ILKEI CSABA, DR. (független)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Kérdésemet december 3-án nyújtottam be, két nappal később, hogy a levegő tisztaságáért küzdő civil szervezetek világméretű akciót kezdtek, arra kérve a városok környezetvédőit, hogy január 31-ig végezzenek megbízható méréseket a levegő szennyezettségéről, különös tekintettel a legveszélyesebb faktorokra, így a kén-dioxid és a nitrogén-dioxid koncentrációira, a porkiülepedésekre és a csapadék savasságára.
(14.30)
Ennek kapcsán említettem fel kérdésemben, hogy a nitrogén-dioxid koncentráció például növekszik a főváros légterében, meghaladja a 80-as évek elején mért adatok két-háromszorosát, időnként eléri a szmogriadó alsó határértékét. Budapesten csaknem 8000 ipari jellegű szennyezéskibocsátó forrás van, ideje lenne, hogy a legnagyobbak kidolgozzák saját füstködprogramjukat, tevékenységük meghatározott korlátozását. Elsősorban azokra az üzemekre gondolok, amelyek bírság címén évente összesen 40-50 millió forintot fizetnek, ám ezeket előre betervezik éves költségvetésükbe, mert az egyébként drága szűrőket és leválasztóberendezéseket nem veszik meg, nem tudják megvenni.
Tovább nőtt a kipufogógázok okozta szennyezés is, s ez így lesz mindaddig, amíg az átmenő forgalmat nem lehet kiszorítani. Az országban az autósok mindössze 65-70%-a rendelkezik az úgynevezett zöldkártyával, amelynek kötelező bevezetése nem hozott a mérési adatokban megmutatkozó javulást. Közúti ellenőrzéskor az intézkedő rendőr nem mindig kéri a zöldkártyát, s ha rosszul beállított kocsira vagy kártya nélküli tulajdonosra is bukkan, nem bírságolhat, csupán feljelentéssel élhet.
A levegő tisztasága érdekében indított kampány a kétütemű autók cseréjére mindeddig hatástalan. 3000 jelentkezőt vártak, lett belőle 600. A megcélzott társadalmi rétegek anyagi lehetőségeit és középtávú érdekeit rosszul mérték fel. A kispénzű emberek nem tudatos környezetszennyezők, azt vették meg annak idején a választékból – a szocialista választékból –, amit tudtak, nekik inkább ingyen kellett volna adni és beszerelni a 8–18 ezer forintos katalizátort.
Tisztelt államtitkár asszony! Miként látja ön a legkritikusabb kérdéseket, s noha a légszennyezés károsultjainak támogatása nem a tárca feladata, a mérések hitelessége, az adatok reális értékelése és az abból adódó következtetések időbeni levonása a cselekvő végrehajtás érdekében már vérbeli és elodázhatatlan környezetvédő, tehát minisztériumi feladat. Várom szíves válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir