TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr, a szót. Tisztelt Ház! A vadászati jogról és annak önkormányzati rendelkezés alá vonásáról szóló előterjesztést azért tartom szükségesnek, mert az önkormányzatok igen jelentős hányada semmiféle anyagi erőforrással, illetőleg igen szűkös anyagi erőforrásokkal rendelkezik csak, és a vadászati jogról szóló előterjesztés abban a formában, ahogy azt megszövegeztem, nevezetesen, hogy az önkormányzati rendelkezés alá kerüljön, de azzal a feltétellel, hogy a nyugaton jól bevált mintának megfelelően borsos ár ellenében adják csak ki a vadászati engedélyt, és a vadászati területek használatát olyan anyagi feltételekhez kössék, hogy az az önkormányzat javára legyen fordítható, megítélésem szerint közérdekű előterjesztés.
(16.10)
Utalnék arra, hogy a vadászati jog nem olyan régen, még az állampárti időben állampárti privilégium volt, éppen azért, mert a vadászati jog nem elsősorban az állatok kilövésére irányult, hanem legalább ennyire mögöttes szándék volt a lakosság megfélemlítése is a bolsevista rendelkezés alatt álló fegyveres testületek által.
Ezért az előterjesztés alanyi jogként deklarálja a vadászati jogot, hogy az ne lehessen egy szűk csoportnak a privilégiuma, a széles tömegek megfélemlítésére felhasználva, másrészt pedig az előterjesztés az önkormányzatok anyagi bázisát kívánja ilyen módon bővíteni, és ezzel azoknak a falvaknak legalábbis a fejlesztéséhez hozzájárulni, ahol vadászati lehetőség van vagy az az átlagosnál valamivel jelentősebbnek tekinthető.
Még utalnék arra, hogy nyugaton igen jelentős bevételei származnak az önkormányzatok egy tekintélyes részének a vadászati jog ilyen megközelítéséből, és miután nálunk minél kisebb településekről van szó, annál nagyobb az elmaradottság. Úgy gondolom, hogy a vadászati jog ilyen értelmű megoldása, mint ahogy én azt előterjesztettem, éppen a legelmaradottabb területek megsegítését is jelentené, ezért kérem annak elfogadását. Köszönöm. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir