GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr részben a volt szovjet objektumok teljes környezetvédelmi kérdéskörére, illetőleg a munkák finanszírozására, részben pedig a kunmadarasi objektum környezetvédelmi munkáira kérdez rá.
A kunmadarasi objektum helyzetével kezdeném.
A repülőtér és környezete megtisztításának első lépéseként a szennyeződés továbbterjedésének lokalizálását a KTM koordinálásában 1991-ben elkezdték, és a lokalizáló munkát határidőre, 1992-ben be is fejezték. A munkát a teljes megtisztítás irányában 1993-ban is folytathatjuk, mivel a részünkre e célra rendelkezésre bocsátott összeg tartalékkeretéből, ami 50 millió forint, ennél az objektumnál is talajvíztisztítás folyhat.
Az 1992-ben végzett rendkívüli nagy munka során beépítették azokat a szivárgó szivattyúrendszereket, leválasztó rendszereket, melyek a lokalizáláson túl a tisztítást is bizonyos mértékig lehetővé teszik. Ezek további működtetésével kívánjuk a talajvíztisztítást folytatni.
(14.30)
Hogy mikor kerülhet sor a munkák újraindítására, az egy nagyon kemény kérdés. Tulajdonképpen a munkák leállítása teljes körben nem történt meg, csak az a baj, hogy az idei költségvetési törvényben direktben mindössze 100 millió forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből elsősorban a vizsgálatok kiegészítését, kockázatelemzést, illetőleg a megtisztítási sorrendet, annak pontosítását tudjuk csak elvégezni. Versenytárgyalások is folytak ezekben az ügyekben, és a lokalizálási költség leszorításával nyert 50 millió forintos tartalékkeretből a legszükségesebb talajvíz-tisztítási munkák egy részét ez évben is folytathatjuk.
A tisztítási munkák további folytatása érdekében kormány-előterjesztést készítünk, amelyben a volt szovjet ingatlanok környezetvédelmi rendezésére a Kormány számára programot dolgozunk ki. Ez az előterjesztés május 31-éig készül el.
Az előterjesztés elfogadása esetén ez évben lehetőség nyílik arra, hogy a tisztítási munkákat a tavalyi lendülethez hasonló mértékben folytassuk. Hogyha ütemezetten, a megkezdett sebességgel tudjuk ezt végezni, akkor ehhez körülbelül egy évtized szükséges - ezt azért tudni kell, rettenetes az örökség.
Hogy milyen forrásokból lehet további pénzeszközöket erre a célra mozgósítani - ez megint egy nagyon húsbavágó, kemény kérdés, mert a tárcánál erre túl sok lehetőség nincsen, de megcélozzuk a központi költségvetés rendkívüli kiadásokra szolgáló keretét. 1993. évben erre a célra 350 millió forintot remélünk, és kiegészítésként szolgálhat az objektumok esetleges értékesítéséből befolyó összegnek egy része. Más forráslehetőséget pillanatnyilag nem látok.
Sajnos a lehetőségeink eléggé korlátozottak, úgyhogy ezt is kérem tekintetbe venni, amikor a válaszomat megítélik. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir