JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr – csak nagyon röviden. (A közbeszóló dr. Kóródi Máriához:) Mária, egy pici türelmet és figyelmet kérek… (Derültség.)
Az alkotmányosság–alkotmányellenesség kérdése. Kedves Török képviselő úr, természetesen az Alkotmánybíróság jogosult ezekben a kérdésekben állást foglalni. Nekünk vannak különböző szakmai, jogi koncepcióink – ezek pártonként is különbözhetnek egymástól. Tiszteletben tartjuk a szabad demokraták nézeteit, de mi előre nem láthatjuk azt, hogy egy adott javaslat alkotmányellenes lesz-e vagy sem… (Dr. Kóródi Mária: Nem?) Egy pillanat! Mi igyekszünk a rendszerváltoztatás folyamatát politikailag, jogilag kezelni és vezényelni. Hogyha ebbe időnként belecsúsznak olyan elemek, amelyek utólagosan nem állják ki az alkotmányosság próbáját, akkor pedig az Alkotmánybíróság vonatkozó döntésének megfelelően igyekszünk korrigálni a hibákat vagy a tévedéseket. Azt gondolom, hogy ez egy természetes folyamat, és hogyha bármely más politikai erő lenne kormányon Magyarországon, a rendszerváltozás folyamatában hasonló nehézségekkel kellene szembenéznie.
Ami a másik kérdést illeti: Török Ferenc tulajdonképpen burkoltan arra tesz javaslatot, hogy az elidegenítés tekintetében egy teljes jogi szabályozatlanság érvényesüljön, magyarán arra tesz javaslatot, hogy legyen szabad a gazda: minden önkormányzat olyan szabályozást léptessen életbe a saját közigazgatási területén, a saját vagyontárgya tekintetében, amilyet akar.
Nem hiszem azt, hogy ez a társadalmi igazságosságot szolgálná, ezért ebben a kérdésben – immár az Alkotmánybíróság kritériumainak szem előtt tartásával – lehetőség szerint egységes szabályozást kívánunk életbe léptetni az ország egész területén. Ezért van szükség a három hónapos határidő-módosításra, és ezért van szükség a hatályon kívül helyezett szabályok újragondolására és törvényerőre emelésére.
Köszönöm szépen, ennyit szerettem volna mondani, és most kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot – a már hivatkozott módosítási indítványokkal együtt – támogassa. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir