KÁDÁR PÉTER (KDNP)

Full text search

KÁDÁR PÉTER (KDNP)
KÁDÁR PÉTER (KDNP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! az elmaradott térségek felzárkóztatása általánosan elismert kormányzati feladat. E feladat elismerését jelzik a Kormány által támogatott térségfejlesztő programok, pályázati célok, egyes régiók kedvezményezett térségi státusának a meghatározása.
Az aggasztó térségszerkezeti gazdasági mutatók azonban figyelmeztető jelzéssel szolgálnak: többre van szükség. Ilyen jelzésként fogható fel az, hogy például a külföldi befektetések részaránya továbbra is kettészeli az országot a Budapest-Bécs földrajzi tengely mentén, s az ország számos térségében 2% alatt marad ez az arány, vagy az, hogy a munkanélküliségi mutatók szerint hátrányos megyéknek nem sikerült csökkenteniük lemaradásukat, sőt táboruk bővült, a munkaügyiközpont-hálózat beindulása legfeljebb fékezni tudta a számok emelkedését.
(14.20)
Most nincs időm arra, hogy a lemaradt megyék - elsősorban Észak- és Kelet-Magyarország - hátrányának okait, a torz szocialista iparszerkezet és a mezőgazdasági átalakulás elkerülhető vagy elkerülhetetlen terhes hatásait elemezzem. Inkább arra térek rá, hogyan tovább, milyen konkrét ágazati hatásmechanizmus várható a készülő területfejlesztési törvényjavaslattól, hogyan kívánja a KTM a gyakorlatban valóra váltani a tárcaközi koordináció elvét.
Hadd utaljak itt Szabó Iván miniszter úrnak egy februárban, Svájcban megtartott előadásában elhangzott állítására, amely szerint a külföldi befektető "jogosult mindazokra a kedvezményekre és juttatásokra, amelyek megilletik a hazai befektetőt (például elmaradott térségekben munkahelyteremtés) . Milyen kedvezmények és juttatások csalogatják tehát a befektetőket például Békés megyébe? Milyen kedvezmények megállapítását fogja javasolni a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek a következő évre vonatkozó adótörvényekben a hátrányos térségekben befektetők számára? Milyen vámpolitikai eszközök mozgósíthatók a területfejlesztés érdekében? Biztosít-e majd a költségvetés további kedvezményeket a szegény térségek szegény önkormányzatainak, azoknak, amelyek a gyakorlatban aligha élhetnek a helyi adókedvezmények lehetőségével, és amelyek önerő hiányában nem tudják kihasználni a céltámogatási rendszer előnyeit? Kérem válaszát. (Taps a KDNP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir