MILE LAJOS (MDF)

Full text search

MILE LAJOS (MDF)
MILE LAJOS (MDF) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim!
Az önkormányzati törvény megalkotásakor többek között az a szándék vezette a jogalkotót, hogy az önkormányzatok megfelelő stabilitással bírjanak. A tízezernél nagyobb és kisebb lélekszámú települések között ebből a szempontból egyfajta kettősség alakult ki: a kisebb településeken közvetlenül választották meg a polgármestert, míg a tízezernél nagyobb lélekszámú településeken a testület választotta meg a testület vezetőjét.
A stabilitás igényéből következett, hogy mindkét esetben erős polgármesteri státus jött létre - azaz a polgármester leváltására csak szélsőséges esetekben van lehetőség.
(15.50)
Az eltelt időszak tapasztalatai viszont azt bizonyítják, hogy a polgármester leváltásának lehetetlensége bizonyos önkormányzatokban funkciózavarokat eredményez. Bizalmi válság esetén ugyanis nincs lehetőség a krízis konstruktív feloldására.
A javaslat kidolgozása folyamán fölmerültek bizonyos alkotmányossági aggályok, miszerint a javaslat tartalma áttételesen a visszahívás intézményét vezetné be, ami az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése alapján sem lehetséges a mai jogrendben. Szeretném leszögezni, hogy az Alkotmánybíróság döntésével maximálisan egyetértünk, a mi esetünkben erről nincs is szó. A bizalmatlanság kimondásával a polgármester munkaviszonya szűnne meg, képviselői mandátuma érintetlen maradna. A polgármester mögött ugyanis nincs választói legitimitás, őket a helyben képződő politikai, koalíciós akarat helyezte a testület élére. Ezáltal a bizalmatlanság esetén történő leváltás nem jelent visszahívást, az alkotmányossági aggály tehát nem állja meg a helyét.
Külön mérlegelést igényelnek a javaslat politikai vonzatai. Az egész demokratikus berendezkedést érintő kérdés, hogy bizalmi válság esetén egy polgármester jóval nagyobb védettséget élvez, mint a Magyar Köztársaság kormányfője. A parlamenti erőviszonyok átrendeződése, ebből fakadóan egy jól előkészített konstruktív bizalmatlansági indítvány esetén a kormányfő lemond, míg az önkormányzatok esetében erre nincs lehetőség. Megítélésem szerint ezt az ellentmondást fel kell oldani, és ez a jogalkotó feladata.
A polgármester fokozott védettsége ellenére kialakultak a bizalmi válságok, de a mostani helyzet a helyi politizálást a demokratikus játékszabályoktól távoli avagy nem túl elegáns megoldásokra kényszerítette és kényszeríti. Háttérmanőverekkel, ígérgetésekkel, ne adj' isten, némi zsarolással vagy mondjuk a polgármester fizetésének drasztikus csökkentésével kénytelenek operálni; mondanom sem kell, hogy egyik sem túl szerencsés eljárás. Fontosnak tartom, hogy a parlamenti demokrácia bevett törvényes eszközével lehessen élni a politizálás minden szintjén.
Az elmondottakon túl a jelenlegi helyzet bizalmatlanság esetén elhúzódó válságot eredményez, ami a helyi közvéleményt irritálja, és az új demokratikus önkormányzati rendszerbe vetett bizalmat is megingathatja. Úgy gondolom, ez egyetlen felelős politikai tényezőnek sem lehet érdeke.
Hölgyeim és uraim, mindezek figyelembevételével kérem a tisztelt Házat, hogy javaslatunk napirendre tűzését támogatni szíveskedjék. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir