EKE KÁROLY, DR. előterjesztő:

Full text search

EKE KÁROLY, DR. előterjesztő:
EKE KÁROLY, DR. előterjesztő: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bevallom, szeretnék egy kicsit az érzelmekre hatni, amikor a Vöröskereszt kérdéskörében mondom el a zárszót a törvény szavazása előtt.
Annak idején, amikor Henry Dunant, a világhírűvé lett üzletember a solferinói csatamezőn meglátta azt a rettenetet, ami elétárult, született meg a Vöröskereszt gondolata, egy olyan világszervezet létrehozásának a gondolata, amely az egymás iránti megbecsülés, tisztelet, segítés gondolatát tűzte a zászlajára, és teljesítette mind a mai napig. Ez a csatamező szörnyűségeket mutatott. És azt is megmutatta, hogy mi, emberek, csak akkor vagyunk képesek segíteni átvészelni nehéz helyzeteket, ha összetartunk, összefogunk. Ezt szeretném az önök figyelmébe ajánlani. És még egyet.
A Vöröskereszt nemzetközi központjában, Genfben van egy hatalmas világtérkép. Ezen a világtérképen aprócska kis lámpácskák villognak. Kíváncsi voltam, ez mit jelképez. Ennyi helyen van szervezete ennek a hatalmas világszervezetnek, a humanitárius Vöröskeresztnek, Vörös Félholdnak? Akkor közölték, hogy nem. Ennyi helyen folynak helyi háborúk! És amikor kis hazánkat kerestem ezen a térképen, ott villogtak körülötte a lámpácskák, hiszen itt is égnek tüzek, itt is folynak háborúk közvetlenül a mi határunk mentén.
Amikor most ezeket fölhoztam, azért tettem, mert úgy érzem, ha valamelyik szervezet rászorul a támogatásra, a Parlament együttes segítő szándékára, az most éppen ebben az időszakban a Magyar Vöröskereszt. Nem biztos, hogy a Vöröskereszt ki tudná fizetni a rá háruló adókat. Mert hogyan fizesse ki? Kérdés, hogy mennyit ér az emberi vér, amit levesznek, amit önként odaad az ember. A saját testének egy részét odaadja segítő szándékkal azért, hogy másokat megmentsen, életet mentsen, gyerekek életét mentse. Hogy lehet ezt fölértékelni? Ki tudja megbecsülni? És van-e vajon olyan adószedő, aki ennek a sápját képes behajtani?
A másik kérdés pedig, hogy az országból mindenhonnan özönlenek a Vöröskereszthez azok az ajándékok, adományok, amelyekkel ez a szervezet szeretné itthon is és a határok mentén is a magyarokat és a nem magyarokat segíteni. Szeretné, ha ezek révén átvészelhetnék azt a nehéz időszakot, ami éppen most itt van Európában, és nemcsak Európában, hanem a világon számtalan helyen, ahova szükséges, hogy eljussanak ezek a cikkek.
(10.40)
Ezek után adózzon ez a szervezet?
A másik kérdés pedig, hogy külföldről is kapunk adományokat – már úgy értem, hogy a Vöröskereszt kapja az adományokat. Elnézésüket kérem, hogy én már azonosulok ezzel a szervezettel, de hát szívem-lelkem szeretném beleadni itt, a szavazás előtt, hogy meggyőzzem igen tisztelt képviselőtársaimat: fogjunk össze és tegyük adómentessé a Magyar Vöröskeresztet! A külföldi adományokat sem lehet becsülni. S miért venné le éppen az APEH a sápot arról, ami lényegében a magyarság segítésére szolgál, s amit a legjobb szándékkal adnak, mi pedig a legjobb szándékkal, örömmel és szívesen fogadjuk el.
Úgy érzem, hogy e kis bevezető talán eléri azt a célt, amelyről meg vagyok győződve, hiszen képviselőtársaim annak idején is szerették volna, ha adómentes marad a Vöröskereszt, hiszen az idők során adómentes volt, csak a múlt évi törvény, a Vöröskeresztről szóló törvény tette adófizetővé. A felszólalásokból egyértelmű volt, a képviselői akarat arra irányult, hogy igenis ne legyen adófizető a Vöröskereszt. Tehát most gyakorolhatjuk ezt. Nagyon kérem, legyenek szívesek, tegyék is meg. Előre is köszönöm. (Taps a KDNP-padsorból.) Köszönöm szépen a tapsot is. Ez együttérzést jelent, remélem, hogy a gombnyomásnál is meglesz.
A másik kérdés pedig, amelyben az igen tisztelt elnök úr felszólalásra szólított: a női nyugdíjkorhatár kérdésköre. Ebben a dologban már elmondtuk azt, itt a Házban többször is elhangzott, hogy a képviselők segíteni szeretnének. Azt szeretnénk, hogyha az a nyugtalanság eloszlana, amely jelen van a társadalomban és, kérem szépen, nem csak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő nők esetében van jelen, a családok esetében is jelen van. Mert az a család, amely várja a nyugdíjas nagymamát, igenis tervezni akar, és be akarja bizonyítani azt, hogy szükség van rá otthon, vagy az az illető, aki azért nyugtalan, hogy mennyi is lesz a nyugdíja, hogyan alakul a sorsa, az élete hogyan megy tovább, bizalmatlan és bizonytalan, mert ezen a ponton, hogy 55 éves korában mehet-e nyugdíjba, sokan vitatkoznak, sok mindent mondanak.
Azt üzenem a nyugdíjkorhatár közelébe érkező nőknek, hogy legyenek nyugodtak, mert a magyar Parlament igenis az ő érdeküket tekinti, amikor elkészítette a törvényjavaslatot; a bizottságon keresztülment, itt fekszik a képviselők asztalán. Biztos vagyok benne, hogy ezen a ponton a női társadalom legrászorultabbjait átsegíti a tisztelt Ház és meg fogja szavazni azt, hogy legyen joga a nyugdíjkorhatárhoz érkezett nőnek: válasszon, hogy nyugdíjba kíván-e menni vagy tovább kíván dolgozni.
Természetesen itt néhány olyan kérdés is felmerül, amelyet több módosító indítvány is tartalmazott, hogy tudniillik más törvényeket is módosítani lesz szükséges. Azt indítványozom, hogy ez a Parlament hagyja az utódparlamentre, a jövő parlamentjére azt, hogy milyen törvényeket miként kell majd módosítani, hogy minden oldalról rendezett legyen, és ez a felcsillanó remény hosszú távra szóljon, amelyet most kívánunk adni a nyugdíjkorhatárt elérő nők számára.
Kérem képviselőtársaimat, szavazzuk meg ezt a törvényt. Menjen a jó hír, cselekedjünk jót itt, a parlamenti ülésszak végén, mindenképpen. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir