GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! 1988-ban a Magyar Népköztársaság és a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság egy szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint négy vízlépcsőt építenének a Dráván. Ez Maróthy elvtárs nagyszerű örökségéhez tartozik. De azt már kevesebben tudják, hogy elődünk, az előző Parlament 1990 áprilisában ratifikálta ezt a "príma" egyezményt. Úgyhogy most valóban itt a következő bomba, amivel foglalkoznunk kell.
Szerencsére ez nem egy szerződés, tehát nem egy olyan jellegű örökség, mint a bősi, hanem itt egy szándéknyilatkozatról van szó, ahol csak a szándékot fejezték ki, de nem konkrét egyezményt kötöttek, hanem benne van ebben a szándéknyilatkozatban az, hogy az egyes vízlépcsők megvalósítására külön-külön egyezményt kell kötni.
Ilyen egyezményt nem fog Magyarország aláírni. És ezzel az első kérdést nagyon egyszerűen meg lehet válaszolni, illetőleg a címben szereplő kérdést, hogy szükségünk van-e ilyen vízlépcsőre. Nincs. Nem kell.
Az egyezmény szerinti fő elv ugye megint a régi mese: a komplex hasznosítás, és ennek az örve alatt aztán becsempészni olyan dolgokat, amelyek hoszszabb távon nem igazán szolgálják a környezet és a természetvédelem érdekeit.
Ismeretes a szakirodalomból, hogy a rosszabb minőségű víz a duzzasztással tovább romlik, tehát a szervesanyag-tartalom az iszapban feldúsul, az élő szervezetek károsodnak, és nehézfémek, foszfátok feldúsulnak ebben a tározótérben.
A magyar-horvát vízgazdálkodási bizottság keretében működő vízminőségi albizottság közös értékelések során megállapította azt, hogy számos nehézfém, különösen a higany harmadosztályú minősítést ad a Dráva-Mura vízrendszerben, tehát a felső szakaszoknak a terhelése helyenként harmadosztályú minőséget jelent.
Ilyen vízduzzasztás egyértelműen az ökológiai rendszernek a károsodását, elszegényedését okozná, egyes halfajok kipusztulnának. Tehát a vízlépcső tárolóterének feliszapolódása a parti szűrésű vízkészletek tönkremenetelét is okozná. A talajvízháztartás változása kedvezőtlen lenne, egyes helyeken mocsarasodás, más helyen pedig talajvízszint-süllyedés következne be.
Ezekkel a jelenségekkel számos kutató foglalkozott, nemcsak nálunk, hanem Horvátországban is. A vízlépcső megépítése elleni érveket számos alkalommal ismertettük a horvát féllel. Nem tudom, hogy milyen alapon mondja ezt bárki Horvátországban, hogy ők erről nem tudtak. 1990 decemberében kint volt az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága, közölték a horvát féllel, hogy nem óhajtanak ilyen vízlépcsőt. Ugyanakkor 1990-ben kint volt a KTM politikai államtitkára, aki szintén közölte a horvát féllel, hogy nem óhajtunk ilyen vízlépcsőket.
Ők úgy tesznek, mint hogyha nem tudnák, mert közben egy kormányváltás volt: erről mi nem tehetünk, hogy az előző kormánytól nem hajlandók átvenni a dokumentumokat. Tehát azt nem állíthatjuk, hogy a horvát fél nem tudott erről, legfeljebb úgy tesz, mint hogyha nem tudna, adja az ártatlant, és előáll, hogy őneki ilyen és olyan szándékai vannak, és közli, hogy nem ismeri a magyar álláspontot.
Az Országgyűlés 28/1991-es határozata egyértelműen előírta, hogy mire kell törekedni a Duna- Dráva vízrendszeren. A 28/1991-es országgyűlési határozat azt is előírja a magyar Kormánynak, hogy ilyen közös nemzeti parkok - mint amilyen a Duna-Dráva Nemzeti Park lenne Horvátországgal, tehát ezeknek a - létrehozását gátló nemzetközi egyezményeket fölül kell vizsgálni. Ezt a KTM javasolta már a Kormánynak. Ezt a javaslatot a Kormány elfogadta, úgyhogy a tárgyalásokat minél előbb meg kell kezdeni ez irányban, hogy még ezt a szándéknyilatkozatot is, - mint hivatkozási alapot - megszüntessük.
Magyar és horvát vízügyi szakértők 1993 februárjában találkoztak Budapesten, és itt a jegyzőkönyvben azt tudták rögzíteni, hogy a két fél álláspontja a Dráva hasznosítására vonatkozóan eltér, illetőleg eltávolodott. Tehát ezeket újra kell tárgyalni.
A somogyi természetvédelmi szervezet rendezte 1993 májusában azt a konferenciát, amelyen a képviselő úr nem tudott részt venni, ahol magyar szakembereken kívül horvát, szlovén, osztrák és német szakértők is voltak. És az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága is itt volt.
A horvát minisztériumi váltás, vezetőváltás eredményezhette azt, hogy a Horvát Köztársaság környezetvédelmi főosztálya szárazföldi részlegének vezetője Eszékről kormánya hivatalos álláspontját így ismertethette, ahogy Ilkei úrtól az előbb hallottuk. Tehát ők továbbra is szorgalmazzák a Dráva úgynevezett komplex hasznosítását.
A vízlépcső felépítése ellen szóló érveket magyar szakemberek részletesen ismertették, tehát nem itt először. Ehhez csatlakozott Branimir Prpic úr, a zágrábi egyetem tanszékvezetője, aki elmondta, hogy a Dráván eddig megépült vízlépcsők jelentős károkat okoztak a környezetben, és semmi biztosíték nincs arra, hogy az új, létesítendő erőmű hatása nem lesz kedvezőtlen.
A természetvédelmi szekcióban Martin Schneider úr, az Európa Természeti Örökség Alapítvány részéről csatlakozott az ott megfogalmazott határozati javaslathoz, hogy mindenképpen létre kell hozni ezt a közös nemzeti parkot, mert így lehet megőrizni ezt az Európában már páratlan, szinte érintetlen folyómenti területet.
(14.50)
A drávai vízlépcső, illetőleg vízlépcsők megépítése sem energetikai, sem hajózási szempontból Magyarország számára nem indokolt, természetvédelmi és ívóvízellátási szempontból pedig kifejezetten káros. Tehát a magyar Kormánynak az a kötelessége, hogy a horvát felet rábírja arra, hogy elálljon ettől a - mondom: nemzetközi jogilag megalapozatlan - szándékától.
Horvát területen lehet vízlépcsőt építeni, de annak jelentős hatása Magyarországra és a közös határt jelentő folyószakaszra nem lehet. Az viszont egy olyan jelentéktelen létesítmény lenne, hogy ezt önmagában megépíteni nem szabad.
Tehát az általuk jelzett négy vízlépcsőből egyet tudnának megcsinálni: a gyurgyevácit, ez viszont energetikai szempontból - hogyha a duzzasztó hatása Magyarországra, illetve a közös folyószakaszra nem ér el, akkor - egyszerűen értelmetlen. Én ebben reménykedem, hogy ezt a horvát féllel el tudjuk fogadtatni. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir