KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Igen. (A képviselők csoportosan hagyják el az üléstermet. Folyamatos zaj és mozgás.)
Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt engedjék meg, hogy megköszönjem a Parlament valamennyi frakciójának azt a konstruktív viszonyulást az előterjesztésünkhöz, amelyet a foglalkoztatási törvény módosítását célzó előterjesztésünkkel kapcsolatban tanúsítottak azon a többpárti egyeztetésen, amely végül is lehetővé tette azt, hogyha nem is teljes egészében az előterjesztésünk, de annak legfontosabb kérdései szóba kerülhetnek, illetőleg a Parlamentben megvitatásra kerülhettek, és reményeim szerint néhány perc múlva elfogadásra is kerülnek.
Ugyanakkor természetesen sajnálatomat szeretném kifejzni, hogy a Parlament rendelkezésére álló rövid idő miatt nem kerülhet sor a Kormány teljes előterjesztésében foglalt valamennyi módosító javaslat megtárgyalására; ezen azonban, sajnos, változtatni nem tudunk. Engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül, rendkívül röviden, csupán utalásszerűen szóljak néhány olyan kérdésről, amely itt, az előterjesztés során az általános, illetve a részletes vitában felmerült.
Az egyik ilyen konkrét kérdés volt az, hogy miért volt szükséges a foglalkoztatási törvénynek ily sok alkalommal való módosítása. Ezzel kapcsolatban először is szeretnék utalni arra, amint a törvény megszületésének időpontjában is jeleztem, nem csináltunk és nem csinálunk presztízskérdést ma sem abból, hogy egy törvényt szükséges-e módosítani vagy nem. Különösképpen igaz ez egy olyan törvényre, amely olyan viszonyrendszert kell, hogy szabályozzon, amely a munkanélküliséget jellemzi, hiszen a munkanélküliség az elmúlt három esztendőben sokat változott mind számban, mind pedig összetételben. (Folyamatos zaj és mozgás.) Számban 1993 februárjáig egy folyamatosan növekvő tendenciát mutatott, majd 93 februárjától a mai napig folyamatosan csökkenő tendenciát. Önmagában ez a tény is indokolja, indokolttá tette a foglalkoztatási törvény módosítását, de indokolttá tette ezt a fentebb említett, munkanélküliségen belüli minőségi változás is. Nos, ilyen körülmények között meggyőződésem, hogy egy törvénynek alapvetően az erejét jelzi az, ha képes követni egy folyamatot, és azokat az apróbb módosításokat képes eltűrni és keresztülvinni, amelyek az intézmény működtetéséhez szükségesek.
Ugyanakkor e kérdés kapcsán jelezni szeretném azt is, hogy ezek a módosítások valójában sohasem a foglalkoztatási törvény alapintézményeit, alapelveit, alapkoncepcióját érintették, hanem mindig azokat az apróbb változásokat, illetőleg ennek jogszabályi, normabéli követését, amelyre fentebb utaltam.
Meggyőződésem tehát az, hogy ez a foglalkoztatási törvény, amelyet a Parlament elfogadott, alapintézményében és összességében, mint az elmúlt három esztendőben, az elkövetkező időszakban is alkalmas arra – követve a kisebb szükségszerű módosításokat –, hogy a munkanélküliséget kezelje, normakeretek között tartsa a munkanélküliség aktív, illetve passzív oldalának irányítását. (Folyamatos zaj.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir