TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke:

Full text search

TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke:
TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! A sürgősséget röviden indokolnám. A gazdasági bizottság most előterjesztett törvényjavaslata - amely az 1993. évi költségvetési törvényt kívánja módosítani - Gaál Gyula és Soós Károly Attila képviselőtársunk 9490-es számú, múlt héten az Országgyűlés által el nem fogadott törvényjavaslatának módosított változata. Az el nem fogadott törvényjavaslatban képviselőtársaink az 1993. évi költségvetési törvény 32. §-ának (1) bekezdésével kapcsolatban olyan módosító javaslatot nyújtottak be az Országgyűléshez, melynek értelmében vissza kellett volna állítani az oktatási-nevelési feladatokat főtevékenységként végző gazdálkodószervek normatív állami támogatását. Ezt az 1993. évi költségvetési törvény változtatta meg olyan meggondolás alapján, hogy a szakmunkástanulók gyakorlati oktatását fő tevékenységként végző gazdasági társaságok részére az alapképzés költségeihez adható hozzájárulást a szakképzési alap terhére kell folyósítani, a gazdasági társaságok pedig, ha óvodai nevelést vagy gimnáziumi oktatást végeznek, átalakulhatnak olyan szervezetté - társadalmi szerv, alapítvány -, amely nem állami nevelési-oktatási intézményként normatív állami hozzájárulás igénybevételére jogosult.
A szakmunkástanulók gyakorlati oktatását nem főtevékenységként végző gazdálkodó szervezetek támogatása a szakképzési alapról szóló 1988. évi XXIII. törvény szerint megoldott. A vállalatok költségeiket az alapból levonhatják, illetve visszaigényelhetik.
A gazdasági bizottság ülésén azonban megállapításra került - éppen a benyújtott törvénymódosítás alapján -, hogy a főtevékenységként ilyen feladatokat ellátó gazdasági társaságok támogatásáról a hivatkozott törvény nem rendelkezik, illetve az erre vonatkozó törvénymódosítás még késik.
Az elmondottak alapján nem lett volna célszerű, ha az Országgyűlés a gazdasági társaságok oktatási tevékenységének támogatását a humánpolitikai támogatás terhére, a korábbi évek gyakorlata szerint, viszszaállította volna, mert ebben az esetben több tízezer szakmunkástanuló gyakorlati oktatásának pénzügyi fedezetéről is a humánpolitikai támogatásból kellene gondoskodni. Ugyanakkor az ilyen támogatási rendszer a vállalatoktól, a reálszférától való elkülönülésre ösztönözné a szakmunkásképzést.
A kialakult rendezetlen helyzetre tekintettel, átmeneti megoldásként javasoljuk olyan módosító javaslat elfogadását, amely az összes oktatási-nevelési közfeladatot főtevékenységként végző - tehát nemcsak a szakmunkásképzők - gazdasági társaság számára is lehetővé tenné az 1992-93-as tanév kezdetétől 1992. december hó végéig folyósított humánpolitikai támogatásnak a jelen tanév végéig való meghosszabbítását. Ezzel az eredeti helyzet az 1992-93-as tanév végéig visszaáll.
Az 1993-94-es tanévre viszont, az említett jogszabályi módosítás alapján, a szakmunkásképzésnél a szakképzési alapból történő finanszírozást kell biztosítani.
A törvényjavaslatunkban foglalt megoldással - az előzetes egyeztetés alapján - a Pénzügyminisztérium, tehát a Kormány egyetért. A törvényjavaslat sürgős tárgyalását pedig a szóban forgó intézmények finanszírozásának azonnali megoldása, illetve ennek törvényi megalapozása indokolja.
A gazdasági bizottság 1993. április 28-ai ülésén a törvényjavaslatot a jelen lévő kormánypárti és ellenzéki képviselők egyhangúlag fogadták el. Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy a sürgős tárgyalást határozatával elrendelni szíveskedjék. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir