MÉSZÁROS PÉTER, DR. a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

MÉSZÁROS PÉTER, DR. a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezérszónoka:
MÉSZÁROS PÉTER, DR. a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezérszónoka: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Mindenekelőtt engedjék meg, hogy kifejezzem afeletti örömömet, hogy a felsőoktatás ügye - még ha csak egy alap tárgyalása kapcsán is, de - hosszú idő után a Ház elé került.
Hazánk társadalmi-gazdasági átalakulásának üteme, későbbi versenyképessége szoros kapcsolatban van a felsőoktatás modernizációjának ütemével, sikerességével. A felsőoktatás hagyományos szerepén, az értelmiség, a szakemberek képzésén, a tudomány művelésén túl jelentős a felelőssége az átalakulással együtt járó társadalmi feladatok ellátásában, a társadalom felkészítésében az európai integrációs folyamatokban való részvételre.
Ebből a szempontból lényeges mozzanat, hogy a régiónkban zajló átalakulás és az európai integrációs folyamatok egybeesnek, amely egybeesés elősegíti, hogy az átalakulást - így a felsőoktatási rendszer átalakulását is - úgy hajtsuk végre, hogy az megfeleljen az integráció követelményeinek. Sikerünk, versenyképességünk alapvetően attól is függ, milyen ütemben és eredményességgel leszünk képesek a saját és külföldi szellemi kapacitásokat, azok eredményeit bekapcsolni gazdasági folyamatainkba. A régióba irányuló segítségnyújtás leginkább a szellemi erőforrás-fejlesztésre koncentrál, ennek egy fontos eleme az a 150 millió dolláros világbanki csomag, amelyet miniszter úr is említett, s amelyből 1991-'94 között ez a 66 millió dolláros és körülbelül 5 milliárd forintos felsőoktatási és idegennyelv-oktatási alprogramként képezi ez az alap a FEFA bázisát. Ehhez várhatóan még 1994-'97 között egy további könyvtár, jegyzetfejlesztési alap is társul majd.
Az említettek mellett ezen alap fontos feladata kell, hogy legyen a hagyományosan konzervatív felsőoktatási intézményrendszer átalakításának elősegítése, hatékonyabb struktúrák kialakítása az intézményrendszerekben.
Ami a konkrét javaslatot illeti, kissé hasonló a helyzetünk az önkormányzati céltámogatási ügyekhez, hiszen a pályázati kiírás már megtörtént, az intézményekben folyik a pályázatok előkészítése, így csak az alap bizottság működésére, összetételére, a benyújtott pályázatok kiértékelésére és a megvalósítás követésére vonatkozóan lehet hatásunk az ez évi folyamatokban, a célok tekintetében pedig az alap 1994-től remélhetőleg folytatódó működése során.
A bizottsági vitához, amelyet alelnök úr ismertetett, annyit fűznék hozzá: kérem, a Ház és miniszter úr lehetőség szerint támogassa a bizottság indítványait, gondolok itt az alap bizottságának összetételét indítványozó, a 11. pontban szereplő javaslatra, amely a kormányzati, a felsőoktatási, az érdek-képviseleti és a felhasználói szféra arányos képviseletét, jelenlétét célozza. Azt feltétlenül kérem, a Ház ne kényszerítse a kulturális bizottságot az alap bizottságában való részvételre, ez a 4. § e) pont, mivel azt összeférhetetlennek tartottuk.
A felhasználói, támogatói oldal árnyaltabb képviseletét tudná megvalósítani mind a bizottság javaslata az ÉT munkaadói oldalának bevonásával, mind saját javaslatom a kör képviselői nevesítésével. Annál mindenképpen szélesebb körűt, mint a jelenlegi helyzet, vagy a törvénytervezet szerinti két iparvállalati vezető delegálásával, akik a teljes felsőoktatási szférát természetesen nem fedhetik le.
A támogatási céloknál fontosnak tartom megemlíteni a 9. pontban szereplő javaslatomat is, amely az idegen nyelvi mellett az idegen nyelvű képzést is kiemelni javasolja. Az idegennyelv-oktatás súlypontja a támogatásokkal együtt át kell hogy tevődjön az általános és középiskolákba, viszont az említett európai integráció, a hallgatói mobilitás elősegítésére indokoltnak látszik a több helyen már folyó idegen nyelvű oktatás támogatása.
Végezetül aláhúznám azt a javaslatomat, azt a javaslatot, amit tulajdonképpen a bizottság is támogatott, hogy az alap bizottsága ne csak az odaítélésnél, hanem a felhasználás ellenőrzésénél, követésénél is teljes hatáskörben járhasson el. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir