SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr! A költségvetési bizottság jelentését nem tartom elfogadhatónak, és ezt röviden indokolni szeretném.
1992. december 22-i interpellációm, amelyre a miniszteri választ az Országgyűlés nem fogadta el, két kérdéssel foglalkozott. Egyfelől azzal, hogy a bankfelügyelet megtett-e mindent, amit meg kellett tennie, annak érdekében, hogy az 1992. nyári bankcsődök – köztük a leghírhedtebb az Ybl-bank-csőd – elkerülhetőek legyenek. Másfelől azzal, hogy milyen körülmények között ragadtak benn költségvetési pénzek a csődbe került bankoknál és ezért kit milyen felelősség terhel. Az utóbbi kérdéssel a bizottság érdemben szinte nem is foglalkozott.
A bizottságot nem érdekelte, hogy mennyi költségvetési pénz ragadt benn a bankcsődöknél: Mádl Ferenc, akkor a bankfelügyeletért felelős miniszter úr bizottság elé tárt jelentése szerint 2,1 milliárd forint, a jelentésben foglalt tételes részletezés szerint ennek a fele, Szabó Iván pénzügyminiszter úr tavaly március 3-i bizottsági ülésünkön elmondott szavai szerint 3 milliárd.
Javasoltam, hogy tisztázzuk, melyik szám a helyes: az adófizetők egy, két vagy három milliárd forintjáról van-e szó. A bizottság, a költségvetésért felelős bizottság kormánypárti tagjai ezt nem tartották szükségesnek.
Másrészt a bizottság nem foglalkozott érdemben az érintett költségvetési szervek – a Határőrség Országos Parancsnoksága, a büntetés-végrehajtás, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és mások – azon munkatársainak és az őket ellenőrizni hivatott vezetőknek a felelősségével, akik az adófizetők pénzét a csődbe kerülő bankokba tették.
A legfőbb ügyész úr tisztázta azt, hogy az illetők büntetőjogi felelősségre vonására nem kerülhet sor. A szóba jöhető bűncselekményi tényállás, a hűtlen kezelés ugyanis törvényeink szerint csak szándékos elkövetés esetén állhat fenn. A szándékos elkövetés pedig az adott esetben azt jelentené, hogy az érintettek úgy tették a bankokba a pénzt, hogy jól tudták előre: a bankok csődbe fognak menni. Ezt így nyilván nem tudták, így szándékosságról nem, csak gondatlanságról lehet szó – ez pedig, a mondottak szerint, nem bűncselekményi tényállás.
A fegyelmi felelősség azonban gondatlansággal elkövetett károkozás esetén is fennáll. A kérdés ezek után az, hogy gondatlanul jártak-e el az elveszett állami pénzek kezelői. A törvény szerint csak államilag garantált értékpapírok vásárlására engedhették volna át az állam általuk kezelt pénzét a bankoknak. Az viszont tény, hogy a bankok ezt a pénzt nem ilyen értékpapírokba fektették, hiszen akkor – ha abba fektették volna – a pénz nem ragadhatott volna a bankokban.
A kérdés az, hogy a minisztériumok és más állami szervek illetékeseit az ő gondos eljárásuk ellenére vezették-e félre a kérdéses bankok. Nos, az érintettek minimális gondosságot sem tanúsítottak, tisztelt képviselőtársaim! Arra, hogy a bank állampapírt vesz a pénzen, némi garanciát – a mostani újságokból tudjuk, hogy nem túl sok, de némi garanciát – jelent az, ha megkérik tőle az általa vásárolt állampapír sorozatszámát. Szerződések tucatjai vannak a kezemben, amelyek nem tartalmaznak ilyen, az Állami Számvevőszék megállapításai szerint szükséges kikötést.
Egy másik fontos dolog a szerződésekben kikötött kamatláb vagy hozam. A minisztériumok és más szervek pénzeket kihelyező alkalmazottai tisztában vannak a pénzügyi kihelyezések első számú szabályával, azzal a szabállyal, amelyet az állampolgárok szélesebb köre az ONINVEST-tel és hasonló ügyekkel kapcsolatos keserű tapasztalatokból ismer meg. Ők, tehát a minisztériumi illetékesek, tisztában vannak azzal, hogy a magasabb hozam mindig magasabb kockázatot jelent. Ha az állampapírok adott időszakban elérhető hozamánál magasabbat kötöttek ki a szerződésekben, akkor tudták: pénzüket a bank, bármit mond is egyébként a szerződés, nem állampapírba, hanem valami kockázatosabb dologba fogja fektetni – ahogy ez egyébként történt is.
Mádl miniszter úr írásos jelentése szerint a kikötött hozamok, idézem: "25 és 33% között, tehát az átlagos hozamszint körül szóródtak." S ez az állítás – tisztelt képviselőtársaim – kétszeresen is valótlan. Nekem van a kezemben olyan szerődés, amely 36,5%-ot kötött ki. Emellett a kikötött hozamok a Magyar Nemzeti Bank hivatalos közlése szerinti mindenkori maximális – tehát nem az átlagos, hanem a maximális – elérhető hozamokat a szerződések nagyobb részénél meghaladják, éspedig 4-6%-kal, néha többel is.
Elnézést kérek azért, hogy ezeket a szerződéseket a miniszter úr állításának ellenőrzése érdekében megszereztem, és elnézést kérek azért is, hogy le kell szögeznem: ha a miniszter úr Amerikában terjesztett volna valótlan, állami hivatalnokok nyilvánvaló gondatlanságát, gondatlansággal való károkozását takargatni hivatott állítást egy parlamenti bizottság elé, akkor börtönbe csukták volna. Azt talán mondanom sem kell, hogy a költségvetési bizottság kormánypárti tagjai egyáltalán nem akadtak fenn a miniszter úr állításának valótlanságán. Ők az ügy sima lezárása mellett döntöttek.
Az önök előtt fekvő bizottsági jelentés fel sem veti azt a kérdést, hogy az adófizetők pénze gondatlan kihelyezés miatt veszett-e el, és kellett volna-e emiatt valakik ellen fegyelmit indítani. Arról sem szól a jelentés, hogy van-e valami probléma a pénzek kihelyezésének ellenőrzési rendszerében – ami után én csak csodálkozni tudok azon, hogy tegnap a költségvetési bizottság kormánypárti tagjai is megszavazták törvénymódosító javaslatom napirendre vételét, amely ennek a rendszernek a kifejlesztését célozza.
Tisztelt képviselőtársaim! 1990 májusa óta aligha került önök elé olyan jelentés, amely ehhez a bizottsági jelentéshez hasonló mértékben irányult volna súlyos hibák eltussolására. A költségvetési pénzek kezelői nem követtek el hibát az Ybl-bank-botrány kapcsán – ez a jelentés mondanivalója. Ez a mondanivaló lényegében már a jelentést előkészítő, tavaly márciusi és szeptemberi bizottsági üléseken megfogalmazódott, és ismertté is vált. A pénzek kezelői így nyugodt lélekkel folytathatták ugyanezt a gyakorlatot, ami elvezetett az előbbire kísértetiesen hasonlító Lupis-botrányhoz. Akinek ez sem elég, aki akar további hasonló ügyeket, az fogadja el azt a jelentést. Én nem fogadom el. Köszönöm a figyelmüket! (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir