KÁNYA GÁBOR, a mezőgazdasági bizottság előadója:

Full text search

KÁNYA GÁBOR, a mezőgazdasági bizottság előadója:
KÁNYA GÁBOR, a mezőgazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A délelőtti általános vita során némi zavar keletkezett. A mezőgazdasági bizottság összeült, és sikerült egy olyan változatot kidolgozni, amelyben közös egyetértés van. Ezt a változatot a költségvetési bizottság is, és – némi helyes kiegészítéssel – az alkotmányügyi bizottság is támogatja.
Szeretném röviden elmondani ennek a lényegét, hogy mindnyájunk előtt világos legyen ez a változat.
Öt pont az, ami a legfontosabb és kiemelendő.
Az első az, hogy a költségtérítés rendszerében a termőföldek kimérésével és önálló ingatlanná alakításával kapcsolatban a költségtérítés mértéke a felmerülő költség 50%-a, legfeljebb azonban az a táblázat, amely a képviselők előtt fekszik – tehát maximáljuk ezeket a díjakat.
Annak hogy ilyen díjazásban részesüljön valaki, ilyen költségtérítésben, az a feltétele, hogy öt évig nem lehet elidegeníteni a termőföldet. Tehát egy ilyen korlátot is javasolunk szabni – a haszonbérletbe adás megengedett.
A második fontos dolog, hogy ha ezt a kötelezettséget valaki megszegi, akkor a költségtérítést vissza kell fizetnie. Az alkotmányügyi bizottság javaslata erre vonatkozott, ez a kiegészítés szükséges és helyes – ebben a törvényben kell rendezni.
A harmadik az, hogy minden költségtérítés a tulajdonos, illetve az igénybevevő kérelmére történik, tehát nem automatikus – erre oda kell figyelni.
A negyedik fontos dolog, hogy visszamenőlegesen is jár, mégpedig a szövetkezetekről szóló átmeneti törvény hatálybalépésétől, 1992 januárjától kimért termőföldekre felmerült költségek visszamenőlegesen és az itt szabályozottak szerint járnak.
És még egy fontos dolgot tartalmaz ez a változat, nevezetesen azt, hogy a javaslat felhatalmazza a Kormányt részletszabályok kiadására, az eljárási rend megállapítására, mert további szabályokra is szükség van.
A technikai lebonyolítást illetően szeretném mindannyiunk tudomására hozni, hogy az eredeti, Fodor István által benyújtott javaslathoz képest az ő javaslatának az 1., 3. és 4. pontja elmarad, a 2. és 5. pontja helyébe ez a rendelkezés lép, amely az alkotmányügyi bizottság változatában teljes.
Magyarán: én azt tudom javasolni, amivel az előterjesztő, Fodor István is maradéktalanul, a kormány képviselője is maradéktalanul egyetértett, hogy az előterjesztő "igen"-jeit kövessük. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir