MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)

Full text search

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)
MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az Országgyűlésben egy évvel ezelőtt kérdést tettem fel az akkori ipari és kereskedelmi miniszter részére, melyben választ vártam a gépjárművek üzemanyag-tankolás közbeni, valamint az üzemanyag-szállítási lánc egyes szakaszaiban a levegőbe kerülő benzingőzök mennyiségi csökkentését célzó hazai rendelkezések kiadásáról.
A választ megkaptam, melyben miniszter úr elődje biztosított arról, hogy rövid időn belül, 1993. január 1-jéig a probléma részben, ipari méretekben, megoldásra kerül. A Magyar Szabványügyi Hivataltól kapott tájékoztatás szerint bizonyos műszaki megoldást kínáló szabványok már megjelentek. A 9943-as számú szabvány korszerűsítéséből születő új szabvány az átdolgozás előfeltételeit jelentő biztonságtechnikai szabályzat készítése miatt késedelmet szenved, de belátható időn belül - még ez évben - életbe lép.
(14.10)
Nem szeretném megismételni az akkor elmondott adatokat és veszélyeket, csupán csak azt húznám alá, hogy minimum egy feltételezésem beigazódott.
A piaci viszonyok közepette egyre-másra létesültek az új benzinkutak és sorra került a régiek felújítása. Az új szabályok, szabványok kidolgozásában tapasztalható minden egyes elvesztett nap a lélegző embernek egyre több benzingőzt, az üzemanyag-társaságoknak - az éppen csak megnyitott kutak átalakítási kötelezettsége miatt - egyre több pénzt fog jelenteni.
Jelenlegi kérdésemet egy, a Szabványügyi Hivatal által megerősített korábbi feltételezésem indokolja. A már megjelent, és a közeljövőben várható szabványok műszaki szempontból valószínűleg megnyugtató és a tervezett európai szabályozásnak megfelelő keretet adnak az üzemanyagok párolgásának megakadályozásához. De nyugodtak lehetünk-e a jelzett megoldások bevezetésében?
A kérdés csupán az, tervezi-e minisztériuma, és ha igen, mikor, olyan rendelet, szabályzat kiadását, amely az európai rendszerrel összhangban minden egyes újonnan létesülő töltőállomásra nézve kötelezővé tenné, a meglévőknél pedig az adott benzinkút forgalmától, a környezet beépítettségének - városias jellegének - mértékétől, a környezetvédelmi érzékenységtől tenné függővé az átalakítás gyorsaságának kötelezettségét?
Miniszter Úr! Válaszára természetesen vissza fogok térni, amennyiben a hétköznapok gyakorlatában nem tapasztalok megnyugtató változást. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir