SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnálattal kell megállapítsam, hogy a képviselő úr által felvetett probléma valós, régebben ismert, és nehezen megválaszolható kérdés.
A Duna-Tisza közi hátságban mintegy tízezer négyzetkilométernyi területen a talajvízszint tartós süllyedése valóban több százezer ember életviszonyait és gazdálkodási körülményeit érintheti kedvezőtlenül.
A képviselő úr kérdésére válaszolva tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a minisztérium ismeri a térség helyzetét és veszélyeztetettségét. A régió vízháztartásának alakulásáról az első részleges tanulmány a környezetvédelmi, vízügyi, településkutató, mezőgazdasági, földtani szakemberek bevonásával 1990-ben készült el. Az első vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a kedvezőtlen folyamatokat részben az emberi beavatkozások, mint például a települések vízellátása érdekében végzett felszín alóli vízkitermelés, részben pedig a több éve tartó aszály idézték elő. Ezek következményei összegeződve mutatkoznak meg napjainkban.
A vizsgálatok eredményei alapján egyértelmű, hogy a felszín alatti vizek kitermelése tovább nem fokozható. Ahhoz azonban még további kutatások szükségesek, hogy a károsodás nélkül kitermelhető víz mennyisége pontosan meghatározható legyen.
Arra a kérdésre, hogy milyen lehetőséget lát a Kormány a probléma orvoslására, a válaszom annyi, hogy már bizonyos, hogy a vízhiányt a Duna-Tisza közötti hátságon elsősorban vízpótlással lehet megszüntetni. Ehhez további vizsgálatokat végzünk a Duna-völgyi főcsatorna üzemeltetésében, és a mezőgazdasági művelésben rejlő lehetőségek jobb kihasználása érdekében.
Megvizsgáljuk azt is, hogy a térségben milyen mértékben, és hol lehet vízvisszatartással elősegíteni a vízpótlást. A sürgető problémák ellenére nem javasolhatunk elhamarkodott döntéseket, mert az adófizető állampolgár pénzéből nem szorgalmazhatjuk túldimenzionált rendszer létrehozását.
Feltett szándékunk, hogy még ebben az évben a Kormány elé terjesztjük javaslatunkat a térség vízgazdálkodásának javítására, amelyhez kimunkáljuk a megvalósítás és üzemeltetés gazdasági feltételeit, beleértve a költségek megosztásának lehetőségeit is. Sajnos, azzal kell számolni, hogy nagyon magas költségekkel kell szembesülnünk.
Javaslataink kidolgozása folyamán továbbra is együtt kívánunk működni az érintett önkormányzatokkal, a társadalmi és érdek-képviseleti szervezetekkel, amelyek eddig is segítették a tényleges helyzet feltárását. Ennek kapcsán említem meg, hogy március 19-én, e héten, pénteken lesz Kiskőrösön egy nagy jelentőségű tanácskozás a képviselő úr kérdésében érintett témakörben, melyen a tárca több szakembere is részt vesz.
(14.40)
Bízom abban, hogy ez a tanácskozás, amelyen több képviselőtársam is közreműködik, elősegíti az érintettek számára elfogadható megoldás kimunkálását.
Kérem a képviselő urat a válasz elfogadására. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir