MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:
MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon örülök, hogy a képviselő úr is egyetért a Kormánynak a háztartási tüzelőolaj forgalmazásának szigorítására hozott intézkedésével, mert elsősorban a rendeltetésellenes felhasználás megszüntetését és ezen keresztül az adóbevételek realizálását segíti és célozza.
Abban is egyetértünk, hogy az agrárágazatban is jelentős mértékben felhasznált gázolajat és tüzelőolajat külön kell választani és kezelni a háztartási tüzelőolajtól, amit a lakosság kizárólag háztartási célokra használ fel.
Az agrárvállalkozókat érintő gázolaj-támogatással, illetve az útalap-visszatérítéssel kapcsolatosan a következőket tartom fontosnak kiemelni, részben az elmondottak, részben az írásbeli interpelláció alapján:
Európa több országa is eltérő módon és mértékben támogatja a mezőgazdaság energiafelhasználását. Tudomásom szerint jelentős a gázolaj adóalapjának visszatérítése Franciaországban; az adó teljes mértékű visszaigénylésére van lehetőség Spanyolországban. Ugyanakkor más, az Európai Közösséghez tartozó országokban nem, vagy csak kisebb mértékben nyújtanak ilyen támogatást. Az EK-országok átlagában, jelentős szóródással, a visszaigényelhetőség, illetve a támogatás 50% körül mozog.
Nyilvánvaló, hogy a támogatás vagy az adó-visszatérítés mértéke mindenkor az adott ország nemzetgazdaságának teherviselő képességétől függ.
(15.30)
Magyarországon, a képviselő úr által az írásos interpellációban javasolt 92%-os adóvisszatérítés - bármennyire is örömmel egyetértenék vele - ma még meghaladja a nemzetgazdaság teherbíró képességét. Magyarországon az 1992-ben bevezetett gázolaj-támogatási rendszert fontosnak, a versenyképesség javítása szempontjából megőrzendőnek tartom.
Itt jegyzem meg azonban, hogy nem adóvisszatérítésről, hanem valójában gázolaj-támogatásról van szó. Az csupán technika, éppen a támogatás reálértékének megőrzése érdekében, hogy a támogatás mértéke a mindenkori fogyasztási adó nagyságrendjéhez kötődik.
A gázolaj támogatási rendszerétől elvileg is, módszertanában is független, azzal össze nem keverhető az útalap visszatérítési rendszere.
Az útalapról szóló törvény egyértelműen a fogyasztói árba beépített úthasználati díjat állapítja meg. Tekintettel arra, hogy a mezőgazdaságban használatos gázolajjal működő gépek, berendezések egy jelentős része nem vagy csak részben használja a közutakat, a visszatérítés magából a rendszerből, annak meghatározott céljából következik.
Figyelemmel a nemzetgazdaság és a költségvetés helyzetére, a gázolaj-támogatásra felhasználható források korlátozott voltára, a támogatási rendszert viszonylag egyszerűen s ugyanakkor lehetőleg az ágazat egészét érintően szándékoztunk meghatározni.
Mint Európában mindenütt, nálunk is a növénytermelés, a földhasználat az a termelési fázis, mely gyakorlatilag minden mezőgazdasági termék termelésének az alapja, az állattenyésztésé is, hiszen a takarmánytermelésen keresztül érinti az állattenyésztést is. Így nem tartom a támogatási rendszert olyannak, amely bármely agrártevékenységet diszkriminálná.
Tény, hogy amennyiben a források lehetővé tennék, a rendszer bővíthető lenne és ez nagyon jó is lenne a termelők részére, például a baromfitenyésztésben vagy a gabonaszállításnál felhasznált tüzelőolaj vonatkozásában.
Ezekből azt hiszem, körvonalazódott az, hogy az útalap-visszatérítés és a gázolaj-támogatás nem vonható össze egy egységes rendszerbe, ezt külön kell kezelnünk.
Összegzésképpen: álláspontom szerint a mezőgazdasági támogatási rendszer fontos és tartós eleme a gázolaj-támogatási rendszer. Ezt a tárca 1994-től törvényi szinten is javasolni fogja megerősíteni, deklarálni. A támogatás mértéke ugyanakkor a költségvetés teherbíró képességének függvénye.
A mezőgazdaság rendkívül nehéz helyzetét tovább súlyosbító aszály hatásait mérlegelve, a Kormány a Földművelésügyi Minisztérium javaslatára, múlt heti ülésén a gázolaj fogyasztási adójának százalékban kifejezett támogatását 33%-ról 50%-ra növelte.
A támogatás mértékének képviselő úr által írásban javasolt 92%-ra való további emelését azonban a költségvetés jelenlegi helyzetében nem teszi lehetővé.
Nem zárkózunk el azonban természetesen attól, hogy az 1994. évi költségvetés előkészítése során javaslatát újból és pártfogólag megvizsáljuk.
Tisztelt képviselő úr! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy válaszomat szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir