RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Full text search

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) A válasz hosszúságában benne van a lényege, az kérem szépen, hogy azt mondta, súlyos alaki hibák voltak, és az, hogy nem lehetett volna másképp csinálni. Dehogynem. Az történt ugyanis, hogy a Köztársasági Megbízotti Hivatal számára hiányzó véleményt egyszerűen meg kellett volna kérni a Műemlékvédelmi Hivataltól. Ha neki hiányzott, átírhatta volna, azonnal döntést lehetett volna hozni.
Másrészt az, hogy súlyos hibák voltak? Semmilyen hiba nem volt a határozatban. A határozat több ízben letiltotta az építkezést.
Ez az egyik része a dolognak. A másik része pedig az, hogy közben folyt az építkezés. Hát persze, a Viktória Szálloda is elkészült. Hát persze, kész ház, új helyzet, és akkor a kész ház megmarad. És ha pontosan így megy tovább minden, akkor én azt javaslom Józsa Fábiánnak, hogy kezdjünk el együtt építkezni a Kossuth Lajos téren, mert mire a köztársasági megbízott döntést hoz, kész a ház, és azt lehet mondani, hogy most már megtartjuk, és a vállalkozói szellemünk győzedelmeskedett. Úgyhogy ez azt hiszem… (Taps az SZDSZ padsoraiban.)
És nem lehet, sajnos, a helyi szervezeteknek nincs módjuk a Viktória Szállodát visszabontani, vagy az X villát, vagy a harmadik villát, vagy a negyedik villát, és ez ösztönzi az építkezőket.
És valamit, könyörgöm. Azt mondja, hogy 30 példa. Ma megnyomtam abban a kerületben, ahol lakom, egyetlen gombot a faxgépen, itt van kérem szépen, 12 darab engedélyezés nélkül épített garázs és villa, és óriási hirdetőtábla, ahol mind az első fokú határozat - miszerint ezeket bontani kell, vagy visszabontani - ellen azt mondta a köztársasági megbízott, hogy tessék, hadd csinálják, és fennmaradtak ezek a garázsok, megszüntette az eljárást.
Itt van, kérem szépen az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, nem bakfitty, állami cég kérem szépen. Ugyanis törvény van arra, hogyha egy műemlék funkciót vált, be kell jelenteni a Műemlékvédelmi Hivatalnak és hozzájárulásukat kell kérni. A Pannónia Részvénytársaság a Postabanknak átadta a Casanova Bárt, amely a Fehér Kereszt fogadóként az ország legrégebbi és legszebb copfépülete talán, és nem kért hozzájárulást. Itt a Műemlékvédelmi Hivatal fellebbezése a köztársasági megbízotthoz, aki azt írja vissza, hogy kérem szépen, igaz, valóban nem kértek, megsértették a törvényt, de hát ez már olyan régen volt, már négy hónapja is, most már maradjon így. (Derültség.)
Na most ez a Köztársasági Megbízotti Hivatal - nem mondtam, hogy megbízott, a hivatal - és ez a hazai építészeti örökségre, a budapestire is roppant kárral van.
Ezért én azt kérem, és ha Gyurkó János itt lett volna, kértem volna személyesen, hogy jöjjön el a bizottsági ülésbe, ahova majd remélem, Vörös Vince úrnak lesz módja utalni ezt az interpellációt, és akkor ott tisztázzuk végre, hogy a másodfok jogi csűrcsavarás, szavakon való rágódás, vagy valóban az építési ügyek intézésének a feladatkörét látja el a köztársasági megbízott, ahogy el kellene látnia. Köszönöm. Nem fogadom el a választ. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir