POKORNY ENDRE (MDF)

Full text search

POKORNY ENDRE (MDF)
POKORNY ENDRE (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gyógyszertárak létesítéséről és működésük egyes szabályairól szóló törvényjavaslat központi gondolatát, vezérlőelvét preambuluma első mondata a következőképpen foglalja össze:
A korszerű egészségügy nem valósítható meg a gyógyszerészet átalakítása nélkül, és ennek az átalakulásnak a hazai hagyományokra, a nemzetközi előírásokra és gyakorlatra kell támaszkodnia.
Önök előtt is bizonyára ismeretesek mindazok a körülmények, amelyek ezt az átalakítást szükségessé teszik. Az államosításkor meghurcolt, tönkretett és alkalmazotti sorba kényszerített gyógyszerészek érthető türelmetlenséggel várják döntésünket. A törvényjavaslat preambulumából idézett elveknek megfelelően, mert támaszkodni az 1950-ben megtört nemzeti hagyományokra, azonban figyelembe veszi és tiszteletben tartja a ma érvényes nemzetközi előírásokat.
Sokakban felmerül a kérdés, van-e a gyógyszerészetnek Európában általánosan követett útja? A válasz hangsúlyozottan az, hogy van ilyen út. A fejlett európai demokráciák többsége, ahol a fejlődésben nem okozott törést az állam brutális beavatkozása, ugyanilyen vagy nagyon hasonló elvek alapján építkezik a gyógyszerellátás területén.
Olyan törvényjavaslat fekszik önök előtt, amelyről bizton állíthatjuk, hogy az Európai Közösséghez történő csatlakozásunkkor megállja a helyét, különösebb harmonizációt nem igényel.
Felhívom képviselőtársaim figyelmét arra a sajátosságra, miszerint a gyógyszer különleges "áru", amely csak különleges szakértelemmel és felelősséggel kezelhető. A törvényjavaslatban található, az általánostól eltérő szabályok erre a körülményre alapozódnak.
Lényeges szabályozási elvnek tekinthető, hogy a gyógyszerész a különleges szabályokban testet öltő védelemért cserébe olyan kötelezettségeket vállal, amelyek más foglalkozási körben nem értelmezhetők. A törvényjavaslat előkészítésekor ezek a különleges szabályok heves vitákat váltottak ki, amelyek azonban csillapodni látszanak annak következtében, hogy az előkészítők széles körben ismertették az államosítással megsemmisített, de a nemzetközi gyakorlatban rendületlenül fejlődő gyógyszerellátási konstrukciót.
A törvényjavaslat rögzíti, hogy a gyógyszerellátás szereplőinek milyen jogai és kötelezettségei vannak annak érdekében, hogy a betegek minden körülmények között hozzájuthassanak a gyógyulásukhoz nélkülözhetetlen gyógyszerekhez. Ezek közül kettőt emelnék ki.
1. Az állam, összhangban az új társadalmi és gazdasági rend kialakulásával, lemond arról, hogy tulajdonában tartson és működtessen gyógyszertárakat, visszahúzódik a normaalkotó, az engedélyező és az ellenőrző szerepkörébe.
2. A gyógyszerész a koncepcióhoz sok tekintetben közelítő személyi jog révén, szakmai felkészültséggel, felelősséggel, anyagi javainak mobilizálásával végezheti tevékenységét.
A korábban már említett viták egyik központi eleme volt, hogy vajon ez a védelem és kötelezés összhangba hozható-e a szociális piacgazdaság elveivel? Éppen a fejlett európai országokban megvalósuló, a mienknél jóval magasabb színvonalú gyógyszerellátás adja meg erre a választ. Nem gondoljuk, hogy jogrendünket bármilyen vonatkozásban sértené a törvényjavaslat.
Végezetül említést kell tennem a törvényjavaslatnak egy sajátos rendelkezéséről, amely az irgalmas rend gyógyszertár-működtetési jogáról szól. A törvényhozó 1867-ben és 1948-ban is elismerte az irgalmas rend történelmileg messzire nyúló gyógyító tevékenységét azzal, hogy javára az általánostól eltérő módon rendelkezett. A törvényhozás e történelmi hagyományok felett mond ítéletet döntésével.
Felhívom szíves figyelmüket, hogy a hagyományok tiszteletét és megerősítését ne értékeljék az egyházak közötti valamiféle különbségtételnek. Egy több mint 200 éves hagyomány továbbvitele a korábbiakban más egyházak részéről nem váltott ki tiltakozást, és feltehető, hogy így van ez napjainkban is.
Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum frakciója a törvényjavaslatot az egészségügyi és szociális bizottság által elfogadott módosító javaslatokkal együtt támogatja.
(19.10)
Bízik abban, hogy a törvényjavaslat elfogadása hosszú távra megszabja a gyógyszerellátás fejlődésének irányát, a hazai gyógyszerész-társadalmat hozzásegíti ahhoz, hogy rövid időn belül megteremtsék azt a gyógyszerellátási színvonalat, amely igazodik az európai követelményekhez; esélyt ad számukra polgári létük alapjainak megteremtéséhez és kiteljesítéséhez. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir