PESTI FERENC, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

PESTI FERENC, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
PESTI FERENC, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizottságunk 1993. szeptember 29-én tárgyalta először, majd a múlt héten utoljára a gyógyszertárak létesítéséről és működésük egyes szabályairól szóló törvényjavaslatot. A szeptember 29-i bizottsági ülésen 13 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett ajánlottuk általános vitára, majd ez év március 30-án, a módosító indítványok megvitatása után 14 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül javasoltuk elfogadásra kivételes és sürgős törvényjavaslatként.
Mivel bizottságunk tudatában volt annak, hogy ennek a törvénynek a megvitatása és módosítás utáni jóváhagyása esélyt teremt a magyar gyógyszerellátás európai szintű felzárkózásához, igen sok vitát és időt fordítottunk erre a témára. A törvényjavaslathoz csaknem 130 módosító javaslat érkezett. A 130 javaslatból – visszavonások és egyharmadban sem támogatás miatt – 52 javaslat maradt a jelentésben. A vitás kérdések közül néhányat megemlítek, csak címszavakban:
A meglévő és újonnan létesítendő gyógyszertárak közötti távolság kérdése, kik létesíthetnek fiók-gyógyszertárat és hányat, kórházi gyógyszertár rendelkezhet-e közforgalmú patikai jogosítványokkal, a gyógyszertár adhat-e engedményt a gyógyszer árából, a személyi jog örökölhetőségéről, kik és milyen feltételekkel dolgozhatnak a patikákban, egyház részére engedélyezhető-e a patikajog és így tovább.
Voltak olyan javaslatok, amelyek e törvény módosítása során az önkormányzati törvényt javasolták módosítani, sőt volt olyan, amely az Alkotmányt is, de ezeket egyharmadban sem támogatta bizottságunk. Mivel a bizottsági ülésen az előterjesztőn és a bizottsági tagon kívül jelen volt a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöksége is, az ő véleményük minden módosító javaslatnál szerepelt, és minden esetben a bizottság javaslatával egyező volt. De nem mindig a minisztérium véleményével, ezért kérem, hogy a szavazásnál elsősorban és nyomatékosabban a bizottság véleményére figyeljenek képviselőtársaim.
Eke képviselő úr javaslatára a bizottság felhatalmazott arra, hogy mint a szociális bizottság előadója, fejezzem ki elismerésemet és köszönetemet azoknak a gyógyszerészeknek, akik annak ellenére, hogy fél évszázada nem volt a szakmának törvényi rendezése, tisztességesen helytálltak a betegellátás érdekében. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir