ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt azonban ezekre sor kerülne – és most kérem fokozott figyelmüket –, a nemzetbiztonsági bizottság sürgős tárgyalást kérve benyújtotta személyi javaslatát az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről szóló 1994. évi XXXIII. törvény 5. §-ában meghatározott bizottság összetételére. Az Országgyűlés azonban ma tartja utolsó ülésnapját. Ezért annak a szabálynak, hogy a sürgősséggel tárgyalásba vett javaslat vitája legkorábban a sürgősség kimondását követő ülésen történhet meg, úgy tud eleget tenni, hogy az Országgyűlés elnökeként a mai napra egy további ülést hívok össze.
A házbizottság iménti ülésén azonban nem volt egyetértés abban, hogy az Országgyűlés ma megválassza-e a bizottságot. Ezért szükséges az Országgyűlés döntése ebben a kérdésben. A házbizottság többsége az előbb említett megoldás mellett foglalt állást, kisebbsége ellene szavazott. Ezért a házbizottság javaslata alapján… (A bal oldalon beszélgető képviselők egy csoportjához fordulva:) Kérem képviselőtársaimat, foglalják el a helyüket!
Ezért a házbizottság javaslata alapján kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e azzal, hogy a bizottság megválasztása új ülés összehívásával a mai napon történjék meg. (Közbeszólások a jobb oldalról: Igen!) Most kérem ebben a kérdésben szavazatukat. (Szavazás.)
Az Országgyűlés 188 szavazattal, 88 ellenében, 8 tartózkodás mellett ezt a házbizottságban kialakult többségi álláspontot tette magáévá.
Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy az új ülésnapot a már elfogadott tárgysorozati pontok letárgyalása utáni időpontra hívom össze egy rövid szünetet követően.
Tájékoztatást adok továbbá arról, hogy a bizottság tagjainak megválasztása titkos szavazással történik. Most újabb döntésről kell határozatot hoznunk. A nemzetbiztonsági bizottság ugyanis sürgős tárgyalást kért. Most a sürgős tárgyalásról döntünk. Határozathozatal következik.
A nemzetbiztonsági bizottság előterjesztését 16 024-es sámon, illetve annak új változatát 16 027-es számon kapták kézhez képviselőtársaim. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e a bizottsági javaslat sürgős tárgyalásba vételével? Most kérem szavazatukat. (Szavazás.)
Az Országgyűlés 199 szavazattal 89 ellenében, 5 tartózkodás mellett a bizottsági előterjesztés tárgyalására kimondta a sürgősséget.
(14.30)
Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság ülésén tegnap délben a bizottság tagjai megállapították, hogy a Házszabály módosításához szükséges konszenzus nem jött létre. Számos kérdés még további egyeztetést igényel. Erre figyelemmel bejelentem, hogy ebben a ciklusban már nem kerülhet sor az országgyűlési határozati javaslat elfogadására.
Az alkotmányügyi bizottság mai ülésén foglalkozott az egyes védett és védelemre tervezett természeti területek tulajdonjogának rendezéséről szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban történő megtárgyalásával. A bizottság további egyeztetéseket lát szükségesnek. Ezért felkérte az Igazságügyi, valamint a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy a törvényjavaslat egyes rendelkezéseit vizsgálja meg. Az alkotmányügyi bizottság a kivételes eljárás bizottsági tárgyalási szakaszát nem tudta befejezni az adott időkereteken belül. Így a plenáris ülésen történő megtárgyalásra és határozathozatalra ebben a ciklusban, sajnos, ebben az esetben sem kerülhet sor.
Tájékoztatom továbbá képviselőtársaimat, hogy az alkotmányügyi bizottság szintén nem tudta befejezni az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény módosítását kezdeményező törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megtárgyalását, így a részletes vitára és a határozathozatalra ugyancsak nem kerülhet sor.
Tisztelt Országgyűlés! Most az eredeti programnak megfelelő határozathozatalokra kerül sor. Az ülés vezetését átadom Dornbach Alajos alelnök úrnak.
(Az elnöki széket dr. Dornbach Alajos alelnök foglalja el.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir