SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Kedves Képviselőtársam! Bár látszólag adó- és áfa-ügyről van szó, teljesen egyértelmű, hogy jogértelmezési problémák vannak a kérdésfeltevés mögött.
Megítélésünk szerint a képviselő úr álláspontjával ellentétben, a gépkocsi környezetvédelmi felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről szóló rendelet is két szolgáltatásról szól. Az eredeti KHVM-rendelet 5. §-ának (1) bekezdése ugyanis 350 forintos környezetvédelmi felülvizsgálati díjat említ, de külön hozzáteszi, hogy ebből 50 forint egy másik szolgáltatásnak, az igazolólap kiadásának, érvényesítésének a díja.
Az 1993. január 1-jén életbe lépett, az általános forgalmi adóról szóló törvény az úgynevezett diagnosztikai vizsgálat adóügyi megítélését megváltoztatta, az igazolólap kiadását, érvényesítését viszont nem. Az változatlanul tárgyi adómentesség alá tartozó szolgáltatásnyújtás maradt.
A diagnosztikai vizsgálat adókötelezettsége éppen ebből adódik. A törvény ugyanis 93. január 1-jétől már nem tartalmazza azt a rendelkezést, amely korábban a díjköteles államigazgatási eljárási cselekményeket a statisztikai besorolásuktól függetlenül tárgyi adómentessé tette.
Az 1993. május 20-án megjelent APEH-tájékoztató ezt a törvény által elrendelt változtatást tette a széles nyilvánosság előtt egyértelművé. Erre azért volt egyáltalán szükség, mert egyes hatóságok nem értelmezték a január 1-jén életbe lépő törvényt, és az I. félévben is a 93-at megelőző szabályozás szerint számolták el ezeket a kérdéseket, tévesen és törvényellenesen.
Szó sincs tehát arról, hogy az APEH átértékelte volna a törvényt, ellenkezőleg! A helyes és egységes jogalkalmazást, jogértelmezést tette egyértelművé.
Ami a díjak kérdését illeti, a 300 forintos értéket képviselő diagnosztikai vizsgálati díjra az általános forgalmiadó-változással összefüggő átváltozásokról szóló kormányrendelet 1. §-ában foglaltak alapján a 25%-os áfa számítandó fel. Az érvényesíthető ár ezek szerint a következő: a diagnosztikai vizsgálat díja a 25%-os áfá-val növelten 375 forint, és a változatlanul tárgyi adómentes igazolólap kiadásának érvényesítési díja 50 forint. E két tétel együttesen 425 forint, ennyit kell tehát fizetni a környezetvédelmi felülvizsgálat nyújtotta két szolgáltatásért.
Egyébként az APEH jogértelmezése és a törvény tételes szövege alapján a miniszteri rendelkezés eleve nem tartalmazhatott korábbi időszakban áfá-t, de egy miniszteri rendelet nem lehet ellentétben egy törvénnyel. Hogyha a miniszteri rendelet mást írna elő, az nem az APEH átértelmezése. Az 1993. január 1-jén életbe lépett törvény automatikusan – ha szabad ezt a kifejezést használnom – überelte a miniszteri rendeletet.
Ami pedig az 1993. január 1-je és május 20-a közötti időszakot illeti, a Pénzügyminisztériumban intézkedtünk az APEH elnökénél arról, hogy az érintettek esetleges tévedésüket önellenőrzéssel, minden jogkövetkezmény nélkül rendezhessék.
Tisztelt képviselő úr! Kérem, hogy válaszomat tudomásul venni szíveskedjék! (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir