatérítésénél az a tény, hogy bizonyos tartalmi elemek nem egyenes visszatérítési rendszerben, a fogyasztási adónál valósulnak meg, hanem belekerülnek az agrárpiaci rendtartás visszatérítési rendszerébe, aminél, úgy tűnik, hogy az ágazat helyzete jobb, illetve nagyobb a támogatás.
Véleményem és véleményünk szerint az lenne a szükséges intézkedések legfontosabb tartalma, hogy nem kívánalomszinten, de közelítsük vagy érjük el a fejlett nyugat-európai országok tüzelőolaj és gázolaj adótartalmának visszatérítési rendszerét. Rendkívül fontos lenne. Ami ennek a kérdésnek az aktualitását adja: azt hiszem, mindannyiunk előtt ismert, hogy a mezőgazdasági ágazat a betakarítás előtt áll. A betakarításnál rendkívül súlyos vonzata van, hogyha. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.)
Értettem, elnök úr.
Rendkívül súlyos a vonzata tehát, ha egyszer ilyen tőke- és pénzhiány miatt nem tudják a gépek időben befejezni a betakarítási munkákat.
Azt kérdezem államtitkár úrtól: versenyképesnek tartja-e, üdvözlendőnek tartja-e javaslatainkat? Mindenképpen az ágazat érdekében tettem fel kérdésemet. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir