KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:

Full text search

KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:
KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kádár János-alapítvány tulajdonát képező, korábban Kádár János és felesége által gyűjtött magánkönyvtár állományát az Országos Széchenyi Könyvtár dokumentumforgalmi főosztálya - leltárjegyzék szerint - ideiglenes megőrzés és tárolás céljából vette át 1992. december 17-én. Az akkor született megállapodás jegyzőkönyvét felmutatom,… (Az államtitkár felmutatja a jegyzőkönyvet.) …amelyet az alapítvány részéről dr. Hársfalvi Rezső titkár és dr. Rőder Edit jogtanácsos írt alá.
Az állományt a tulajdonos kérésének megfelelően, kartondobozokba zárva és lepecsételve, jól védett helyen, rendszeres ellenőrzés mellett őrzik, egyelőre fél évig, 1993. június 16-áig. E szolgáltatásért az alapítvány a szerződésben megállapított összeget fizeti a könyvtárnak.
(14.20)
A könyvek jelenlegi, illetve jövőbeni használatával kapcsolatban semmilyen jogköre nincs sem az Országos Széchenyi Könyvtárnak, sem felügyeleti szervének, a Művelődési és Közoktatási Minisztériumnak. Nincs szó tehát a sajtószabadság megsértéséről.
Véleményem szerint a demokráciához az is hozzátartozik, hogy a tulajdonos, jelen esetben a Kádár János-alapítvány szabadon rendelkezzék tulajdonával. A képviselő úr aggodalmát akkor tartanám megalapozottnak, ha az Országos Széchenyi Könyvtár visszautasította volna az őrzési kérelmet. Vagy ha átveszi ugyan a könyveket, de azokat nem a tulajdonos akaratának megfelelően őrzi. Egyik esetről sincs szó!
Az Országos Széchenyi Könyvtár a fennálló jogszabályoknak megfelelően szakszerűen járt el, díjazás ellenében. A demokratikus folyamatok tehát nem szenvedtek csorbát.
Remélem, válaszom megnyugtatja mind képviselőtársaimat, mind a televízió nézőit. Köszönöm a figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir