SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A lakáscélú támogatásokkal kapcsolatban a pénzügyminsztérium minden évben közzéteszi az átlagköltségeket. Az e közleményben szereplő áraknál, amelyek az átlagköltségek két és félszeresét tartalmazzák, drágább lakásokhoz a különben járó támogatásokat nem kapják meg a lakásépítők, illetve a lakásvásárlók. Ebben az évben január 5-én jelentette meg a Pénzügyminisztérium a közleményét. S ha összehasonlítottuk ezt a közleményt az egy évvel ezelőttivel, amit január 2-án dátumozott 1992-ben a Pénzügyminisztérium, azt állapíthattuk meg, hogy a két ár között 20% a differencia, tehát a '92-es árakat 20%-kal emelte meg a Pénzügyminisztérium.
Biztos emlékeznek még rá tisztelt képviselőtársaim, hogy idén elfogadták a kétkulcsos áfa-t, amely a lakásépítést és -vásárlást 25% adóval terhelte meg, ennek alapján - ha visszafelé számolunk - a Pénzügyminisztérium arra az eredményre jutott, hogy 1993-ra a lakások ára körülbelül 4%-kal kevesebbe fog kerülni, mint került 1992-ben. Ha megnézzük az előző évi statisztikákat, rájöhetünk, hogy itt valami probléma kell hogy legyen.
Ha megnézzük az árindexet, 1989-90-ben 116,8% volt az emelkedés, 1990-91-re pedig 126,6% volt. Ha ezeket és ezeket a határokat komolyan kell venni a hitelek, illetve a szociális támogatások adásánál, és ha ezek a határok fixek, akkor arra az eredményre juthat egy olyan család, amelyik a XIII. kerületben a Herzen utcában szeretne egy, az igényét abszolút nem kielégítő nagyságú lakást megvásárolni - egy 3 fős család másfél szobás, 58 négyzetméteres lakást -, hogy ma 5 millió 348 ezer forintért tud megvásárolni, a Pénzügyminisztérium közleménye alapján viszont csak 5 millió 100 ezer forintig járhatna a támogatás. Ha ez a család egy kicsit kijjebb akarna menni Budapestről, mondjuk Rákoskeresztúrra, akkor egy 2 és fél szobás lakás - amelyik még ugyancsak nem egy palota - 5 millió 405 ezer forint, tehát ugyancsak nem kaphatna támogatást.
Ennek a közleménynek a számszaki problémáján túl van egy nyelvtani értelmezési kérdése is, amely így fogalmaz; "a lakásépítés előző évi áfát is tartalmazó átlagköltsége". Ebből, így vessző nélkül két olvasata lehetséges a közleménynek. Egyik az, hogy tartalmazza az előző évi áfa-t - az előző évben az áfa 0 volt -, tehát hozzá kell adni a 25%-ot. Ha hozzáadjuk a 25%-ot az átlagköltségekhez, arra az eredményre jutunk, hogy a régi és az új lakások között 25%-os árkülönbség van, amit a piac igazából nem tud elfogadni. Lehet egy másik olvasata, amit az elején említettem, hogy ezek tartalmazzák a 25%-os áfa-t, akkor viszont arra az eredményre jutnánk, hogy 4%-kal csökkentek az árak.
Ennek a közleménynek az alapján kérdezem a miniszter urat, lát-e lehetőséget arra, hogy a tényleges lakásépítési költségeknek megfelelően korrigálják a közleményt?
Második kérdésem: hogyan kívánják kárpótolni azokat, akik e miatt a nem megfelelő plafonmegállapítás miatt nem kaphatták meg az alanyi jogon járó támogatást?
Harmadik, kiegészítő kérdésem: milyen módot vagy lehetőséget lát, hogy a jövőben ilyen téves vagy dodonai közlemény ne jelenjen meg? Várom válaszát. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir