KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A törvénysértő módon elítéltek és személyes szabadságukban jogtalanul korlátozott személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről több kormányrendelet van hatályban. A kormányrendeletek a fenti időtartamokat nemcsak a nyugdíj szempontjából minősítették szolgálati időnek, hanem kimondták, hogy ezeket az időtartamokat munkajogi szempontból is munkaviszonyban töltött időként kell számításba venni.
Ezek a szabályok 1992. július 1-jéig összhangban voltak az addig hatályos Munka Törvénykönyvével, amely a munkaviszonyban töltött idő mértékéhez több juttatást is fűzött. Ilyen volt a szabadság mértékének megállapítása, illetve a jubileumi jutalom.
Megváltozott a helyzet 1992. július 1-je után. Az új munkatörvények, a Munka Törvénykönyve, a köztisztviselői, illetve a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény a korábbitól és sajnálatos módon egymástól is eltérő módon rendelkeznek a munkaviszonyban töltött idő számításáról. Nagyon leegyszerűsítve: a Munka Törvénykönyve a más munkáltatónál fennállt munkaviszonyhoz csak akkor fűz előnyt, ha a munkavállaló áthelyezéssel változtatta meg a munkaviszonyát. A köztisztviselői törvény a legkedvezőbb, mert minden korábbi munkaviszonyt beszámít, a közalkalmazotti jogviszonyról szóló törvény pedig csak a közalkalmazotti munkahelyen töltött időt számítja be munkaviszonyban töltött időnek.
Mindebből némi logikai következtetéssel arra az álláspontra jutottunk, hogy a köztisztviselőket kivéve a munkavállalóknál, illetve a közalkalmazottaknál a munkajogi jóvátétel 1992. július 1-jétől nem érvényesülhet.
Ezek után meglepetés volt a számunkra a 174/1992-es számú december 29-én megjelent kormányrendelet, amelyik az 1951 és 1956 közötti időszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről intézkedik.
Ez a jogszabály 3. §-ában kimondja, hogy munkajogi szempontból e szolgálat időtartamát munkaviszonyban töltött időként kell figyelembe venni.
Tisztelt miniszter úr! A kormányrendeletben foglaltakkal mi természetesen egyetértünk. A kérdésem mögött nemcsak a hátrányt szenvedettek sorsa van, hanem sokkal több. Ezért érdeklődéssel várom a válaszát a következő három kérdésre.
Szeretnék választ kapni miniszter úrtól arra, hogy ez a kormányrendelet, amelyik az új munkajogi szabályozás hatálybalépése után született, hogyan hajtható végre a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalóknál, hiszen az áthelyezés munkajogi fogalma ebben az esetben aligha értelmezhető.
A második kérdésem: hogyan lehet alkalmazni ezt a kormányrendeletet a közalkalmazottak esetén, hiszen ők feltehetően közalkalmazotti jogviszonyuk előtt teljesítettek munkaszolgálatot, illetve ugyancsak feltehetően közalkalmazotti jogviszonyuk a munkaszolgálat ideje alatt szünetelt. Az következik-e a hivatkozott kormányrendeletből, hogy a közalkalmazottak közalkalmazotti jogviszonya folyamatos akkor, ha munkaszolgálatot teljesítettek, de nem folyamatos akkor, ha például egy óvónő korábbi munkaviszonyát nem önkormányzati, tanácsi, hanem vállalati óvodában szerezte meg?
Végül harmadszor: Tompa Sándor képviselőtársammal együtt nemigen törekszünk arra, hogy elnyerjük a munkaügyi tárca negatív toplistáján a citromdíjat, nem tudom, hogy van-e önöknél ilyen. Mindenesetre az elmúlt időszakban több kérdést feltettünk önnek a munkaviszonyba számítható idő problémáival kapcsolatban, különös tekintettel a közalkalmazotti területre. Ön aggályainkat nem ítélte megalapozottnak. A kormányrendelet ismeretében azt szeretném megtudni, hogy ez a kormányrendelet azt jelenti-e, hogy az új munkajogi törvények a közeljövőben - az ön korábbi álláspontjától eltérően - mégis módosíthatók lesznek, ha nem is ellenzéki indítványra, mint azt mi kétszer is a közelmúltban megpróbáltuk, és annak során végre megnyugtató szabályozást nyer a munkaviszonyban töltött idő értelmezése, mind a Munka Törvénykönyve, mint a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartozó munkavállalók esetében? Miniszter úr, várom a válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir