TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Full text search

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Amikor a baleseti elemzéseket tanulmányozzuk és keressük azoknak az okait, nekem rögtön József Attila egyik mondata jut eszembe: "Légy fegyelmezett!" Igen, ez lenne a legegyszerűbb összefüggés munkahelyi tevékenység és személy mint munkavégző között, de tudjuk, hogy a problémák sokkal összetettebbek. A minap kezembe került az egyik legtöbb, ha nem a legtöbb óvatosságot és körültekintést és persze fegyelmet követő rendszer, a Magyar Államvasutak múlt évi baleseti statisztikája, mely kedvezőbb képet mutat az előző évhez képest, hiszen 25%-kal kevesebb foglalkozási baleset fordult elő. Részleteiben elemezve a múlt évi baleseti adatokat, vasúti igazgatóságonként és szakszolgálati lebontásban eltérő számokkal találkozunk Szegedtől egészen Záhonyig.
Hogy csak két példát említsek: a MÁV-nál történt hat halálos üzemi baleset közül négy a szegedi igazgatóság területén következett be; vagy egy másik adat: a pécsi igazgatóságnál az 1000 főre eső balesetek száma nyolc volt, míg Záhonyban ez a szám 21,1. Egyértelmű lehet a megállapítás, hogy a balesetek okozati és körülményi tényezői évről évre szinte változatlanok, a balesetek többsége környezeti károk, hatások következménye. A javuló helyzetről viszont az is a vélemény, hogy ennek meghatározója a kapacitások kihasználatlansága, a létszám, a munkaidőalap és a túlórák számának csökkenése, legalábbis a vasútnál.
Azonban mindezek ideiglenes tényezők és nem téveszthetnek meg senkit, hiszen egyre több szó esik a romló munkavégzési feltételekről, amelyek bizony közreműködői a baleseti körülmények kialakulásának. Ideje tehát megalkotni ezt a hatékony munkavédelmi törvényt, amelyben bízunk, hogy valóban hatékony lesz.
Tisztelt Országgyűlés! A munkavédelem mint interdiszciplináris tevékenység önálló törvényszintű szabályozást nem igényelne ugyan, ha Magyarországon a társadalmi össztermelés és a szolgáltatás rendszerébe a védelem szorosan beépülhetett volna. Az elmúlt évtizedekben azonban sajnálatosan ez a természetes követelmény szinte fel sem merült. Széles skálájával találkozunk a külön munkavédelmi minősítésnek, a munkavédelmi üzembehelyezési eljárásoknak.
Kétségtelen, hogy a törvényjavaslat előremutató abban, hogy
1. a munkáltatói felelősségre helyezi a hangsúlyt a munkabiztonsági követelmények lerögzítésében;
2. az előírások, követelmények érvényesítésében a megoldásokat és a módszereket a munkáltatókra bízza;
3. az állami feladatokat pontosan elhatárolja;
4. a munkavédelem területén meghatározza az ágazati feladatokat; s végül
5. a munkavédelmi hatósági jogkörök a tervezetben egyértelműek - ami nem kis dolog, tegyem hozzá -, érvényesítésük a kapcsolódó jogszabályok szerint történhet, gondolok itt például a szabálysértési vagy államigazgatási eljárásokra.
Tisztelt Ház! Néhány kifogásomat és javaslatomat azonban szóváteszem.
A törvényjavaslattal egyidőben nem került kidolgozásra a nemzeti munkavédelmi program, amelynek célja a nemzetgazdaság területén a munkakörülmények, a biztonságos munkavégzés feltételeinek javítása, legalább azokon a területeken, amely területek állami tulajdonban maradnak. Ezen túl a nemzeti munkavédelmi programnak ki kellene jelölnie a munkavédelem fejlesztésének irányát, prioritását és így tovább.
A törvényjavaslat előírásában ugyan érinti a nemzetközi egyezményeknek és ajánlásoknak a követelményeit, de ezek máig nem kerültek ratifikálásra. úgy érzem, hogy ez mielőbbi feladata lenne a Parlamentnek.
Említettem, a munkavédelem interdiszciplináris tevékenység, ezért kapcsolódnia kell azokhoz a törvényekhez, amelyek munka-egészségügyi, társadalombiztosítási, szociális és környezetvédelmi területeket is átfognak.
Az előírások nem lehetnek ellentétesek, egymást átfedők, hanem kölcsönösen erősíteniük kell a foglalkoztatás munkabiztonsági előírásait. Utalok a nők, fiatalkorúak foglalkoztatására, a munkahelyek kialakításával kapcsolatos munkavédelmi és egészségügyi követelményekre.
Tisztelt Országgyűlés! A javaslatban szereplő munkavédelmi képviselő vagy munkavédelmi bizottság jelzett megválasztása nem biztos, hogy célszerű. Felteszem a kérdést: nem lenne-e demokratikusabb paritásos alapon delegálni a bizottság tagjait? A 74. cikkelyre utalva, ki kellene mondani törvényileg, hogy a munkavédelmi programterv elkészítése a munkáltató feladata, ne a munkavédelmi képviselő kezdeményezze. Hasonlóan legalább minden 50 főt foglalkoztató gazdálkodó szervezetet kötelezni kellene munkavédelmi szabályzat elkészítésére. Így ugyanis elkerülhetők lennének a végtelen jogviták mulasztásoknál, előírások megsértése esetén. Véleményem szerint ez azért is ésszerű lenne, mivel a Munka Törvénykönyve az üzemi tanácsok hatáskörébe utalja a munkavédelmi szabályzatok jóváhagyását. De ha ilyenek nem készülnek, mit hagyjanak jóvá? Meggyőződésem, ma hazánkban alapvetően új munkavédelmi szabályozási rendszerre van szükség, amely egységes biztonságtechnikai felügyeleti rendszert igényel.
A munkavédelemmel kapcsolatos személyi és mentális környezeti követelmények munkaügyi, munka-egészségügyi előírásokban nevesíthetők, ám addig is szükség van a felelősség és az együttműködési kötelezettségek egyértelmű meghatározására, és a munkavédelmi törvényre alapozva a felügyeleti átfedések, hatáskörök pontos elhatárolására. Köszönöm türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir