DARÓCZY ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Full text search

DARÓCZY ZOLTÁN, DR. (MSZP)
DARÓCZY ZOLTÁN, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A vasútról szóló törvényjavaslat műfajilag egy új jelenség az Országgyűlés történetében. Szerény véleményem szerint ezt nem jogászok készítették, és ez bizonyos értelemben előnyére válik. Általában a mi törvényeinkre vagy törvényjavaslatainkra az jellemző, hogy túlszabályozzák az életet, és a túlszabályozás következtében állandóan újabb és újabb módosító javaslatokkal kell a törvényt, hogy úgy mondjam, "ehetővé" tenni. A vasútról szóló törvényjavaslat nem ilyen. Ugyanakkor, ha jogi értelemben vizsgáljuk a kérdést, akkor lehet, hogy nem is törvényjavaslat, hanem egy nagy rendszerre vonatkozó koncepció, amelynek a kimenetelét még nem látjuk. Valószínű, hogy az átmeneti rendszerváltás okozta problémák miatt nem is lehet most egy olyan törvényjavaslatot elkészíteni a vasútról, amely minden igényt, a jogászok igényét, a vasutasság igényét, a közlekedésben részt vevők igényét egyaránt kielégíti.
Úgy tanultam és úgy tudom, hogy a nagy rendszerek megváltoztatásának a technikája rendkívül finom, apró lépésekkel lehetséges csak, durva beavatkozás egy nagy rendszer életébe általában tragédiához szokott vezetni. Ettől ez a törvényjavaslat talán megkíméli a vasutat és a vasutat használókat. Tekintettel arra, hogy semmi sem dőlt el, bizonyos irányokban megszab lehetőségeket, de hogy a végkimenetel hogyan fog kinézni, azt véleményem szerint még az előterjesztők sem tudják. Egy kicsit hasonlít ahhoz, amit az angolok szoktak mondani, hogy a puding próbája az, hogy megeszik.
Ettől eltekintve úgy vélem, hogy mégis példamutató kísérletről van szó. Az első, amit szeretnék üdvözölni az, hogy a magyar állam a törvényhozástól azt kéri, a vasút egy különleges állami tulajdonú és ennek következtében állam által ellenőrzött tevékenységet folytató gazdálkodó szervezet legyen.
Ugyanakkor el kell ismerni azt is, hogy a vasúttal kapcsolatban teljesen felesleges állandóan felvetni a gazdaságosság kérdését. Hiszen a vasútnak nincs alternatívája! Ilyen környezetbarát közlekedési eszközt és szállítási eszközt az emberiség azóta sem tudott feltalálni, és tekintettel arra, hogy a villamosítási programmal ez egyre környezetbarátabbá is válhat, mindent el kell követnünk, hogy ne a gazdaságossági paraméterek döntsék el egy ilyen infrastruktúra további sorsát, hanem az, hogy a magyar társadalomban milyen funkciót tölt be és milyen szerepre van ítélve. Véleményem szerint a vasút szerepe túlnő azon hogy állandóan gazdaságossági kérdések körében élje le az életét.
A másik, ami előnyére válik, hogy ez a törvényjavaslat rövid. Igaz, az amerikaiak találták ki azt, hogy a kicsi az csodás, a rövid az csodás. Nem tudom megítélni, hogy ez most ebbe a kategóriába tartozik-e, de mindenesetre a rövidsége mellett rendkívül korrekt, fogalmaiban tiszta és bizonyos értelemben logikus rendszerként tűnik az egész törvényjavaslat. A stílusa távirati, ennek következtében nem lehet azt mondani, hogy túlságosan megköti az ember kezét. Mégis két dolgot szeretnék felvetni, amely bizonyos értelemben veszélyeket is rejt magában.
Az egyik az, hogy a vasúttal kapcsolatban a miniszteri, illetve a kormányzati felelősség túl van hangsúlyozva. Ha a 4. §-t el tetszenek olvasni, akkor teljesen világos, hogy a vasúttal kapcsolatos állami feladatok olyan mennyisége és minősége van összefoglalva azokban a pontokban, amelyeknek a finanszírozási hátterét most még egyáltalán nem lehet látni. Sőt, meg kell mondjam, bizonyos értelemben félő, hogy majd a Parlamentnek komoly vitát kell folytatni a vasút finanszírozásával kapcsolatban a költségvetési vitában.
A másik nagyon érdekes dolog a 6. § tulajdonviszonyokat rögzítő része, amely tulajdonképpen nem más, mint egy privatizációs irányelv is. Nevezetesen arról van szó, hogy a törvényjavaslat az Európai Közösség irányelveire hivatkozva a vasút szervezetét két részre kívánja osztani; egyrészt a pályavasútra - amely kizárólagos állami tulajdonú lenne -, másrészt egy vállalkozó vasút részre, amely viszont már szabad privatizációs lehetőséget is biztosítana a közlekedés számára.
Rendkívüli dologról van szó, hiszen a vasút történetében, legalábbis a magyar vasutasság történetében ez a lehetőség, hogy elválasztjuk az utat a közlekedési eszközöktől, egy új gondolat, annak ellenére, hogy a törvény ugyanakkor kimondja: ezt a szervezeti formát egyetlen gazdálkodó szervezet is elláthatja. Tehát bizonyos értelemben lehetséges, hogy a MÁV mint egy egységes gazdálkodó szervezet még mind a kettőt ellátja. Ezzel kapcsolatban elég sok ellenvélemény fogalmazódott meg a vasutas-társadalomban is, és nemcsak a vasutas-társadalomban, hanem a hozzám hasonló laikusok körében is. Megmondom őszintén, a privatizációs irányzatot, a koncesszióadást - ami a törvényben le van írva - ma még nem tudom világosan átlátni. A Parlamentet arra kérem, hogy minél több szakember próbáljon meg ezzel a kérdéssel behatóan foglalkozni, hogy vajon jó útra tereljük-e a vasút ügyét ezzel a törvénnyel, avagy esetleg korrigálhatatlan hibákat követünk el.
(10.10)
A magam részéről, tekintettel arra, hogy eléggé mozgékony és rugalmas ez a törvény, és a nagy rendszert nagyon nehéz átalakítani, ezért úgy érzem, hogy állandó parlamenti kontroll mellett talán nem akkora a veszély, hogy ne foglalkozhatnánk ezzel a törvényjavaslattal érdemben.
Végül meg szeretnék említeni humán dolgokat is a vasúttal kapcsolatban.
Ez a törvény, műfajánál fogva, nagyon keveset foglalkozik azokkal az emberekkel, akik a vasutat életben tartják, tulajdonképpen megszervezik azokat a közszolgáltatási tevékenységeket, amelyeket a törvény előír. Ebben az értelemben van egy kis hiányérzetem a törvénnyel kapcsolatban. Ugyanis egyik oldalról a törvényjavaslat egyértelműen közszolgáltatási feladatokról beszél, a másik oldalról viszont a vasutasságot egyértelműen a Munka Törvénykönyve alapján működő munkavállalóknak tekinti. Egyetlenegy paragrafusban említ eltérő dolgot a Munka Törvénykönyvétől. Ez az, hogy egyenruhára kötelezhetők a vasutasok.
Úgy gondolom, hogy ez a törvény is mutatja azt, hogy igen keveset foglalkozik ez a törvény a vasutasok jogállásával. Most az már egy külön kérdés, és a magyar hagyományokhoz jól illő kérdés, hogy például a vasutasok társadalombiztosítása, nyugdíjbiztosítása bizonyosfajta autonómiát harcolt ki egy évszázad folyamán Magyarországon, és nem az általános társadalombiztosítás keretében történik ennek az ügynek a szervezése. De úgy tudom, hogy ezt nem is kívánja a törvényjavaslat megváltoztatni, hanem továbbra is fenn kívánja tartani.
Végül egy másik, ami megint sok embert érint, az, hogy ez a törvényjavaslat az önkormányzatokra feladatokat ró, az önkormányzatok tulajdonában lévő, úgynevezett vasútnak minősíthető berendezések üzemeltetését. Az én tudomásom szerint ha a Parlament önkormányzatokra feladatokat ró, akkor azt a költségvetésből meg kell finanszírozni.
Megkérdezem a kormányzatot, hogy annak tudatában terjesztette-e elő ezeket a paragrafusokat, hogy ez így van. Én ezt nem ellenzem, tekintettel arra, hogy ezek többnyire tömegközlekedést szolgáló vasúti berendezések, és úgy érzem, hogy az önkormányzatok jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy ennek a vagyonnak, tulajdonnak az üzemeltetését minden további nehézség nélkül el tudnák látni.
Ezen gondolatok kifejtésével a magam részéről még egyszer hangsúlyozom: egy törvénykoncepciót és nem egy végleges vasúti törvényt, mert azzal kapcsolatban úgy érzem, hogy egy sokkal, de sokkal részletesebb törvényjavaslatra lenne szükség, ezt a koncepciót támogatni tudom, azzal a kéréssel, hogy a magyar Parlamentnek és a magyar kormányzatnak állandó felügyeletet kell biztosítani az átalakulást illetően. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir