SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A magánlakás-építés támogatási rendszerében a szociálpolitikai kedvezmény a gyermekek elhelyezéséhez szükséges szoba létesítési költségeinek részbeni fedezésére szolgál. Tehát tényleges elhelyezési igény és tényleges költség az igénybevétel alapja. Senkinek nincs arra felhatalmazása, hogy egy házaspárt azért vizsgáztasson, hogy miért van vagy miért nincs gyermeke, nem vétkességi kérdés, ha valakinek nincs gyermeke.
Ha egy fiatal házaspárnak a lakása építésekor még nincs gyermeke, úgy eddig is, ezt követően is a bank kölcsönt nyújt részükre, természetesen kamat felszámításával a nála betétben elhelyezett lakossági megtakarításokból. Amikor a gyermekek megszületnek, akkor az állami költségvetés a banknak kifizeti a tartozást kamataival együtt. Ha viszont a gyermekek nem születnek meg, az elhelyezésükhöz nem szükséges a többletszoba, így a házaspár olyan helyzetbe kerül, mint amilyenben azok vannak, akik nem is vállaltak gyermeket.
Végiggondoltuk igenis a törvény változásakor, és valamilyen tévedés lehet a képviselő asszonynak az a megállapítása, hogy ilyenkor egy összegben ki kell fizetni a differenciát. Semmit nem kell egy összegben fizetni, hanem megállapodnak arról, hogy milyen havi részletekben – mint egy rendes kölcsönt – törlesztik vissza a továbbiakat. Én úgy gondolom, ez a módszer egyáltalán nem méltánytalan senkivel szemben sem.
Vannak azonban olyan hátrányos szociális körülmények között élők, akik számára a kölcsön részleteinek megfizetése tényleg nagyon nagy, súlyos terhet jelent. Az ebbe a helyzetbe került házaspárok az egyéni körülmények vizsgálatára felkészült települési önkormányzatoktól kaphatnak támogatást, a szociális ellátásról szóló törvény 38. és 39. §-ai alapján a havi törlesztőrészletek megfizetéséhez. Tehát még az ilyen helyzetbe kerülők sem maradnak ellátatlanul, támogatás nélkül. Kérem fentiek szíves tudomásulvételét. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir