CSIZMADIA ISTVÁN (MDF)

Full text search

CSIZMADIA ISTVÁN (MDF)
CSIZMADIA ISTVÁN (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Borivók! Néhányan itt is vannak a Parlamentben. Albániai útifilmekben lehet látni, hogy az ország tele van betonbunkerekkel. Néhány ilyen bunkert a Balaton-parton is találni. Mindez a jelenlegi építési szabályok következménye.
Interpellációm tárgya az volt, hogy a Balaton-parti szőlősgazdák az építési tilalom miatt nem kapnak engedélyt borospince építésére. A bizottsági tárgyalások során ígéretet kaptam arra, hogy a miniszter úr felmentést ad a tilalom alól azoknak, akik igazolják, hogy helybeli lakosok, 1500 m2-nél nagyobb a földterületük, és ezen szőlőültetvény van. Sajnos rendkívül kellemetlen helyzetbe kerültem, ugyanis értesítettem az érintetteket arról, hogy szerezzék be az igazolásokat, kérjék ki a földhivatalból a dokumentumokat, adják be a kérvényt a miniszter úrhoz, és várják kérvényük pozitív elbírálását. Ők mindezt meg is tették, és csak ekkor derült ki, hogy én hamis dolgokat közöltem az érintett emberekkel, ugyanis a miniszter úrnak nincs joga felmentést adni egy korlátozó rendelkezés alól.
A bizottsági válasz több részével nem értek egyet. Színvonala nem emeli a műfaj klasszikusai közé, ugyanis ilyen megfogalmazások vannak benne, hogy – például – "a szabályok szerinti építkezést jelenleg is lehetővé teszik a szabályok". De nekem épp a szabályok ellen volt kifogásom! Mégis elfogadom a bizottság válaszát, ugyanis dr. Tarján Lászlóné államtitkár asszony és a minisztérium képviselői is arról tájékoztattak, hogy a Balaton-törvény nagyrészt elkészült, és ez tartalmazni fogja azt a kitételt, hogy ilyen indokolt esetben a miniszter felmentést adhat a tilalom alól. Ezt az államtitkár asszony nagyjából meg is erősítette az előbb.
Jelenleg tárcaközi egyeztetés folyik, a minisztérium szeretné minél hamarabb a Parlament elé terjeszteni. Természetesen ez már egy másik Parlament lesz, és hogy az mit fog csinálni, arra mi egyértelmű kijelentéseket nem tehetünk, viszont a téma fontossága, nemzeti kincsünk, a Balaton sorsának rendezése elengedhetetlenné teszi a balatoni törvény mielőbbi meghozását, és ezáltal rendeződhet ez a probléma is. Köszönöm szépen, és ilyen kitételekkel elfogadom a választ. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir