BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Előre kell bocsátanom, hogy nem a környezetvédelmi felülvizsgálat intézménye ellen kívánok fellépni, azt mindenképpen szükségesnek, sőt – amennyiben a technikai és finanszírozási feltételek megteremthetők – fokozatosan szigorítandónak tartom. Csupán az alapelveiben helyes szabályozás gyakorlati végrehajtásának egy problémájára szeretném az érintettek figyelmét felhívni, illetve a megoldást elősegíteni.
A 18/1991. (XII. 18.) számú KHVM-rendelet minden gépkocsira vonatkozóan előírta a rendszeres környezetvédelmi vizsgálatot, a zöldkártyát. Ugyanezen rendelet 5. §-ának (1) bekezdése előírta, hogy a felülvizsgálat díja 350 forint – azaz itt egy díjköteles államigazgatási szolgáltatással állunk szemben. A rendelet kiadásakor hatályos áfa-törvény szerint ez a szolgáltatás – mint általában az igazgatási szolgáltatások – tárgyi áfa-mentes volt.
1993. január 1-jétől életbe lépett az 1992. évi LXXIV. törvény, amely már csak a kifejezetten közigazgatási és kötelező társadalombiztosítási szolgáltatásokra biztosította a tárgyi adómentességet.
(14.50)
Itt kezdődött az ellentmondás, hiszen az állampolgár számára a miniszteri rendelet alapján továbbra is 350 forint a szolgáltatás díja – ez nem változott –, viszont az APEH adónemek főosztálya 1993. május 20-án kelt 40766/1993. számú levelével úgy döntött, hogy ez a szolgáltatás nem is egy szolgáltatás, hanem kettő, és ebből az egyik áfa-köteles.
Így a szolgáltatók ma részben áfá-t is kérnek a szolgáltatásért. Nem beszélve olyan apróságokról, mint hogy a KSH-szolgáltatásjegyzéke nem is tartalmazza a hivatkozott szolgáltatást. Hogyan változtathat meg egy jogszabálynak nem is minősíthető APEH-főosztályi levél egy miniszteri rendeletet, de ha ki akarom élezni a helyzetet, akkor törvényt?
Mindezekből négy kérdés következik:
1. Mennyit kell most egy állampolgárnak a fenti szolgáltatásért fizetnie és miért éppen annyit?
2. Hogyan fordulhat elő, hogy egy jogszabálynak nem minősíthető APEH-állásfoglalás semmibe vesz egy miniszteri rendeletet, illetve átértelmezi a törvény?
3. Hogyan kívánja rendezni a Pénzügyminisztérium – a bizonytalan áfa-kötelezettség miatt – az eltérő gyakorlatot folytató autószervizek áfa-befizetési kötelezettségét, még ha el is fogadjuk a május 20-a utáni időszakra az APEH-állásfoglalást?
És végül 4. Általánosabb értelemben is kérdezem, hogyan válhat a jogszabályi garanciákkal nem rendelkező KSH-szolgáltatásjegyzék, illetve annak átértelmezése utólagos törvénymódosítási lehetőséggé.
Remélem, hogy a kérdések felvetésével elősegítem a már hosszú ideje vajúdó kérdés gyorsabb rendezését. Tisztelettel várom miniszter úr tisztázó, megnyugtató válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir