FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:

Full text search

FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:
FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter: Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt megköszönöm a tegnapi felszólalóknak azt a közös és együttes véleményt, miszerint minden oldalról, jobbról és balról és középről egyaránt törvényjavaslatunk teljes támogatásra talált. Igaz, hogy ezeket a hozzászólásokat itt-ott furcsa felhangok is kísérték. Nem akarok most éppenséggel ezekkel foglalkozni, nem akarnék a fölött a sajátos érzelmi húrokat meglehetősen ellentmondásosan fölvonultató hang fölött sem élcelődni, amit a Szocialista Párt igen tisztelt képviselője ütött meg a tegnapi vitában. Nem szeretnék különösen furcsa történelmi eszmefuttatásai fölött sem élcelődni, vagy éppenséggel valamilyen fajta vitát kezdeményezni. Egy dolgot azonban helyére szeretnék tenni.
Ő a doni katasztrófát második Mohácsunknak nevezte. Köztudott azonban, hogy Mohács nem egy volt a vesztes csaták közül, hanem jóval több volt, egy nagy nemzeti katasztrófának a kiindulópontja volt. Ezért rendkívül téves ez a beállítás, hiszen második Mohácsnak a magyar történelemben Trianont szokták nevezni, tisztelt képviselőtársaim. (Közbeszólás a bal oldalon: Harmadik.)
A vádak, amelyek a Kormányt illették – megismétlem, balról és jobbról egyaránt – a javaslattal kapcsolatosan, azok voltak, hogy miért késett vele eddig a Kormány. Nyilván azért – vonták le a megfelelő konzekvenciát –, mert kampányfogásra akarja fölhasználni a hadirokkantak, hadiárvák ügyének a rendezését.
Három fontos dologra azonban mindenképpen szeretném emlékeztetni ezeket a képviselőtársaimat.
Az egyik az, hogy a kormányzat már 1991-ben foglalkozott ezzel a kérdéssel, és megpróbálta volna előbb a kárpótlás ügyei közé beiktatni. Ennek azonban különböző jogi akadályai voltak, és így húzódott az ügy 1992-ig, amikor is elkészült a honvédelmi törvény tervezete, amelyben külön paragrafus intézkedett arról, hogy majd ennek alapján rendezni kell a hadigondozottak ügyét is.
Az is köztudott az illető képviselőtársaim előtt, hogy ez a honvédelmi törvény hosszas egyeztetések után, majd a hatpárti külön egyeztetések miatt csak 1993 decemberében kerülhetett a tisztelt Ház elé. Nem a Honvédelmi Minisztérium hibája, nem a szándék hibája volt tehát az, hogy ilyen sokáig húzódott el az ügy és csak a honvédelmi törvény elfogadása után nyílt lehetőség arra, hogy beterjesszük a hadigondozottak ügyét.
(11.00)
Egyébként már tavaly ősszel elkezdték a javaslat előkészítését a minisztériumban.
A másik, ami legalább ugyanennyire fontos, de amiről ugyancsak megfeledkeztek tisztelt képviselőtársaim, az az, hogy ez a kormányzat már 1992. január 1-jétől külön rendeletben vezette be, hogy a hadirokkantak 3000 Ft, a hadiözvegyek pedig havi 1500 Ft-os külön kiegészítő pénzellátásban részesüljenek, amit 1993 őszén a duplájára emeltünk, tehát 6000 Ft-ot, illetve 3000 Ft-ot kaptak. Egyúttal leszállítottuk a rokkantsági fokot is 50%-ra, aminek következtében egyharmaddal megnöveltük az igényjogosultak számát.
Tisztelt képviselőtársaim! Erről sem illik elfeledkezni ebben a helyzetben. Mindezek ellenére azonban egyöntetű összhang volt; köszönöm, hogy a törvényjavaslatot minden oldalról elfogadásra érdemesnek találják, még akkor is, ha számos hiányossága sorolható fel ennek a törvényjavaslatnak, ami nemcsak a gyorsaságból fakad, hanem nyilvánvalóan a különböző jogfelfogásokból, az eltérő szemléletből is. Az adott terület ezen részkérdéseinek orvoslását már nyilvánvalóan a következő parlament tudja majd elvégezni.
Azt kérem tehát tisztelt képviselőtársaimtól, hogy most itt, ha lehetőség van rá, ezt a törvényjavaslatot ugyanolyan egyhangúsággal, egyöntetűséggel szíveskedjenek elfogadni és megszavazni, ahogy tették annak idején a honvédelmi alapelvek esetében, és tették múlt év decemberében a honvédelmi törvény esetében. Akár így lesz, akár nem, én itt most mégis kötelességemnek tartom megköszönni valamennyi képviselőtársamnak, akár a koalíciós, akár a másik oldalon ülnek is, azt az egyöntetű, odaadó segítőkészséget, amit a honvédelem ügye iránt az elmúlt években tanúsítottak. Köszönöm, és kívánom, hogy mostani nagy munkájukban is hasonlóan sikeres legyen a tevékenységük, mint amennyire én itt sikeresnek tudom elkönyvelni a magyar honvédelmi vezetés és a tisztelt Ház együttműködését. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir