ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyértelműen az örömteli pillanatok közé kell majd sorolni, hogy itt, a parlamenti ciklus végén az Országgyűlés várhatóan elfogadja a bírósági végrehajtásról és a Polgári Perrendtartás kiegészítéséről szóló két törvényjavaslatot.
A vita jellegét alapvetően meghatározta, hogy a Parlament valamennyi frakciója és a független képviselők között is teljes volt az egyetértés abban a tekintetben, hogy szükség van a bírósági végrehajtás átfogó újraszabályozására. Ennek a jegyében tették meg képviselőtársaim a módosító javaslataikat, amelyek kizárólag a bírósági végrehajtást érintették; a Polgári Perrendtartást kiegészítő törvényjavaslathoz módosító indítvány nem érkezett.
(10.50)
Most a módosító javaslatok alapos megvitatására mód nyílt az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottságban, valamint a feladatkörét érintő kérdésekben a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottságban is.
Szeretném, ha nem tekintenék most már olyan szokásos udvariassági tiszteletkörnek, hogy köszönetet mondok a módosító javaslatokért és a vitában felszólalt képviselőtársaimnak az értékes hozzászólásokért, hiszen a módosító javaslatok egy része olyan, amelyik a törvényjavaslat alapvető koncepcióját és konstrukcióját szem előtt tartva pontosabbá, hatékonyabbá és életszerűbbé kívánja tenni az új kódexet.
Példaként említem meg azokat a javasolt rendelkezéseket, amelyek különbséget tesznek a végrehajtás szempontjából a betéti társaság bel- és kültagja között, kizárják az árverezésből a végrehajtó közeli hozzátartozóit, a bíróság feladatává teszik, hogy a végrehajtható okiratot a végrehajtást kérőnek is kézbesítse, és megrövidítik több eljárási cselekmény határidejét, felemelik a zártörés büntetési tételét és differenciáltan szabályozzák a bankszámlán lévő pénzösszeg végrehajtását.
Ezek a javaslatok az eljárás gyorsaságát, törvényességét és eredményességét segítik elő, és ezért ezeket az előterjesztő teljes egészében támogatja.
Nem tudtunk viszont elfogadni néhány olyan javaslatot, amely a törvényjavaslat alapvető elveit, az egész konstrukcióját érintette. Ezek közé tartozik az a javaslat, amely az adósvédelem gyökeres felszámolásának a jelszavával meg kívánja szüntetni azt a különbséget, amely a pénzkövetelés behajtása terén az egyszerűsített és a bonyolult eljárás között áll fenn.
A végrehajtás régóta ismert általános modellje valóban az, hogy a bíróságtól elkülönült szerv, a végrehajtó az adós mindenféle vagyontárgyát, ingóságait, ingatlanát is egyidejűleg végrehajtás alá vonja. Ez marad a fő eljárási mód a törvényjavaslat szerint is. Lehetséges azonban, hogy a behajtandó követelés összege viszonylag csekély, az adósnak rendszeres járandósága van, vagy a bankszámláján van pénze. Ilyenkor az a célszerű, ha az ügy nem kerül a végrehajtóhoz, hanem a bíróság részéről a végrehajtási ügyintéző bocsát ki letiltást, vagy hoz átutalási végzést. Ez az eljárás egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb, mint a végrehajtó eljárása.
Ezért mondta ki a törvényjavaslat, hogyha a követelés viszonylag rövidebb időn belül így is behajtható, akkor elsősorban így kell a végrehajtást lefolytatni. Ha ez az eljárás mégis eredménytelen, akkor sor kerül a végrehajtó eljárására. Ez a szabályozási mód elsősorban a végrehajtást kérő érdekét szolgálja, mert gyorsabban jut a követeléshez, és mert a behajtott összeg nagyobb része fordítható a fő követelés kielégítésére.
Úgy gondolom, hogy a képviselői javaslatok nagy részét megvalósító, módosított szövegű törvény alkalmas lesz arra, hogy segítse az igazságszolgáltatást a feladatainak a megoldásában, de ezen túlmenően a közigazgatási végrehajtás eredményességét, közvetve pedig a gazdasági-társadalmi élet átfogóbb céljait is.
Örülök annak, hogy az Országgyűlés a 24. órában, annak is képletesen szólva az utolsó perceiben végrehajtja a bírósági végrehajtás átfogó szabályozását és megalkotja a várva várt új kódexet. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztő által is támogatott módosító indítványokkal együtt a bírósági végrehajtásról, valamint a Polgári Perrendtartás kiegészítéséről szóló törvényjavaslatokat fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir