KARSAI PÉTER (MDF)

Full text search

KARSAI PÉTER (MDF)
KARSAI PÉTER (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Az elmúlt hetek, hónapok kétségkívül legsúlyosabb környezeti eseménye, a Duna elterelése miatt előállt és fenyegető veszély a Szigetközben. Miközben Dunacsunynál a felelőtlen emberi beavatkozás a felelős a környezet pusztulásáért, addig a Duna-Tisza közi hátság elsivatagosodásában a kényszerű emberi beavatkozás mellett az évek óta tartó kedvezőtlen aszályos időjárás okoz hamarosan ugyanolyan környezeti károkat, amelyek nagyságrendjükben a szigetközivel megegyezőek.
De miről is van szó? Az elmúlt 10-15 évben a Duna-Tisza közi hátság területén élők a talajvízszintek fokozatos csökkenését tapasztalták. Az utóbbi években a vízszintcsökkenés üteme gyorsult. A jelenség a Duna és a Duna-völgyi főcsatorna, illetve a Tisza közvetlen hatásterületét leszámítva szinte az egész Duna-Tisza közén észlelhető, igaz, nagyságát tekintve nem azonos mértékben.
A hátság legkiemelkedőbb területei, Kerekegyháza, Ladánybene, délebbre pedig Rém, Borota, Jánoshalma térségében helyenként a süllyedés a sokéves átlagértékhez viszonyítva ma már eléri a 4-5 métert is.
A területen élők és gazdálkodók szemszögéből a jelenség több, a gazdálkodási és létfeltételeiket igen kedvezőtlenül befolyásoló problémát eredményezett. A külterületen élő, így vezetékes vízzel el nem látható gazdálkodók vízhez jutási lehetősége lényegesen romlott. Az ásott kutak kiszáradtak, a csőkutakból vákuumszivattyúval a víz nem emelhető a felszínre.
A Duna-Tisza közén gazdálkodók megélhetéséhez jelentősen hozzájáruló szőlő-gyümölcsültetvények gyökérzete egy bizonyos határon túl már nem képes a csökkenő talajvízszintet elviselni, így az ültetvények leromlanak, a termés mennyisége és főleg minősége kedvezőtlenül alakul.
Az elsősorban talajvíz táplálta vízállásos területek eltűntek, az üdülést, a rekreációt szolgáló tavak vízszintje jelentősen csökkent, pl. Kunfehértót vagy a soltvadkerti Petőfi-tót említem.
A Kiskunsági Nemzeti Park területén található értékek egy része végveszélybe került. A szakemberek vizsgálatai, értékelése szerint a jelenlegi talajvízhelyzet kialakulásában a természeti tényezők és az emberi hatások közel fele-fele arányban játszottak közre. Az elmúlt tíz évben a Duna-Tisza közén a sokéves átlagértékhez viszonyítva egy, másfél év csapadékmennyiségének megfelelő a csapadékhiány. A talajvíz süllyedését eredményező emberi tevékenységek között a lakosság ívóvízellátását szolgáló rétegvíz-kitermelést, az erdőterületek növelését, a vízrendezés hatását, a mezőgazdasági termelés intenzívebbé tételét lehet megemlíteni.
E tényezők miatt a Duna-Tisza közi hátság területén kialakult és tendenciáját tekintve jelenleg is romló talajvízállapot több szempontból is igen aggasztónak ítélhető.
A csapadékszegény időjárás folytatódása esetén, ha csak a vízkitermelést nem korlátozzuk vagy a hiányzó vizet más módon nem pótoljuk, a folyamatos vízszintsüllyedés regionális mértékűvé válik, ami a természeti viszonyok lényeges átalakulását vonja maga után, és az itt élő több százezer ember létfeltételeit jelentősen rontja.
Az előzőkben vázolt folyamatok eredményeként elképzelhető, hogy jelentős, a Szigetközben előrejelzetthez hasonló mértékű környezeti, természetvédelmi problémákkal kell ebben a térségben szembenézni.
Ezen túlmenően a gazdálkodás feltételeinek romlása következtében az itt élők nagy részének megélhetése is veszélybe kerülhet, ami a régió lakosságmegtartó képességét nagymértékben csökkenti. Így tehát a kérdésem, vannak-e a Kormánynak megbízható ismeretei a Duna-Tisza közén kialakult helyzetről. Ha igen, milyen lehetőséget látnak a probléma orvoslására?
Várom válaszát miniszter úr, és köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir