HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden egy viszonylag speciális problémáról szeretnék szólni, egy szűk, talán néhány száz embert érintő, de őket rendkívül hátrányosan érintő kérdésről szeretnék röviden beszélni: a budapesti házfelügyelők ügyéről.
Képviselőtársaim közül talán többen is tudják, hogy a lakások eladása során Budapesten több száz házfelügyelő, akik szolgálati lakásban laktak, rendkívül hátrányos helyzetbe került, mert a korábbi törvényes előírások ellenére sok helyen az önkormányzatok a lakott házfelügyelői és szolgálati lakásokat a többi lakástulajdonos részére idegenítették el, így 1/50-ed vagy 1/166-od részben a többi lakó vált tulajdonosává ennek a szolgálati lakásnak, s a bentlakó, jóhiszemű házfelügyelő feje felől gyakorlatilag eladták a lakást. Ez olyan esetekben is megtörtént, amikor a házfelügyelő, mielőtt beköltözött volna a házfelügyelői, szolgálati lakásba, saját lakást adott le vagy tanácsi lakást adott le, és ezért cserébe kapta meg a szolgálati lakást.
Amikor az így kisemmizett házfelügyelők jogorvoslatért fordultak, minden fórumon elismerték panaszuknak a jogosságát, elismerték ezt a Belügyminisztériumban, az igazságügyi szerveknél, és mindenhol azt a tanácsot kapták, hogy forduljanak bírósághoz ügyük orvoslásáért. Ez természetesen járható út lenne akkor, ha nem kívánna lehetetlent sok esetben a házfelügyelőtől, hiszen ha 100-150 lakás van egy házban, ez azt jelenti, hogy a társasház valamennyi tulajdonosa ellen, tehát 100-150 tulajdonos ellen kell pert indítani a házfelügyelőnek, aki gyakorlatilag ehhez sem anyagi hátérrel, sem technikai felszereltséggel, sem tudással, sem szakismerettel nem rendelkezik. Sokszor szinte lehetetlen számukra a tulajdoni lapok beszerzése 160 tulajdonos esetében, vagy a társasházi alapító okiratok beszerzése, amelyet a bíróság kér. Így ezek a házfelügyelők az ügyük esetleges bírósági eldöntéséig, két-három évig teljes létbizonytalanságban élnek, abszolút mértékben kiszolgáltatva a többi lakónak.
Török Ferenccel együtt ezért a tisztelt Ház asztalára eljuttattunk egy módosító indítványt, amely 15340-es számon már ki is osztatott, és amely egy megoldási lehetőséget kínál, egy olyan megoldási lehetőséget, amely az érintett házfelügyelők érdekképviseletei számára elfogadható és információink szerint több párt által is támogatott javaslatot rögzít.
Erre az ügyre szeretném az önök figyelmét felhívni és támogatását megszerezni. Amikor először tárgyaltuk a lakástörvényt, szintén egy viszonylag szűk, de hasonlóan hátrányos helyzetbe került csoportnak, a kényszerbérbeadóknak az ügyét rendeztük, törvényileg rendeztük. Kérem, hogy ehhez nyújtsanak a házfelügyelők ügyében is segítséget. Köszönöm szépen a figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir