SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Ha megengedik, összefoglalóan fogok - nem országonként - az egyezményekről szólni a következők szerint.
Először néhány szót a kettős adóztatási egyezményekkel összefüggésben.
A kettős adóztatás elkerüléséről a 70-es évek közepétől kötünk egyezményeket. Ma már közel 40 aláírt egyezményünk van, szinte valamennyi európai országgal, és más fontos kereskedelmi partnereinkkel.
Tárgyalásaink során valamennyi egyezményünkben az OECD-modellt vettük alapul, így egyezményeinkben a rendezőelvek azonosak, az egyes kérdésekben azonban, figyelembe véve kapcsolatainkat az adott országgal, valamint adórendszereink sajátosságait, eltérő rendelkezéseket is tartalmazhatnak.
Az egyezmények alapvető célja, hogy elkerülje a magánszemélyek és vállalkozások kettős adóztatását, ami azt jelenti, hogy ugyanazon jövedelem után, bár mindkét államnak joga lenne megadóztatni azt, csak az egyik államban adóznak, a másik állam pedig lemond az adóztatásról. Az egyezmények részletes szabályokat tartalmaznak arról, hogy mely jövedelmek mely államban adóztathatók, illetőleg az államok hogyan osztják meg egymás között az adóztatási felségjogot.
A beruházásvédelmi egyezményeink célja a külföldi befektetések elősegítése, a külföldi befektetők bátorítása. Elsősorban a kis- és középvállalkozók bizalmának megnyerésére szolgálnak, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat, ha saját államuk is képviseli érdekeiket a fogadó állammal szemben.
Az egyezmények tartalmukat tekintve megerősítik a magyar jogszabályokban foglaltakat, nemzetközi normává emelve azokat, ily módon kizárva az egyoldalú változtatás lehetőségét. Megerősítik többek között a tőkerepatriálást, kártalanítás nyújtását olyan esetekben, amikor a beruházást a fogadó állam államosítja vagy kisajátítja.
Tartalmaznak rendelkezéseket a viták rendezéséről, s ha a beruházó és a fogadó állam között a beruházással kapcsolatosan vita keletkeznék, azt semleges, nemzetközi választott bíróság elé lehet terjeszteni.
Tisztelt Ház! Tisztelt képviselőtársaim! Nem szeretném idejüket feleslegesen rabolni, annál is inkább, mivel a napirenden szereplő egyezményekkel az Országgyűlés korábban már foglalkozott, azokat határozatában megerősítette. A partnerországok hasonló aktusa révén ezek az egyezmények már hatályba is léptek, és az államot már jelenleg is kötelezik a nemzetközi jog erejénél fogva. Ezért az egyezmények mielőbbi kihirdetésének fontossága nyilvánvaló.
A kihirdetésre, alkotmányos megfontolások miatt, csak törvényben van mód. Ennek alapján kérem a tisztelt Házat az előterjesztett javaslatok elfogadására. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir