ILKEI CSABA, DR. (független)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Nem először esik szó a cukoripar privatizációjának fonákságairól: az elkövetett szabálytalanságokról, a külföldi érdekeket szolgáló monopolhelyzet kialakulásáról, a piacvesztésről, s ezek következményeiről, így – többek között – a cukor árának esetleges emeléséről.
Mára nyilvánvaló az is, hogy nem időjárási okok miatt nem termett elég cukorrépa az országban, hanem azért, mert jelentős termőterületek maradtak – nem véletlenül – megműveletlenül. Elfogadható indok nélkül szorulunk cukorbehozatalra.
Monopolhelyzethez, függőséghez vezetett az a tény, hogy a Magyar Cukoripar Tanácsának elnöke egyúttal az Agrana osztrák cég által privatizált petőházi cukorgyár igazgatója. Az ország cukoriparát piacával és termőterületével együtt négy érdekszférára osztották a külföldi tőkések: osztrák érdekeltségű terület Kaposvár és Petőháza, a franciáké Hatvan, Szolnok és Szerencs, s az angoloké Kaba.
(14.40)
A kaposvári cukorgyár a petőházival együtt tisztes versenytárgyalások nélkül, kellő feltételek és garanciák híján áron alul került az osztrák Agrana kezébe. Ez a cég nem kötött szerződést a termelőkkel a gyár kapacitásának megfelelő mennyiségű cukorrépa termesztésére, így csökkent a répatermő terület a gyár hagyományosan kialakult vonzáskörzetében.
Az Agrana a saját üzleti érdekeltségi körébe tartozó horvátországi gyárakkal történő szerződéskötésre kényszerítette vagy afelé terelte a kiszolgáltatott termelőket: a kaposvári, nagy tradíciókkal bíró gyárat pedig lassú elsorvasztásra ítélte. Nincs műszaki-technológiai fejlesztés. Elhibázott terv a kaposvári és petőházi cukorgyár összevonása. A gyár fejlesztése mellett kiállt szakembereket – mondvacsinált indokokkal – elbocsátották, mint ahogy megszüntették a szabad szakszervezetek érdekvédelmi képviselőinek a munkaviszonyát is. Az utóbbiak – egyebek között – igen kritikusan, következetesen rámutattak arra a rejtett importra, amit az úgynevezett sűrűlé, a cukorgyártás köztes terméke jelent. Behozatala olcsó bérfeldolgozásból származik mintegy 100 000 tonna mennyiségben. Hatását tekintve egy okkal több a cukor árának esetleges emelésére.
Az említett osztrák cég lassan, de biztosan szerez piacot nálunk a saját gyáraiban előállított cukornak – nyereségesen –, miközben kétségessé teszi a kaposvári és még másik öt, az ÁVÜ tulajdonában lévő gyár – így például a sárvári – jövőjét.
Nincs sok esély például arra, hogy a munkavállalók élhessenek a részvényekhez jutás lehetőségével az MRP keretein belül, nehéz a foglalkoztatási gondok enyhítése és így tovább.
Mindezért kérdezem véleményét a történtek megítéléséről:
Nem tartja-e szükségesnek a privatizáció felülvizsgálatát, a tanulságok és a konzekvenciák sürgős levonását, amit egyébként Kőrösi Imre képviselőtársam nemegyszer úgyszintén sürgetett. Várom szíves válaszát, miniszter úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir