KOVÁTS LÁSZLÓ (Kisgazda)

Full text search

KOVÁTS LÁSZLÓ (Kisgazda)
KOVÁTS LÁSZLÓ (Kisgazda) Elnök Úr! Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Aki ma tisztában van a mezőgazdaság fontosságával és nemzetközi jelentőségével, annak tudnia kell, hogy egy ilyen országban, mint Magyarország, minden munka szorgalma és törekvés eredménye a mezőgazdaság helyzetétől függ.
Fel kell tenni a kérdést, hogy most mire van szükség: intenzív vagy intelligens gazdálkodásra? Hogy ezek közül melyik felel meg a legjobban – ezt kell eldöntenünk.
A mezőgazdaság az egyik legszebb és ez idő szerint egyúttal a legnehezebb foglalkozás is. Szép azért, mert a gazda a szabad természetben tölti élete nagyobbik részét, szép azért is, mert a gazda boldogulása, gyarapodása sohasem a mások kárára történik. Azért is szép ez a foglalkozás, mert edzi a testet, védi a gazdát a jelenkor átkától: az idegességtől; és nem utolsósorban azért is szép a mezőgazdaság: a gazdálkodás sokkal nagyobb függetlenséget biztosít, mint egyéb foglalkozási ág. Azonban amilyen szép, olyan nehéz is.
Nem mindig volt ez így, és remélnünk kell, hogy a tárgyalás alatt levő törvényjavaslat elősegíti a jót, a jobbat, a legjobbat. Ennek alapja pedig az alapos szaktudás megszerzése, mert e nélkül nem boldogulhat a gazda. Keresnünk kell a probléma megoldását.
A nemzetre ráerőszakolt, kötött, vagyis tervgazdálkodástól, az etatizmusnak erről a rendszeréről a magántulajdonnal való szabad rendelkezés rendszerére kell áttérnünk, amelyhez a nemzet továbbra is ragaszkodik.
A termőföld éppen úgy tőke, mint az iparnál a technikai felszerelés vagy a kereskedelemben az árukészlet. Az emberek nem veszik figyelembe, hogy a mezőgazdaság organikus, az ipar pedig mechanikus termelés, mert a piaci szerkezet az árak alakulásán keresztül ezeket a különbségeket úgy a termelés intenzitásánál, mint annak eredményénél kiegyensúlyozza.
A mezőgazdasági termelés különös és különleges mivoltának tudományos vizsgálatát nem közgazdászok, hanem a mezőgazdasági technika világhírű szakemberei, mint például Thar, Albrecht berlini egyetemi tanárok, majd később Liebig glesseni egyetemi tanár, a Bajor Tudományos Akadémia elnöke végezte el, inkább természettudományi, mint közgazdasági alapon.
Mint tudjuk, báró Liebig a szerves vegyészet egyik legnagyobb tudósa volt, aki a világon elsőnek foglalkozott a mesterséges műtrágya kérdésével. Liebig egyik legfontosabb megállapítása a talajkimerüléssel kapcsolatos. Talajkimerülés tana című könyvében a tápanyagok statisztikáját ismerteti. Leírásában, ellentétben a japán és a kínai talajerő-utánpótlással, szerinte az európai ember rablógazdálkodást folytat. Utánpótlás nélkül használja ki a talajt, és az általa termesztett mezőgazdasági terményekben tulajdonképpen földjének talajértékét árusítja ki.
Görögország, Olaszország és Spanyolország világbirodalmainak bukását a talajerővel űzött rablógazdálkodás, vagyis a talajkimerülés okozta.
(11.20)
Ezek az országok ma már alig tudják a saját népességüket eltartani.
A talajerő fenntartása a jövő generációja érdekében végzett szolgálat, de egyúttal a mai generációnak ad lehetőséget arra, hogy a termelését a vetésforgón kívül intenzív irányba tudja terelni.
A mezőgazdaságban elsősorban nem a munka, hanem a természet a döntő termelési tényező. Természetesen nemcsak a földet, hanem az éghajlati viszonyokat, a napfényt, a csapadékot s az időjárás bizonytalanságát is figyelembe kell venni. A családi vagy farmergazdaság különleges helyzetét, a nemzetgazdaságban, az egész magyar mezőgazdaságban elfoglalt, elfoglalandó helyzetét kell itt tisztáznunk. Ezt ugyanis, mint a gazdaság fejlődését befolyásoló szervezetet, nem eléggé méltatja a közgazdaságtan, sem a közgazdasági politika – annak dacára nem, hogy a földműveléssel foglalkozó emberiség túlnyomó többsége családi gazdaságban termel. A Teleki Pál gazdasági földrajzkönyvében közreadott adatok szerint a földkerekségnek több mint a fele él a családi gazdaságból, illetve a mezőgazdaságból. Ebből körülbelül az egésznek egytized része jut Európára.
A mezőgazdasági termelésnek tehát a családi gazdaság a normális szervezete, a vállalkozói nagyüzem kivétel. Egyértelmű tehát, hogy a családi gazdaság nem kizárólagosan történelmi kategória, de nem is az egzotikus földrészek tipikus üzemformája.
A modern agrárpolitika legfontosabb üzemtípusa a családi kisbirtok. Ez alatt van a törpebirtok-kategória, amely szociális szempontból egy munkáscsalád részére lehet nagyon fontos, de nemzetgazdasági, illetve közgazdasági szempontból a legrosszabb birtokkategória. A családi kisbirtok és a törpebirtok között az a különbség, hogy amíg a törpebirtok nem biztosít elegendő életlehetőséget a család számára, addig a családi gazdaság nemcsak a család és az állatállomány élelmezését biztosítja, hanem annak egész munkaerejét le tudja kötni és foglalkoztatni.
A kolhozosítás előtt ez volt a hazai birtokmegosztás: 5 holdig törpebirtok, 5 és 100 hold között kisbirtok, 100 és 1000 hold között középbirtok, 1000 holdon felül nagybirtok, 10000 holdon felül volt a latifundium.
Mint tudjuk, a pártállam idején papíron 25 hold volt az a határ, amely alatt vagy fölött kuláknak vagy nem kuláknak minősítették a gazdálkodót, illetve ez a doktrína sem lett mindig érvényesítve, mert tudunk nagyon sok olyan esetet, amikor 25 holdon aluli birtokosokat is kuláknak minősítettek.
Nálunk a létesítendő családi gazdaság nemcsak mezőgazdasági üzemi kategória, hanem annak társadalmi jellege is fontos, ezért szeretnék néhány mondatban kitérni a mezőgazdasági szociálpolitika legnehezebb problémájára: a családi gazdaság hajtóerejének, a parasztgazda fogalmának a meghatározására.
Hazánkban például a paraszt fogalmába zárták a szakműveltség vagy a magasabb általános műveltség nélküli földművest, a mellékesen városi munkát vállaló falusi napszámostól a fizikai munkát végző kisbirtokosig. Németországban viszont egész más megoldást találtak. Létrehozták az úgynevezett Erdhofot, ami paraszti hitbizományt jelent, és ez egyben örökbirtok is volt. Általában csak a saját kezelésben lévő paraszti birtoknak lehetett ilyen hitbizományi tulajdonosa, de csakis német állampolgár, aki önállóságra képes volt. A családban vagy a legidősebb, vagy a legfiatalabb fiú örökölhette a családi birtokot, csak egy asszonyt lehetett a házhoz hozni. A család többi tagja más foglalkozási ágban, leginkább a városban helyezkedhetett el, így friss vér áramlott a falu legegészségesebb rétegéből a városba. A legfiatalabb fiú törzsörökössé válása esetén az idősebb testvérekről az apa még életében tudott gondoskodni azzal, hogy kitaníttatta őket.
Egyes kutatók szerint Németországban az ipar magas színvonala annak is köszönhető, hogy a családi örökségből kiszorult parasztfiatalokból kiváló iparosok és gyári művezetők lettek, illetve ha tanultak, akkor ezek alkották az alsó és középső tisztviselői réteget. Nálunk az I. világháború után a Vitézi Szék próbálkozott ilyen hitbizományszerű szervezetet létrehozni azzal, hogy vitézi telkeket adományozott az arra igényjogosultaknak.
Itt most az a kérdés, hogy milyen legyen a családi birtok, amelyre szükségünk van. Talán Dániát vagy Hollandiát lehetne példaképpen követni: mint tudjuk, Dánia a gazdag parasztok országa. Nálunk most egy új honfoglalás kezdődik, és minden reményünk megvan arra, hogy a szervezés sikeres lesz, és boldog parasztok országává válhatunk.
Hazánkban a földkérdés nem csupán szociális, népnemzeti és gazdasági feladat, hanem egyenesen történelmi sorskérdés lett, és ennek megoldásától függ a magyarság jövője. Korunk parancsa éppen ezért az, hogy mezőgazdasági berendezkedésünk szociális szempontból helyes társadalmi osztódást hozzon létre, és növelje népünk fejlődését, anélkül hogy lényeges fönnakadás vagy zökkenés álljon elő a termelés folyamatosságában.
Az 1945. évi földreform során az újgazdák, sajnos, nem sokáig élvezhették a tulajdonukba került föld áldásait, mert jöttek a fordulat évét megelőző, majd azt követő évek, amelyeknek során a tűzzel-vassal végrehajtott kolhozosítás, egy idegen államakarat sajátos földbirtok-politikája érvényesült, a magyar nép kirekesztésével és érdekében.
Nem szabad megfeledkeznünk azokról az időkről, amikor a szovjet mintára megszervezett termelőszövetkezetek majdnem kétharmad része fizetésképtelen lett, illetve a csőd szélén állt. A magyar parasztnak ez emlékezetes marad, mert akkor tulajdonképpen katasztrófasújtott övezet lett a mezőgazdaság – bár a magyar paraszt akkor is megtalálta a maga helyét, és még a Rákosi-időkben sem tudtak emberpróbáló szempontból vizsgálva olyan falut találni, amelyik talán feladata volna paraszti mivoltát. Persze nemcsak papíron dolgoztak az akkori szervezők, hanem a buldózerekkel is, amelyek ezer, sőt talán tízezerszámra leradírozták a földről a tanyákat, amelyek most alapkövek lehetnének, illetve nem kellene újakat építeni.
Hogy ezek a szörnyű idők meg ne ismétlődhessenek, fogadjuk el ezt a törvényjavaslatot, és egyben erősítsük meg ezzel a magántulajdonon alapuló magyar mezőgazdaságot.
A törvényjavaslatot az egységes kisgazdapárt nevében elfogadom, s a tisztelt Háznak elfogadásra ajánlom. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir