SZALAY GÁBOR, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

SZALAY GÁBOR, a gazdasági bizottság előadója:
SZALAY GÁBOR, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A bányászatról szóló, 5517-es szám alatt, a tavalyi év áprilisában benyújtott törvénytervezetről az embernek leginkább Luca székének analógiája jutna eszébe vagy éppen egykori bányaművelés-profeszszorom, Zambó János pikírt megjegyzése, aki az elmúlt évben azt mondta nekem, hogy: "Mire maguk megalkotják a bányatörvényt, addigra magyar bányászat talán már nem is lesz."
Tény, ami tény, igen lassan készül ez a törvény, de remélhető, hogy most már a belátható jövőn belül a végére érünk.
Az Országgyűlésnek '92 áprilisában benyújtott törvényjavaslat gyakorlatilag egy éve foglalkoztatja így újból és újból fel-felbukkanva a képviselőket, az illetékes bizottságokat s néha a plenáris ülést is.
A képviselők az elmúlt egy esztendő alatt több mint 300 módosító javaslattal igyekeztek kijavítani az eredeti törvényjavaslat vélt vagy valós hibáit, s ennek az áradatnak lehet, hogy még nincs is vége, hisz további módosítások készültéről is vannak híreink.
A bányatörvényhez készített legelső módosító javaslat kelte '92. május 19., míg az ez ideig befutott utolsóé ez év március 25-e.
Pontosan tíz hónap terméséről van tehát - legalábbis eddig - szó.
A gazdasági bizottság '92 októbere és '93 februárja közt több ülésén - és jó pár bizottsági napot fordítva rá - tárgyalta a törvényjavaslatot s az ahhoz benyújtott módosító indítványokat. A módosító javaslatok zöme és érdemét tekintve leglényegesebb fajsúlyú darabjai 8 elvi vitapont köré voltak csoportosíthatók.
A gazdasági bizottság első ülésnapján ezekben az elvi kérdésekben folytatta le a vitáját, s hozta meg döntését, miáltal a további munka, hacsak igen viszonylagosan is, de gyorsabbá s főként egyszerűbbé vált.
Bizottsági előadóként csak ezen elvi kérdésekben meghozott döntéseinket kívánom ismertetni, hisz ezáltal s ezek ismeretében máris körvonalazódik megszülető új bányatörvényünk váza és jellege.
Az első alapvető vitapont az volt, hogy vajon megtartsuk-e az állam ásványi nyersanyagok és geotermikus energiahordozók feletti totális tulajdonjogát, azaz a tulajdonlás állami monopóliumát úgy, ahogy azt a törvényjavaslat indítványozza.
A bizottság a koalíciós képviselők 12 igen szavazatával s 6 ellenzéki nem szavazattal, tartózkodás nélkül az államitulajdon-monopólium megtartása mellett döntött.
A második jelentős elvi kérdés az volt, hogy hagyjuk-e a koncesszió intézményét annyira rátelepedni a bányatörvényre, ahogy azt az előterjesztő javasolta, vagy nyissunk-e a liberalizálás irányába.
A bizottság 12 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és 4 tartózkodással úgy döntött, hogy kevésbé koncesszióközpontúvá, azaz liberalizáltabbá kell tenni a bányatörvényt.
A bányajáradék ügye volt a harmadik jelentős súlyú elvi csomópont. A kérdés úgy merült fel, hogy a kitermelés eredményességét alapvetően befolyásoló természeti adottságok különbözőségétől függetlenül, nyersanyagfajtánként egy adott fix kulcscsal határozzuk-e meg a bányajáradék nagyságát, azaz úgy, ahogy azt az előterjesztő javasolta, vagy legalább a koncessziós szerződések esetében kitermelési helyenként és a természeti adottságok függvényében kerüljön-e külön-külön meghatározásra a bányajáradék nagysága?
A gazdasági bizottság majdnem konszenzussal, 17 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett döntött ez utóbbi, igazságosabb, flexibilisebb és a járadék fogalmának egyáltalán megfelelő megoldás mellett.
A negyedik nagyobb vitapont az volt, hogy a különféle szénhidrogén-csővezetékek létesítésének és üzemeltetésének kérdésköre a törvényjavaslat szellemének megfelelően a bányatörvény részét képezze-e.
A bizottság 11 tagja gondolta úgy, hogy ezen csővezetékek ügye a bányatörvényben kell, hogy szabályozást nyerjen, míg ezzel ellentétes véleményen ketten maradtak. Tartózkodás nem volt.
Jelentős vitákat váltott ki a Központi Földtani Hivatal további sorsának kérdése. A törvényjavaslat, miközben a KFH megszüntetéséről rendelkezne, feladatai csak egy részének továbbvitelével bízná meg a Magyar Bányászati Hivatalt. Ezt pótlandó, egyes módosító indítványok geológiai, illetve földtani szolgálat felállítására tettek javaslatot, míg mások - pontosabban még egy más módosító indítvány - alapítványi formában működő szakszolgálat létrehozását javasolták.
A Kormány láthatóan inkább ez utóbbival szimpatizált, s ugyanígy a gazdasági bizottság is, mely 9 szavazattal, 2 ellenszavazattal s 3 tartózkodással szintén az alapítványi megoldás mellett volt.
Ez a kérdés azonban - hozzá kell tegyem - még nem zárult le véglegesen, tekintettel arra, hogy újabb és újabb módosító indítványok kerültek benyújtásra, melyek mindegyike valamiképpen a geológiai szolgálat felállítását szorgalmazta.
Az utóbbi napokban tárgyalások folytak az illetékes minisztériumok tisztségviselői és szakemberei között, vagyis a Környezetvédelmi Minisztérium és az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium szakemberei között, s ezen egyeztető tárgyalások végeredménye nagyban befolyásolhatja majd azt, hogy a gazdasági bizottság revideálja-e az előbb ismertetett álláspontját.
Ez azonban az elkövetkezendő napok eseménye lesz, így nem tudom megelőlegezni a bizottság ezen kérdéskörben hozott végleges állásfoglalását.
Csaknem egyhangúlag, egyetlen ellenszavazattal támogatta a bizottság azt a módosítási elvet, hogy a bányászok erkölcsi és anyagi elismeréséről valamiként törvényi szinten kell rendelkezni, mégha ez nem ez a törvény lesz is. Felmerült az az elképzelés, hogy a gazdasági bizottság esetleg kompetencia hiányában ne foglalkozzon a környezetvédelmi jellegű és indíttatású módosító indítványokkal.
Ezt a bizottság konszenzussal utasította el, tekintettel arra a tényre, hogy a környezetvédelem ügye egyformán fontos mindenkinek, így abban mindenki kompetensnek s egyúttal felelősnek is kell, hogy tartsa magát.
Végül utoljára, de nem utolsósorban merült fel az a kérdéskör, hogy a Kormány által pótlólagosan a bányatörvénybe beépíteni javasolt, ún. kőolaj-pót-KÜTEFA intézménye kezelhető-e egyáltalán ezen törvény keretei közt, vagy azt innen kivéve más helyre, más törvénybe, például a költségvetésbe kell-e áttelepíteni.
Bár a bizottság ezen döntést először elnapolta, később úgy döntött, hogy ez a kérdés a bányatörvényben is meg kell, hogy jelenjen, de a javasolthoz képest módosított, pontosított, egyértelműsítettebb formában.
A gazdasági bizottság ezen elvi döntéseiből kiindulva hozta meg határozatait a közel, sőt több mint 300 módosító javaslatot illetően, melyek részleteiről a frakciók szónokai, felszólalói bizonyára még szólni fognak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir