ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár, előadó:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár, előadó:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár, előadó: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában l950. november 4-én kelt egyezmény, és az ahhoz tartozó kilenc kiegészítő jegyzőkönyv ratifikációs okmányai Magyarország vonatkozásában 1992. november 5-én kerültek letétbe helyezésre.
A letétbe helyezéssel egyidejűleg nyilatkozatot tettünk arról, hogy Magyarország elismeri az Európai Emberi Jogi Bizottság illetékességét természetes személyek, nem kormányzati szervek vagy egyének csoportjainak a vonatkozásában.
Nyilatkozatában Magyarország az Európai Emberi Jogi Bíróság joghatóságát is elismerte az egyezmény és kiegészítő jegyzőkönyvei értelmezésével és alkalmazással összefüggő minden üggyel kapcsolatban.
Egyidejűleg a bírósághoz fordulás jogával kapcsolatban Magyarország fenntartást tett arra vonatkozóan, hogy szabálysértési eljárás során nem tudja biztosítani a bírósághoz fordulás jogát. A fenntartás indoka, hogy a szabálysértési határozatok bírói felülvizsgálatának rendszere még nincs kialakítva, és az ehhez szükséges szervezeti változások hosszabb időt vesznek igénybe.
Ahhoz, hogy a nemzetközi jogi értelemben a Magyar Köztársaság vonatkozásában hatályba lépett egyezmény és kiegészítő jegyzőkönyveinek rendelkezései a magyar jogrendszer részévé váljanak, a jogalkotásról szóló törvényben foglaltak alapján az egyezmény és az ahhoz tartozó kiegészítő jegyzőkönyvek törvényben való kihirdetése is szükséges a megerősítésről szóló okirat letétbe helyezésekor tett nyilatkozattal és fenntartással együtt. Ez a törvényerejű rendelet fekszik most önök előtt, tisztelt képviselőtársaim.
A törvényjavaslat, az egyezmény és a nyolc kiegészítő jegyzőkönyv - nem számszaki tévedés, azért nyolc, mert a kilencedik kiegészítő jegyzőkönyv a nemzetközi jog szabályai szerint még nem lépett hatályba. Ennek kihirdetésére egy későbbi időpontban kerülhet majd csak sor.
Az egyezmény és a kiegészítő jegyzőkönyvek többsége a Magyar Köztársaság vonatkozásában a megerősítő okirat letétbe helyezésével, azaz 1992. november 5. napján nemzetközi jogi értelemben hatályba lépett. A hatodik kiegészítő jegyzőkönyv 1992. december 1-jén, a hetedik jegyzőkönyv pedig 1993. február 1-jén lépett hatályba.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottak alapján kérem a törvényjavaslat elfogadását, és köszönöm szíves figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir