POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A villamos energiáról szóló, 12538-as számú törvényjavaslat szavazását megelőzően a következőket tartom szükségesnek kiemelni. A Kormány által előterjesztett törvényjavaslat általános és részletes vitája során elhangzott hozzászólásokból, a benyújtott bizottsági és képviselői módosító indítványokból megállapítható, hogy széles körű egyetértés alakult ki az alábbi kérdésekben:
az új tulajdonsemleges, független erőművek építését is lehetővé tevő törvényi szabályozás megalkotásának szükségességében;
a természetes monopolhelyzetben levő villamosenergia-szállítás és -szolgáltatás állami felügyeletének megteremtésében;
a fogyasztóvédelem intézményrendszere létrehozásának sürgető szükségességében;
az áramszolgáltató és fogyasztó közötti jogviszony tartalmának meghatározásában;
az idegen ingatlanok használatában teljes kártalanítás ellenében;
a folyamatos és biztonságos villamosenergia-szolgáltatás előírásában; továbbá
a környezetvédelmi követelmények megfogalmazásában, annak teljesítésével és a természeti értékek megóvása érdekében megvalósuló szabályozásban.
A legfőbb vitákat az inflációellenes gazdaságpolitika alapján javasolt árképzés és ármegállapítás rendszere váltotta ki.
Engedjék meg, hogy megköszönjem a bizottságok és a képviselők rendkívül gondos, szakszerű munkáját, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy a tisztelt Országgyűlés a most következő szavazás során olyan törvényt alkothat, amely korszerű, tartós szabályozást teremt a hazai villamos energia termelése, szállítása és szolgáltatása terén.
A múlt héten megszavazott, gázszolgáltatásról szóló törvény kapcsán engedjék meg, hogy néhány konkrét felvetésre is reagáljak most, a villamosenergia-törvény szavazása előtt. Fölmerült szakmai érvként a termikus vagy villamos teljesítmény megfogalmazása. Egyértelmű, hogy a törvényben – ahogy azt más képviselő említette is – a villamos megfogalmazás szerepel. Volt, aki felvetette – a fiatal demokraták részéről –, hogy a cím nem azonos a gázszolgáltatásnál szereplővel. Azt hiszem, egyértelmű, hogy itt nem változatlan formájú energiahordozó eljuttatásáról, elosztásáról van csupán szó, hanem magának az energiának az előállításáról is.
Az ármegállapítási viták kapcsán az új helyzetről interpellációk, kérdések már tájékoztatják a széles közvéleményt. Az életvitelhez szükséges fogyasztás és a termelési célú fogyasztás szétválasztása az alkalmazható díjaknál – átalánydíjnál, teljesítménydíjnál – már nagyobb fokú szabadságot jelent, mint évtizedekkel ezelőtt. Ez megadatott. Ha családok együtt élnek, szintén tudják a fogyasztásukat kedvezően alakítani; megtérülő ráfordítás a külön fogyasztásmérő fölszerelése. A mezőgazdaságban, a falvakban nem kis gond a megváltozott tulajdonosi szerkezet, gazdasági szervezetek miatt a kisfeszültségű vezetékek fenntartása, üzemeltetése. Nyilvánvaló, hogy a törvény ebben megteremti az egyeztetés lehetőségét, és nem hatalmi, monopolpozícióból fog az áramszolgáltatás a jövőben villamos energiát biztosítani ezeknek a régióknak.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a villamos energiáról szóló törvényjavaslatot – a Kormány által is támogatott módosításokkal együtt – fogadja el. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir