KŐRÖSI IMRE, DR. a független képviselők vezérszónoka:

Full text search

KŐRÖSI IMRE, DR. a független képviselők vezérszónoka:
KŐRÖSI IMRE, DR. a független képviselők vezérszónoka: Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A földtörvénytervezet vitája kapcsán engedjenek meg egy személyes dolgot. 1991 februárjában az MDF vezérszónokaként a kárpótlási törvény vitájában szóltam hozzá életemben először itt a Parlamentben. Ahogy megnéztem a jegyzőkönyvet, négyszer közbetapsoltak a patkó azon oldalán. Ma – annak ellenére, hogy szigorúan szakmai szeretnék lenni, nem kell nagy jóslat hozzá, hogy elmondjam – valószínűleg nem fognak többször közbetapsolni. (Egy képviselő tapsol az MDF soraiban.) Kérem tisztelettel, abban a vezérszónoki beszédben, a jegyzőkönyvekből viszszakereshető, rögzítettem az MDF akkori álláspontját… kösz a tapsot…, ami azt jelezte, hogy a kárpótlási törvényhez nagyon-nagyon gyorsan csatolni kell a többi törvényt, mert egy oldalról belenyúlni a tulajdonviszonyokba káoszhoz fog vezetni. Itt megemlítettem a szövetkezeti törvényt, a földtörvényt, és amikor a frakciót készítettem föl a vitára, akkor még közöltem is azt. (Gömbös Ferenc tapsol.) köszönöm szépen…, hogy nemcsak ezeket a törvényeket, hanem az agrárpiaci rendtartást és az érdekviszonyokat tisztázó kamarai törvényt is el kell fogadni.
Ezt most azért mertem elmondani, mert a Kormány 1991. évi programtervében – amelyet a tisztelt Parlament elfogadott – ez a törvénycsomag így volt benne. Ahhoz, hogy ez a káosz kialakuljon a földtulajdonjoggal kapcsolatban, az erdőbirtokosság részéről, sajnos azt kell mondanom Tiborc panaszával, hogy most azok kiáltanak tolvajt, akik a káoszt előidézték. Egy negyedóra múlva utalni fogok rá, hogy miért mondtam el ezt a pár szót.
A földtörvényről – azt hiszem, jelenleg még nem bántottam senkit – a következő a véleményem:
Ismerve a törvény tartalmát, ismerve a színvonalas miniszteri expozét, valamint elolvasva a vezérszónokok hozzászólását, ez idáig kifejezetten szakmai és értékelhető volt a vezérszónoki rendszer. Ezt azért merem mondani, mert a törvény-előkészítők közül 20 évvel ezelőtt, amikor ebből a tárgyból a nagydolgozatomat írtam a szegedi József Attila Tudományegyetemen, a konzultánsok között egy személy jelen volt. Tehát gyakorlatilag ez a törvény – félreértés ne essék – politikailag vitatható. Politikailag nagyok a felhangok, amelyek a földtörvény bizonyos részeivel kapcsolatosak. De szakmailag – hangsúlyozom – jól előkészített.
(11.00)
Az megint más kérdés, hogy egy ilyen kiélezett politikai helyzetben nyilvánvalóan nem mindig a szakma és nem mindig a gazdasági racionalitás dönt.
A földtörvény első része – amely fogalmakat határoz meg – rendkívül szerencsés. Tudniillik a termőföldre rögzíti a törvény hatályát, célját is, ezzel megbontja az előző földtörvénynek, a sokszor módosított 1987. évi I. törvénynek a komplex földkódexrendszerét. Ehhez tudni kell, hogy azt az 1987. évi I. törvényt, amelynek a környezetét változtatjuk most meg, mintegy harminc év alatt sikerült – a szocialista viszonyok között is – létrehozni, tehát ez a Kormány heroikus feladatot vállalt volna föl akkor, ha ezt a törvénymódosítási csomagot már az első évben meg akarta volna csinálni. Ez sajnálatos módon nem történt meg, a hiánya viszont a későbbiekben visszaköszön. Ezért rendezetlenek a tulajdonviszonyok, mert amikor a kárpótlási törvényt meghoztuk, élő, ép, okos ember nem hihette azt, hogy ezt egy év alatt be tudjuk fejezni, hisz az lényegesen nagyobb munka, mint a szövetkezeti törvény, a tagosítási törvény végrehajtása. Ott csak össze kellett vonni az ingatlanokat, itt viszont véglegesen tulajdonba kell helyezni az egyéni tulajdonosokat, sőt akkor még nem volt ismert, hogy a részarány-tulajdonosokat is szinkronban rendezni kell a kárpótlási törvény végrehajtásakor.
Ezek után – a törvény hatályáról beszéltem – rendkívül üdvözítőnek tartjuk mi, függetlenek, hogy eltörölte ezt a vegyes fölvágottat, ezt a komplex kezelést, azért, mert más a jellege a zártkertnek, más a jellege a belterületnek, az építési teleknek, és más a jellege annak a termőföldnek, amelyet régen külterületi ingatlannak neveztünk. A II. fejezet azonban – ez minden vezérszónok beszédében, így az enyémben is el fog hangzani – rögtön a legnagyobb vitákat váltotta ki már az előkészítés során: a földtulajdonjog megszerzése külföldi magánszemélynél, belföldi társaságoknál. Valóban, az átmeneti állapotban ezt a kérdést az adott szituációban hosszú távon jól szabályozni lehetetlenség. A földbirtok jelenlegi rendszere, egy teljesen szocialisztikus, majd földhasználati rendszer után – amely teljesen elütött a tulajdonjog rendszerétől – egy új szituációt keletkeztetett. Nincs olyan bölcs parlament a világon, amelyik olyan korszakalkotó törvényt tudna hozni, ami alapján belátható, hogy 20 évre vagy 10 évre előre mi fog következni.
Itt azonban az egésznek van egy felhangja: akik ma a legjobban kiabálnak az ellen, hogy külföldi is tulajdont szerezhessen, azok az emberek szó nélkül elnézték, hogy a feldolgozóipar – amely a mezőgazdaság termékeit dolgozza fel – ingyen és bérmentve külföldi tulajdonos kezébe kerüljön. Ingyen és bérmentve, hangsúlyozom, mert az 1993. szeptemberi kormányjelentés is jelzi, hogy a feldolgozóipar privatizációjából már kevesebb az állami bevétel, mint amennyi garanciát vállalt az ÁVÜ vele szemben. Egyébként ezt az ÁSZ-jelentés is megállapítja, és ezt e földtörvény kapcsán mondom el. Az a probléma, hogy a külföldi ma nem nagyon kíván termelési célzattal tulajdont szerezni, legfeljebb spekulatív célzattal. Azt viszont megakadályozni, képviselőtársaim, sajnálatos módon – bármi is történik – lehetetlen. Elég egy szerző elé egy úgyneveztt stróman és egy szindikátusi szerződés, és három perc múlva… Egyébként 10 jogcímet tudok mondani, és azt hiszem, van még egypár ügyvéd képviselő a Parlamentben, aki tippeket tudna adni, hogy hogyan kell átjátszani a tulajdonjogot a törvény szellemével szemben. Megakadályozhatatlan. Itt az a baj, hogy az ingatlanforgalom – az elhúzódó szabályozás miatt – a reális értéket nem szabályozta, reális forgalmi érték jelenleg nincs. Nyilvánvaló, hogy a nyugatinak a mi ingatlanértékünk bagónak tűnik. De tudnék három-négy olyan variációt mondani, hogy illetékszabállyal, adójogszabállyal, szerzési hatósági jogszabállyal azt mondjam az osztráknak, a németnek: vehetsz, de a te értékeid szerint. Ezt az állami bürokráciánk egyébként minden további nélkül követni tudná. Hangsúlyozom, nem pártolom a külföldiek földtulajdonszerzését, nem erről van szó. De a racionalitások előbb-utóbb el fognak jutni oda – és mi papíron Európába megyünk –, ahol bizony tíz év múlva, amikor majd – körülbelül – felvesznek bennünket az Európai Közösségbe, ez a kérdés igen nehezen lesz kezelhető. A nyugat-európai jogok ezeket a szerzési jogokat elég sokféleképpen szabályozzák. Mindenütt védik a saját tulajdonost – nem kell félni kiejteni: a hazai tulajdonost. Ahol pedig máshogy szabályozzák, az az észak-amerikai és a dél-amerikai kontinens.
Hangsúlyozom, ez a kérdés lényegesen nagyobb horderejű, és ma már inkább politikai kérdés, mintsem szakmai kérdés. Nem a Földművelésügyi Minisztérium és nem a törvény-előkészítő kompetenciája, hogy e súlyos kérdésben döntést hozzunk. Ezt nekünk, törvényalkotóknak kell felvállalni, hangsúlyozom, azzal: lehet, hogy a következő parlament – és ezt nem kell szégyellni – bizonyos gazdasági törvényeket a kialakult viszonyok között azonnal kontroll alá vesz.
Miért mondom ezt? Mert a tulajdonszerzésről áttérek a hasznosítás módjára. Az 1987. évi I. törvény, az úgynevezett földkódex a világ legliberálisabb földtörvényét alkotta meg 1987-ben, a földhasznosítás formájában. Ugyanis eltörölte a bérletnél az időkorlátot – magyarul: akár 90 év is lehetett – és a területi mértéket. Magyarul: ismerünk bérlőket, akik 1988-tól már 500 hektárt bérelnek, és jelenleg is élő szerződésük van. Ismerek jó párat közülük: 70 évre, 90 évre szól a bérletük. Tehát e jogviszony tekintetében az 1987. évi I. törvényen egy óriási szorítást hajt végre a jelenlegi földtörvénytervezet, aminek a visszaható hatálya enyhén szólva is még további politikai vitákat és szakmai vitákat fog eredményezni. Meggyőződésem, hogy hosszú szakmai vitákra fog sor kerülni a haszonbérlet, tehát a hasznosítás módjánál.
Miért mondom ezt? Mert két ellentétes irány van: amikor a bérleti jogviszony rövid, akkor kizsigerel, ha hosszú távú a bérleti jogviszony, az viszont a tulajdonosi jogokat – amelyet már a rómaiak is felfedeztek – mérhetetlenül keményen korlátozza; a bérlet örökölhető, továbbruházható. Egyébként hangsúlyozom, hogy ezt a kérdést az angolszász és a nyugat-európai jog nagyon jól megoldotta, de ez a mi viszonyainkra a jelenlegi körülmények között – hogy mondjam? – egy az egyben nem vehető át.
Azt viszont tudni kell, hogy tiltással, birtokmaximummal hosszú távon gyakorlatilag nem lehet a tulajdonviszonyokat szabályozni. A tulajdonviszonyokat gazdasági szabályozórendszerrel, jövedelmezőségi rendszerrel kell szabályozni. Mert a kárpótlási törvény, a szövetkezeti törvény meg az átmeneti törvény félig-meddig azért bukott meg, mert időközben az agrárágazat jövedelmezősége soha nem látott szintre süllyedt, magyarul: nem érdemkes befektetni a földbe, mert a munkám nem térül meg. Ezt a termőalap-leépülést, azt hiszem, hogy ma már sem a Kormány, sem valamennyi párt nem vitatja. Sajnos egyébként ennek a kérdésnek a földtörvény és az egyéb viszonyok késői szabályozása miatt ma még csak kezdődik a megoldása.
De valamit tudomásul kell venni: a jövedelemviszonyok körülbelül három–öt év alatt helyre fognak állni az ágazatban. Az 1994-es év az első, amikor ez már pozitív irányba fordul. De tudomásul kell venni, képviselőtársaim, hogy az élelmiszerárakat ez minimálisan a duplájára fogja emelni Magyarországon. Ezzel a kérdéssel nem lehet vitatkozni; a közgazdasági szabályozók sajnálatos módon racionálisan bizonyíthatók, nem kell hozzá nagy jóslat.
(11.10)
Nem tudom, hogy milyen módon oldható meg, hogy ennek társadalmi, politikai kezelése – úgymond – veszély nélkül zajlódjék le. Itt elmondtam a véleményemet a használatról, a tulajdonszerzésről.
A IV. fejezet viszont – bocsánatot kérek – nagyon buta fejezet, életszerűtlen fejezet. Az önkéntes földcserére nyugodtan lehet számítani, azt nem is kell befolyásolni, a tulajdonosok tudják. Viszont általános földrendezésről nem lehet beszélni, mert se pénz, se posztó, nincsenek meg hozzá a feltételek. Tehát egy kialakulatlan tulajdonviszonyban – a szövetkezeti rendszerben ismerjük az általános földrendezési fogalmat, annak költségeit – milliárdokra van szükség. Nem hiszem, hogy ebben a fejezetben erről a kérdésről olyan nagyon beszélni kellett volna. Egyébként ízlés kérdése. Meggyőződésem, hogy a tulajdonjog-rendezések után körülbelül három-öt év múlva egy külön jogszabálynak kell ezt a kérdéskört rendezni.
Hasznosításvédelem: itt még nem az 1987. évi I. törvényre kell utalni, hanem az 1961. évi VI. törvényre, az előző földvédelmi törvényre.
A hasznosítási kötelezettséget – különböző szigorítással – minden ország beépítette a maga jogrendszerébe. Hangsúlyozom: a jelenlegi szabályozásnál – amit e tervezet tartalmaz – Nyugat-Európában drasztikusan, drákóian szigorúbbak a szabályok, úgy is, mint a termelési kötelezettség, úgy is, mint például a talajvédelem, vagy úgy is – ami a magyar ember szempontjából teljesen elképzelhetetlen –, hogy meghatározzák: március 8-tól 15-ig lehet trágyázni. Ez a mi törvényünkben gyakorlatilag nem tud megjelenni, mert jelenleg nekünk még nincs működő piacgazdálkodásunk, annak az útjára léptünk. Ilyen drákói szabályozást egyébként a termőföld nem bír el. Annak ellenére mondom ezt, hogy itt van a legnagyobb tragédia, nem a tulajdonszerzéssel, nem a külföldiek tulajdonszerzésével. Az ágazat igazi tragédiája – s ezt négy éve elmondtam a frakcióban is – az, hogy jelenleg Európában a legkevesebb a 100 hektárra vetített szarvasmarha-állomány, amelyet dotáltunk, hogy legvágjuk. A szerves trágya pótlása nélkül nem az erózió, a víz és a szél veszélyezteti a talajainkat, hanem a megfelelő tápanyag-utánpótlás. A jelenlegi átlagtermések azért csökkentek a 30 évvel előtti szintre, mert az elsavanyodott talajoknál 10% a műtrágya-ráfordítás, és a szerves trágyát – sajnos – talajaink jelentős része nem is látta. Ezt a földvédelmi részt egyébként a természetvédelmi törvénnyel szinkronban azért kell rendezni, mert – drasztikusan mondom – hosszú távon gabonahiányra számíthatunk, ha a talajvédelmet megfelelő módon nem tudjuk megoldani, s akkor készülhetünk, tisztelt képviselőtársaim, hosszú távon a szervestrágya-importra, amely Magyarországon még soha nem volt. A kivágott állománynak gyakorlatilag az a természetet romboló következménye, hogy nem tudjuk szerves trágyával pótolni a talajokat.
Szakmai hozzászólásom vége felé járok. Még egyetlenegyet hadd mondjak el. A most benyújtott törvényt tárgyalandónak tartom, gondolom, hogy úgy a birtokmaximum, úgy a védelem, mint a hasznosítás szempontjából módosításokra, még hosszas – mintegy egy hónapos – vitára lehet számítani. Miután viszont tudom – néha még nézem a Híradó hírműsorait –, hogy a vezérszónokot a Híradó meg szokta szólaltatni a termőföld kapcsán, ezért azt mondom most a Nahlik-televízió Pálfy G.-rohamosztagának, hogy engem ne kérdezzenek meg, mert az a föld, amelyről most vasárnap, február 13-án oly otromba riport készült A Hét műsorában, az többet érdemel annál, hogy össze-vissza csúsztassunk. Egyébként köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir