SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, DR. (SZDSZ)

Full text search

SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, DR. (SZDSZ)
SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Hetek óta a figyelem középpontjában áll Békés megyében a Békés Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat hitelezőinek árverési kezdeményezése, illetve privatizációja. A hitelezők megelégelték a GMV adósságait, és árverést kezdeményeztek a vállalat huszonkét legértékesebb ingatlanára 970 millió forint értékben.
Szükséges kiemelni, hogy a vállalat 1990-ben még 3,4 milliárd forintot ért, 1992-ben már csak 1,27 milliárdot.
Az árverés 1993. május 28-ára lett kitűzve. Addig azonban még sok minden történhet: az árverést megelőző huszonnegyedik óráig a hitelezők és az adós között létrejöhet megegyezés; jöhet olyan vevő, aki a bankok felé megfizeti a tartozásokat, vagy az ÁVÜ garanciát vállalhat a tartozásokért.
Vevő, illetve vevők is jelentkeztek - szám szerint kettő -; a garanciavállalás igénye is felmerült. Anélkül, hogy az ügy részleteibe bocsátkoznék - hiszen erre két perc vajmi kevés -, kérdéseim önhöz, miniszter úr, a következők:
Szándékozik-e az ÁVÜ állami garanciát vállalni a GMV milliárdos nagyságrendű tartozásaiért, és ha igen, mik a konkrét okai annak, hogy pont most; miért hagyta az ÁVÜ mind a mai napig sorsára a vállalatot?
Ha megtörténik a garanciavállalás, biztosít-e az állam pénzt a gabonafelvásárlásra, forgótőkére, a dolgozók munkabérére?
Az első vevő
- aki 900 millió forint készpénzt ajánlott a 970 milliós hivatalos becslés szerinti értékre;
- aki a megvásárolt ingatlanokat apportként az általa megalapítandó részvénytársaságba 400 millió forint készpénzzel együtt beviszi;
- aki lehetővé teszi, hogy a Békés megyei kistermelők az Rt.-ben 25% plusz egy szavazattal részvényt vásároljanak;
- aki a termelői és dolgozói részvényeket 49%-ig biztosítja;
- aki az elkövetkező 3-5 évben az eredményt a cégbe kívánja visszaforgatni;
- aki vállalja a szükséges dolgozói állomány átvételét és foglalkoztatását
elfogadható és jó vevő-e?
(14.30)
Ha nem az, miért? Vagy jobb vevőnek tekinthető-e az a másik ajánlattevő, aki 300 millió forint készpénzt kínál a GMV-ért, a többit majd hozomra ígéri?
Ehhez a megoldáshoz is úgyszintén szükséges állami garanciavállalás.
Miniszter úr! Ön kinek adná el a GMV-t? Az első ajánlattevőnek vagy a másodiknak? Sok gondolkodási idő nincs, hiszen pénteken megtörténik az árverés, s csütörtökön 10 óráig dönteni kell az esetleges adásvételről.
Minden bizonnyal - a világosabb megértés szempontjából - nem lett volna hiábavaló, ha módomban áll az ügy részletesebb kifejtése, de ennek a kérdésfelvetésnek legkésőbb ma el kellett hangoznia.
A szándékom az volt, hogy privatizációs ügyekben ne csak a veszett fejsze nyelét tudjuk megragadni. A nyilvánosság ereje akkor lehet igazán eredményes, ha nemcsak a már lezajlott események után kullogunk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir